GOLE FOTOGRAFIJE

Plus size manekenka pobijedila! Instagram: ‘Mijenjamo pravila za golotinju, ali imamo i uvjete‘

Nyome Nicholas-Williams
 Instagram
‘Zašto se moje tijelo uvijek cenzurira? Pokušavam normalizirati sve tipove tijela, a stalno me pokušavaju ušutkati‘, kaže Nyome

Golotinju na Instagramu viđamo svaki dan, no njegovi algoritmi, čini se, imaju različiti prag tolerancije ovisno o tome tko ju objavljuje.

Tvrdnja je to protiv koje se borila britanska plus size manekenka Nyome Nicholas-Williams. Ona je u kolovozu objavila fotografiju na kojoj sjedi na stolici u toplesu. Na sebi je imala samo biciklističke tajice, a grudi je pridržavala rukama. Instagram joj je uklonio tu fotografiju uz objašnjenje da je previše eksplicitna. Nicholas-Williams je tada pokrenula kampanju pod hashtagom #iwanttoseenyome. Pitala se zašto se toleriraju gole fotografije Kim Kardashian i Emily Ratajkowski, a njezine ne.

image
Instagram

Nakon nekoliko mjeseci borbe je dobila i odgovor od Instagrama, koji je objavio da će ažurirati svoja pravila vezana za golotinju.

Nakon što joj je sporna fotografija uklonjena, Nyome se obratila svojim pratiteljima: "Zašto se moje tijelo uvijek cenzurira? Uvijek su na meti crne žene s krupnijim tijelima i od toga sam umorna. Konstantno sam tu, dijelim svoju umjetnost i pokušavam normalizirati SVE tipove tijela, a stalno me pokušavaju ušutkati," napisala je.

image
Instagram

Njezin je vapaj rezultirao i peticijom, koja je prikupila više od 20 tisuća potpisa.

Instagram je u konačnici potvrdio da će "dozvoliti sve sadržaje u kojima neko grli ili drži svoje grudi", a ta bi nova pravila na snagu trebala nastupiti već sutra. Iz ove društvene mreže su priznali da nisu uspijevali vlastita pravila uvijek primjenjivati jednako, no nadaju se da će sada osigurati jednak pristup svim tipovima tijela.

U njihovom čudnovatom priopćenju stoji i još jedna zanimljiva stavka. Naime, možete pokazivati svoje grudi u vlastitom (a pretpostavljamo i tuđem zagrljaju), sve je u redu dok vam se ne vide bradavice, no iz Instagrama kažu da negdje ipak moraju, kako su napisali, "povući crtu". Ono što je za njih previše je kada ljudi stisnu svoje grudi "hvatanjem savijenih prstiju ili ako postoji jasna promjena oblika grudi, taj će sadržaj i dalje kršiti naša pravila".

image
Instagram

Isti će se pravilnik primijeniti i na Facebook.

"Ovo je velik korak i drago mi je da smo otvorili dijalog o promjenama koje se mogu napraviti kada žene rade skupa i koriste svoje platforme za to da bi napravile promjenu," rekla je Nyome nakon promjene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:21