REVOLUCIJA?

Ova tvrtka tvrdi da konstruira putnički avion dvostruko brži od Concordea: ‘Od Frankfurta do Sydneyja za 4 sata!‘

Destinusov prototip Eiger poletio je 2022. godine

 Screenshot/Youtube
Destinus je dizajner i proizvođač hipersoničnih letjelica ultradugog dometa

Švicarski startup Destinus konstruira hipersonični putnički avion na vodikov pogon. Kapacitet aviona bio bi otprilike 25 putnika, a očekuje se da će biti spreman do 2030. godine.

- Destinus je dizajner i proizvođač hipersoničnih letjelica ultradugog doleta koje se lako integriraju u svakodnevni život jer izbjegavaju stvaranje buke i mogu koristiti konvencionalne zračne luke – tvrdi sama tvrtka.

- Našim novim avionom trenutno 20-satno putovanje od Sydneya do Frankfurta skratilo bi se na nešto više od 4 sata, tvrde iz tvrtke. Smatraju da bi avion mogao razviti brzinu i do 5 Macha, što je više nego dvostruko brže od brzine koju je svojedobno razvijao nadzvučni putnički avion Concorde.

Destinus želi omogućiti let do Singapura na sastanak ili kratko vikend putovanje u SAD s bilo kojeg mjesta u svijetu. Tvrdi se da bi korištenje vodika za pogon aviona bilo ekološki održivije od sadašnjih zrakoplova jer ne bi emitirao CO2, već toplinu i vodenu paru. U usporedbi s masom kerozina, koja pokreće tradicionalne zrakoplove, to je tri puta energetski učinkovitije, tvrdi tvrtka.

‘Pri ovim velikim brzinama, izazov je održati strukturu aviona hladnom. Stoga razvijamo jedinstveno rješenje aktivnog sustava hlađenja koji toplinsku energiju generiranu trenjem pretvara u pogon‘, rekao je Destinus.

Avion bi koristio turbomlazne motore na vodik za polijetanje i slijetanje, dok bi zasebni raketni motor tjerao letjelicu do hipersoničnih brzina.

Za usporedbu, Boeing planira testirati mlazni motor na vodik do sredine 2020-ih. Boom Supersonic ima planove za nadzvučne letove u SAD-u, dok Hermes surađuje s američkim zračnim snagama i NASA-om u razvoju niza autonomnih letjelica. Venus Aerospace, startup iz Houstona, želi prevesti putnike od Los Angelesa do Tokija za jedan sat pomoću hipersonične letjelice koja će putovati brzinom od 12 Macha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:36