WINDAYS11

Orešković: Hrvatska će 2025. godine biti "najpoželjnija zemlja za život u Europskoj Uniji"

Tehnološko-poslovna konferencija WinDays 2011. završila je u Rovinju panel diskusijom o konkurentnosti Hrvatske.

Goran Radman, dekan veleučilišta Vern, prezentirao je "Povelju za novi početak", dokument koji je nacionalno Vijeće za konkurentnost u siječnju predstavilo javnosti. Poziv na zajedništvo, okupljanje glava i umrežavanje dominirao je tijekom dva dana poslovne konferencije WinDays koja se nastavila na tri dana tehnološke konferencije.

Stipe Orešković, predsjednik Odbora direktora Europapress holdinga, koji s Microsoftom organizira WinDays, podržao je Radmanovu ideju novog društvenog dogovora.

- Postoje društva koja rješavaju stvari konfliktom i društva koja rješavaju stvari dogovorom. Hrvatska je na testu: hoće li biti u krugu razvijenih zemalja koje rješavaju stvari dogovorom ili u krugu konfliktnih koje, suočene s problemom, ruše sve oko sebe - rekao je Orešković, ali i naglasio da je optimist koji vjeruje da će 2025. Hrvatska biti “najpoželjnija zemlja za život u Europskoj Uniji”. Po Radmanovoj projekciji, Hrvatska do 2025. može dostići standard EU i po BDP-u i po ukupnoj zaposlenosti I po udjelu visokoobrazovanih.

Ivan Vidaković, direktor Microsofta, rekao je kako je jak lider s jakim timom početak svih hrvatskih potreba. Ali i dodao da postoje strukturne prepreke koje nijedan lider s nijednim timom ne može tolerirati želi li pokazati uspješnost. Jedna od tih prepreka je, po Vidakoviću, rigidan Zakon o radu. O tome je dan ranije govorila i Danica Ramljak s Instituta Ruđer Bošković, kad je slikovito opisala:

- "Ruđer" ima sjajne znanstvenike, ali ima i prosječne. Problem je što vi prosječnome ne možete reći da ode. Tužio bi vas. To je sustav koji ne razlikuje izvrsnost od neizvrsnosti i Hrvatska ne može ići naprijed s takvim sustavom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 00:58