VELIKA STVAR

Ovaj čovjek prvi će na svijetu dobiti 3D isprintano protetsko oko: ‘Izgleda fantastično!‘

Steve Verze

 Moorfields očna bolnica u Londonu
‘Ovo novo oko izgleda fantastično i, budući da se temelji na tehnologiji 3D digitalnog ispisa, bit će sve bolje i bolje‘

Steve Verze iz Hackneyja u istočnom Londonu postat će prva osoba na svijetu koja će imati 3D isprintano protetsko oko. Bit će mu ugrađeno u očnoj bolnici Moorfields u Londonu, piše BBC.

Liječnici i sâm pacijent se nadaju da će oko biti realističnije od tradicionalnog akrilnog protetskog oka.

Također, vrijeme potrebno da se pacijentima ugradi protetika sada će se sa šest tjedana smanjiti na tri.

'Nosim protezu od svoje 20. godine i uvijek sam se osjećao nesigurno zbog toga', rekao je Verze.

'Kada izlazim iz kuće, pogledam se u ogledalo i često mi se nije sviđalo ono što sam vidio. Ali ovo novo oko izgleda fantastično i, budući da se temelji na tehnologiji 3D digitalnog ispisa, bit će sve bolje i bolje.'

Za tradicionalnu protetiku pacijent mora proći dvosatnu prilagodbu kako bi se proteza oblikovala prema očnoj duplji, prije nego što se ugradi i zatim oslika.

3D isprintana protetika trebala bi skratiti proizvodni proces na dva do tri tjedna, pri čemu će početni pregled trajati samo pola sata, kažu iz bolnice.

Profesor Mandeep Sagoo, konzultant oftalmolog u očnoj bolnici Moorfields, rekao je da je osoblje 'uzbuđeno' zbog potencijalo potpuno digitalnog protetskog oka.

'Nadamo se da će nam nadolazeće kliničko ispitivanje pružiti čvrste dokaze o vrijednosti ove nove tehnologije, koja će za pacijente značiti vrlo veliku razliku. Ovo svakako ima potencijal značajno smanjiti liste čekanja', kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:44