KADROVSKE PROMJENE

Paraga preuzima Twitter! Jack Dorsey dao ostavku, društvena mreža ima novo vodstvo

Jack Dorsey

 Marco BELLO/AFP
Iz Twittera su rekli da će Dorsey ostati član Upravnog odbora tvrtke sve do sastanka dioničara koji se treba održati 2022. godine

Glavni izvršni direktor društvene mreže Twitter Jack Dorsey (45) odstupit će sa svoje pozicije, a na nju doći dosadašnji izvršni direktor za tehnologiju u tvrtki Parag Agrawal, javlja CNBC.

Cijena dionica Twittera porasla je za otprilike dva posto nakon što je objavljena vijest o odlasku Dorseyja.

Dorsey je istovremeno obnašao dužnost glavnog izvršnog direktora Twittera i svoje kompanije za digitalna plaćanja Square.

Iz Twittera su rekli da će Dorsey ostati član Upravnog odbora tvrtke sve do sastanka dioničara koji se treba održati 2022. godine, kada mu istječe mandat. Uz to, predsjednik Upravnog odbora postat će Bret Taylor.

- Odlučio sam napustiti Twitter jer vjerujem da je tvrtka spremna nastaviti život bez osnivača - rekao je Dorsey povodom odlaska, ali otkrio dodatne detalje oko svog napuštanja tvrtke.

Korisničko ime - "paraga"

Agrawal, čije je korisničko ime na Twitteru 'paraga', morat će ostvariti Twitterove ambiciozne interne ciljeve. Tvrtka je ranije ove godine rekla da do kraja 2023. godine želi imati 315 milijuna aktivnih dnevnih korisnika na kojima može zarađivati te da do te godine želi udvostručiti godišnje prihode, javlja CNBC.

Agrawal je 2017. godine imenovan za izvršnog direktora za tehnologiju Twittera, a u tvrtki radi više od 10 godina. Bio je zadužen za strategiju koja se ticala umjetne inteligencije i strojnog učenja.

Agrawal je drugi zdesna na sljedećoj fotografiji:

Tvrtka Elliott Management, jedan od dioničara Twittera, prošle je godine tražila da se Dorseyja makne s mjesta izvršnog direktora tvrtke. Osnivač Elliott Managementa i milijarder Paul Singer pitao se treba li Dorsey voditi i Twitter i Square te tražio da napusti jednu od te dvije tvrtke. Elliott Management se nakon toga dogovorio s Upravom Twittera te više nije inzistirao na Dorseyjevom odlasku.

Twitter su 2006. godine osnovali Dorsey, Noah Glass, Biz Stone i Evan Williams, a Dorsey je dužnost glavnog izvršnog direktora obnašao do 2008. godine, kada su ga s te pozicije nakon sukoba maknuli Upravni odbor tvrtke i Williams, koji je postao izvršni direktor tvrtke.

Dorsey je 2009. osnovao tvrtku za mobilna plaćanja Square.

Dorsey se u Twitter vratio 2011. godine nakon što je Upravni odbor zbog nemogućnosti da upravlja rastom društvene mreže smijenio Williamsa. Dorsey je preuzeo poziciju izvršnog direktora, a bio je zadužen za razvoj proizvoda. Na mjesto glavnog izvršnog direktora vratio se 2015. godine.

Cijena dionica Twittera porasla je 85 posto otkad je Dorsey ponovno preuzeo poziciju glavnog izvršnog direktora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:41