USPON STROJEVA

'OSJEĆAO SAM SE BESPOMOĆNO, IZNEVJERIO SAM MNOGE' Googleova umjetna inteligencija potpuno porazila svjetskog prvaka

 REUTERS/Google/News1

Svjetski prvak u Gou Lee Sedol izgubio je peto, ujedno i posljednje sučeljavanje protiv Googleove umjetne inteligencije AlphaGo, prenosi Gizmodo. AlphaGo je tako u seriji mečeva pobijedio 4-1.

AlphaGo je prilikom sučeljavanja pobijedio u prve tri partije na turniru, međutim u Go turnirima se tradicionalno svejedno odigra cijela serija bez obzira što je pitanje pobjednika već rješeno. Sedol je naime nakon tri uzastopna poraza uspio pobijediti računalo te se smatralo da je uspio pronaći slabost u AlphaGou. Nakon trećeg poraza i prije svoje prve pobjede Sedol se ispričao što nije uspio pobijediti računalo.

REUTERS/Seo Myung-gon/Yonhap

Lee Sedol, svjetski prvak u igri Go (FOTO: REUTERS/Seo Myung-gon/Yonhap)

'Ne znam što da kažem, međutim mislim da se prvo trebam ispričati. Trebao sam ostvariti bolji rezultat, bolji ishod i bolji sadržaj u smislu strategije te načina igre i zato se ispričavam što nisam uspio zadovoljiti očekivanja mnogih ljudi. Osjećao sam se bespomoćno. Kada ponovno pogledam na tri meča koja sam izgubio, čak i da mogu ponovno odigrati prvi meč, nisam siguran da bih bio u stanju pobijediti jer sam u tom trenutku krivo procijenio mogućnosti AlphaGoa', rekao je Sedol nakon treće partije.

AlphaGo je prije dvoboja sa Sedolom pobijedio trostrukog Go prvaka Europe Fana Huija tri puta u pet mečeva. Smatralo se da će Sedol biti već izazov zbog njegove dominacije u igri tijekom svoje karijere.

AlphaGo je tako u 10 partija protiv ljudskih protivnika pobijedio u njih devet, što je dovoljno dobar pokazatelj da se umjetna inteligencija razvija vrlo brzo te da je treba shvatiti ozbiljno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 08:18