REVOLUCIJA NA POMOLU

Počelo testiranje Hyperloopa: Prijevoz budućnosti omogućit će putovanja brzinom od 1120 km/h

 YouTube / REUTERS

U pustinji američke države Nevade uspješno su provedena prva testiranja Hyperloopa, piše BBC.

Radi se o konceptu ultra-brzog prijevoza kojim bi ljudi putovali u kapsulama koje levitiraju u specijalno dizajniranim cijevima, a pokreću ih elektromagnetski motori .

Očekuje se da bi maksimalna brzina tih kapsula mogla biti i do 1120 kilometara na sat što bi put od Los Angelesa do San Francisca skratilo na samo pola sata.

U ovom testu je Hyperloop tehnologijom konceptni objekt za samo 1.1 sekundu ubrzan do 187 km/h, na prvoj demonstraciji koja je bila otvorena za javnost. Tvrtka Hyperloop One nada se da će za pet godina njihov projekt biti dovršen i spreman za putovanja.

- Ovo je stvarno i događa se sada - rekao je izvršni direktor tvrtke Rob Lloyd.

Ideju za ovakav oblik prijevoza prvi je predložio poduzetnik i milijarder Elon Musk još 2013. godine, ali se zbog okupiranosti svojom tvrtkom Tesla Motors nije sam bacio u razvoj koncepta.

Tako je u posao uskočila tvrtka Hyperloop One koja se nada da će već 2019. godine prevoziti teret, a samo dvije godine kasnije ljude. Pritom za ovaj oblik već ima zainteresiranih - prije dva mjeseca britanski Guardian pisao je kako se slovačka vlada dogovorila s tvrtkom o mogućnosti izgradnje Hyperloop sustava u njihovoj državi.

S druge strane, nisu svi optimistični u vezi ovog prijedloga. Direktor Inženjerskog smjera na sveučilištu USC James Moore smatra da od toga nema ništa:

- Mislim da se ništa neće razviti iz Hyperloopa. Sumnjam da će ova tehnologija drastično promijeniti način na koji putujemo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 18:33