SADRŽAJ OMOGUĆIO HT

ONI PRIPREMAJU MREŽU ZA NOVU INDUSTRIJSKU REVOLUCIJU 'Malonogometna momčad' pobrinula se za čisti zvuk, savršeni YouTube i brži transfer podataka

Hrvoje Jerković, Boris Drilo, Tanja Goja, Željko Hranilović, Nataša Malić, Nenad Kavšek, Ružica Gajić, Željko Borbaš, Ivan Perlić, Ivo Milat, Goran Toplek, Denis Papac, Ivan Uremović
 Ronald Gorsic / CROPIX

Hrvatski Telekom nedavno je uspješno završio projekt modernizacije mobilne mreže na području cijele Hrvatske u sklopu kojeg su zamijenili sve svoje mobilne odašiljače koji sada podržavaju 4G/LTE tehnologiju.

Projektom vrijednim 1,1 milijardu kuna vodeći pružatelj telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj, između ostalog, stvorio je preduvjete za buduću implementaciju 5G mreže. Tom modernizacijom sustava poboljšana je i ujednačena kvaliteta mobilnih usluga za sve korisnike, bez obzira na to žive li u gradovima ili ruralnim sredinama, a zamjenom mobilnih odašiljača 4G mreža sada je dostupna u svakom kutku Lijepe naše.

Tim od 150 stručnjaka

Kolika je važnost ovog projekta za domaće gospodarstvo, govori i činjenica da je riječ o najvećoj privatnoj infrastrukturnoj investiciji u 2019. godini, koja je uključivala zamjenu cjelovite radijske opreme na više od 2200 lokacija u manje od dvije godine, preciznije u 20 mjeseci.

Na tom važnom projektu za domaće gospodarstvo, u suradnji s 450 kolega iz Ericssona Nikole Tesle, radio je tim od 150 stručnjaka iz Hrvatskog Telekoma. Glavne predstavnike, odnosno “malu nogometnu momčad” telekomunikacijskog diva, kako su se sami kroz šalu nazvali, na čelu s direktorom projekta Ivanom Uremovićem i Borisom Drilom, činili su Željko Borbaš, Nenad Kavšek, Hrvoje Jerković, Goran Toplek, Tanja Goja, Željko Hranilović, Nataša Malić, Ružica Gajić, Ivan Perlić, Ivo Milat i Denis Papac.

- Brza i stabilna mobilna mreža Hrvatskog Telekoma temelj je za nove tehnologije koje povezuju ljude i čine život jednostavnijim, pametnijim i boljim. Naša ulaganja u širu dostupnost velikih brzina omogućuju uvođenje novih pametnih rješenja u domove i poduzeća te će pridonijeti jačanju konkurentnosti našeg gospodarstva u svijetu - istaknuo je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije.

- Zapravo su svi segmenti kompanije dali svoj doprinos modernizaciji. Od izrade analize isplativosti velike investicije poput ove i provođenja natječaja, izrade ugovora, preko same realizacije poslova na terenu, kontrole kvalitete, obračunavanja odrađenih usluga i isporučene opreme do same proaktivne komunikacije prema korisnicima: svi segmenti poslovanja Hrvatskog Telekoma pridonijeli su i uložili svoju stručnost i predanost u uspjeh projekta - objasnio je Ivan Uremović.

Uspostava potrebne projektne strukture, oformljivanje timova, definiranje procesa, integracija opreme, ali i zadržavanje motivacije samo su neki od izazova s kojima su se ovi stručnjaci suočili.

- Uspostava ključnih pokazatelja kvalitete u projektu često je predmet kompromisa, no ovdje smo postavili vrlo visoke kriterije koje nastavljamo ispunjavati i nakon dovršetka modernizacije. Na kraju, koordinacija s partnerima koji mogu imati ponešto divergentne ciljeve uvijek je izazov - napomenuo je Goran Toplek iz projektnog tima za optimizaciju mreže.

Da je tijekom dvije godine dolazilo i do improvizacija, ali i ad hoc promjena plana, potvrdio je i Hrvoje Jerković iz tima za nadzor i upravljanje kvalitetom usluga.

- Za naš tim najizazovniji dio projekta bila je harmonizacija sustava nadzora mreže kako bi stara i nova mreža radile na odgovarajući način bez utjecaja na korisnika - rekao je Jerković.

Poboljšana infrastruktura

S njim se složio i kolega Željko Borbaš iz tima za modernizaciju 4G rješenja za male poslovne prostore.

- Najosjetljiviji dio bilo je uspostavljanje kontakta s korisnikom kako bi se što bezbolnije odradile promjene na terenu. Ali tim je uspio ostvariti najbolju moguću komunikaciju tako da nije bilo značajnijih pritužbi korisnika - rekao je Borbaš.

Da su unatoč svim izazovima napravili značajan iskorak u poboljšanju infrastrukture, kako pojašnjava Uremović, potvrdile su im povratne informacije korisnika.

Što točno ovaj projekt i modernizacija cijelog mobilnog sustava znači za građane, ali i poduzetnike? Prije svega, kako pojašnjavaju iz tima, zamjenom odašiljača, osim veće dostupnosti 4G mreže, dolazi i do drastičnog povećanja brzine internetskog prometa.

Prikazano u brojkama, modernizacijom mreže diljem zemlje dolazi do rasta prosječne brzine s prijašnjih 40 megabita u sekundi na 70 megabita. Osim toga, povećane su i dostupne brzine prijenosa podataka preko 1 Gbps, što, primjerice, većem broju korisnika omogućava reprodukciju video ili glazbenog sadržaja s interneta u najvećoj rezoluciji, na svojim pametnim telefonima, bez ikakvih problema i zastajkivanja.

- Implementacijom jednostavnih senzora omogućava se brže i jednostavnije upravljanje raznim sustavima kojima se koriste građani u svakodnevnom životu. Daljinsko automatsko očitavanje brojila struje, informacija o slobodnim parkirnim mjestima u realnom vremenu ili nadzor stanja popunjenosti kanti za smeće samo su neki od primjera koji se već koriste u praksi - objasnio je Nenad Kavšek, član tima za pripremu i provedbu zamjene opreme radijske pristupne mreže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 06:14