KONTROVERZNA ODLUKA

Pobjeda za obitelji ili kršenje Ustava: Američka savezna država mlađima od 18 zabranila društvene mreže

Prema novim zakonima, kompanije vlasnici društvenih medija više neće moći prikupljati podatke o djeci ili ih koristiti kao ciljanu skupinu za marketing

 CLAUDIO CRUZ/AFP
Roditelji će dobiti puni pristup internetskim profilima djece, uključujući i sve njihove objave, pa čak i privatne poruke

Društvene mreže od iduće godine neće biti dostupne mladima do 18 godina u američkoj saveznoj državi Utah ako im dozvolu da otvore profil i koriste platforme poput TikToka, Facebooka i Instagrama izričito ne daju roditelji. Naime, republikanski guverner Utaha potpisao je dva zakona o regulaciji sudjelovanja djece na društvenim platformama kako bi, prema vlastitim riječima, zaštitio njihovo psihičko zdravlje. Slični su zakoni u razmatranju i u Arkansasu, Teksasu, Ohiju i Louisiani - državama u kojima su na vlasti republikanci, ali i u demokratskom New Jerseyju.

Novim zakonom roditelji u Utahu dobit će puni pristup internetskim profilima svoje djece, uključujući i sve njihove objave, pa čak i privatne poruke, piše BBC. Kao razlog za donošenje zakona navodi se zabrinutost zbog utjecaja društvenih medija na razvoj depresije i psihičkih poremećaja kod djece. Zakonom se također uvodi državni "policijski sat" za boravak djece na društvenim mrežama: bit će im blokiran pristup korisničkim računima između 22.30 i 6.30 sati. Dakako, njihovi roditelji moći će odlučiti žele li promijeniti te zadane postavke te dopustiti svojem djetetu neograničen pristup.

Prema novim zakonima, kompanije vlasnici društvenih medija više neće moći prikupljati podatke o djeci ili ih koristiti kao ciljanu skupinu za marketing. Zakon olakšava pokretanje sudskih sporova protiv društvenih medija, a na snagu stupa 1. ožujka iduće godine. Zakonom se kompanijama izričito zabranjuje upotreba tehnika koje bi mogle izazvati "ovisnost" o društvenim platformama.

Guverner Utaha Spencer Cox, koji se opisuje kao umjereni, liberalni republikanac, potpisujući zakon poručio je: "Nećemo više dopuštati kompanijama za društvene medije da štete psihičkom zdravlju naših mladih. Kao lideri, i kao roditelji, dužnost nam je zaštititi naše mlade".

Međutim, iako nitko ne proturječi o štetnosti pretjerane upotrebe društvenih mreža i posljedica koje mogu imati na zdravlje, dio američkih stručnjaka upozorava da hladnokrvna zabrana krši američki Ustav i zadire u slobode pojedinca. Mogućnost da roditelji pristupaju privatnim porukama svoje djece smatra se kršenjem prava na privatnost, a zabrana sudjelovanja na društvenim mrežama potpada pod kršenje prava na slobodu govora i izražavanja, poručuju oni. Mnogi kritičari ove zabrane smatraju da bi se psihološkim problemima kod djece, izazvanim utjecajem društvenih mreža, trebalo pristupiti na drugi način.

Međutim, svi se slažu da je potrebno zaštititi privatnost maloljetnika od oglašivača i po tom pitanju vlada sloga između republikanaca i demokrata. Predsjednik SAD-a Joe Biden u govoru o stanju nacije u veljači pozvao je na donošenje zakona koji bi zabranio tehnološkim tvrtkama prikupljanje podataka o djeci.

Prošle su godine, podsjeća BBC, kalifornijski zastupnici prihvatili zakon o zaštiti djece po tom pitanju. Među mjerama koje je zakon donio su uvođenje najvišeg stupnja privatnosti za sve mlađe od 18 godina na društvenim mrežama.

Organizacija za zaštitu prava djece Common Sense Media iz San Francisca, koja istražuje i ocjenjuje medije i tehnologiju po kriteriju prikladnosti za djecu, pozdravila je potez guvernera Utaha, ali i istaknula neke mane zakona. U svojem priopćenju organizacija je zakone u Utahu nazvala velikom pobjedom za djecu i obitelji u Utahu govoreći o "postavkama koje stvaraju ovisnost". "Ovo će potaknuti druge države da pritisnu medijske kompanije kako bi se osigurala zaštita djece na internetu", izjavio je Jim Steyer, osnivač i direktor organizacije.

Međutim, ova i druge aktivističke organizacije upozorile su da dijelovi novog zakona mogu ići i na štetu djece. "Zakon predstavlja probleme za slobodu govora. Osim toga, postoje djeca koja žive u zlostavljačkim kućanstvima. Postoje i djeca koja bi mogla biti druge seksualne orijentacije, a na ovaj način bi ih se potpuno odsjeklo s društevnih mreža i spriječio im se pristup informacijama i grupama za podršku", izjavio je Ari Z. Cohn, odvjetnik specijaliziran za slobodu izražavanja iz kompanije TechFreedom, prenosi BBC.

Nije jasno ni kako će se zakon provoditi u praksi. Na snazi su već zakoni koji brane kompanijama prikupljanje podataka od djece mlađe od 13 godina zbog čega su tehnološke tvrtke uvele zabranu korištenja za djecu mlađu od 13 godina. Međutim, poznato je da ona lako zaobilaze zabranu i da im za to ne treba roditeljska dozvola.

Lobističke skupine na strani tehnoloških tvrtki ističu da će Utah uskoro zahtijevati da internetski servisi prikupljaju osjetljive informacije o tinejdžerima i njihovim obiteljima. "Ne samo kako bi provjerili njihovu dob, nego kako bi potvrdili tko su im roditelji. Tražit će službene osobne iskaznice i rodne listove, a time se riskiraju njihovi privatni podaci. Time se krše prava stanovnika Utaha zajamčena Prvim amandmanom, a takva kršenja nisu prošla Vrhovni sud 1997. godine", poručila je Nicole Saad Bembridge iz lobističke organizacije NetChoice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:47