SQUARE ONE

Poduzetnik Robert Bukvić: ‘Novi coworking hub osmislio sam samo za žene‘

Robert Bukvić
 Square One
‘U suradnji s našim partnerima kreirali smo dodatni program za subvencije samohranih majki i majki djece s teškoćama u razvoju‘

Na atraktivnoj zagrebačkoj adresi Trg žrtava fašizma 1 uskoro se otvara novi coworking suvremeni ured SquareOne, koji će biti jedinstven po tome što će jedan njegov dio biti coworking za poslovne žene, s primjerice uslugom čuvanja djece, koji će im pružiti podršku da se razviju u biznisu. SquareOne će imati sedam soba za sastanke, 26 ureda, 27 coworking mjesta i 139 radnih mjesta te restoran s terasom i veliku krovnu terasu, teretanu, Lounge prostor i drugo. Dio je njemačkog Rent 24, jednog od vodećih svjetskih coworking operatera.

Izvršni direktor Renta 24 i njegov osnivač je Robert Bukvić, čija tvrtka ima više od 50 coworking prostora u osam zemalja. Podrijetlom je Hrvat rođen u Berlinu. Kod nas je Robert Bukvić postao poznat kad je prije nekoliko godina kupio i preuzeo poznati coworking na Trešnjevci HUB 385. No, SquareOne njegov je projekt od samog početka.

- S obzirom na moje korijene iz Zagreba, odakle su mi roditelji, te nakon otvaranja brojnih coworking prostora u Europi i svijetu, bio je logičan nastavak otvoriti naš samostalni coworking prostor u Zagrebu - kaže nam Robert Bukvić te dodaje da ga za Zagreb vežu posebne uspomene, gdje je kao dijete provodio puno praznika kod djeda i bake. Sa Suprugom Ivanom i djecom barem jednom godišnje dolazi u Hrvatsku, a on sam i poslovno.

Dok razgovaramo, osjeća se njegov ponos što će jedan dio zgrade biti coworking za žene poduzetnice.

- Htio bih ženama pružiti priliku da se povežu i surađuju na višem nivou i to u inspirativnom prostoru za rad s najmodernijom opremom i uz kvalitetan dizajn. Popularni 'networking' i mentorstvo već su standardi u našim prostorima i u svijetu, a kako u Hrvatskoj još nema u ponudi takve vrste coworkinga, prepoznao sam priliku - rekao je Bukvić s kojim smo razgovarali preko Zooma. Nakon što u Zagrebu otvore prvi coworking prostor za žene, a u planu je otvaranje još sedam novih takvih prostora ove godine, u Njemačkoj, Nizozemskoj, Izraelu i Americi.

image
Coworking prostor Square One
Square One

- Vjerujem da će potražnja biti velika te da će poslovne žene prepoznati potencijal takve vrste rada - dodaje. Ženama poduzetnicama nudit će se i mogućnost subvencioniranja. Odluka o investiranju u takav vid poslovanja te subvencioniranje došla je iz njegova privatnog okruženja.

- Supruga je također poduzetnica i gledajući kako ona usklađuje privatne obveze kao što su briga oko djece, briga oko kućanstva i drugo s poslovnim obvezama, rodila se zamisao na koji način pomoći ostalim ženama koje bi se upustile u biznis. Svaka pomoć i potpora im je dobrodošla kao dodatni vjetar u leđa - kaže Robert Bukvić.

Prednost prostora bit će ponajviše za žene koje imaju dijete ili djecu s teškoćama u razvoju, koje su sigurno puno više vremenski, fizički i psihički potrebne svojoj djeci. Ideja projekta je investirati u žene poduzetnice i njihove projekte. Iskustva s investiranjem u poslovanje članova njihovih prostora ima i to se pokazalo kao dobra praksa.

- Važno je prepoznati potencijal osobe koja stoji iza neke ideje ili projekta. U suradnji s našim partnerima kreirali smo dodatni program za subvencije samohranih majki i majki djece s teškoćama u razvoju. Prijaviti se mogu sve zainteresirane putem obrasca na našoj web stranici www.squareone.hr. Potrebno je poslati opis posla kojim se bave ili projekta na kojem rade te ćemo u suradnji s partnerima odabrati projekte za subvencije odnosno investicije - kaže Bukvić.

U poslovnom svijetu još je puno više muškaraca poduzetnika, tako da je svaka žena koja donese odluku da uplovi u poduzetništvo za njega, kaže nam, hrabra, samopouzdana osoba, spremna suočiti se s rizikom koji donosi ta odluka. Bukvić koji se u mladosti bavio profesionalno košarkom u Americi, gdje je studirao, i u Europi, prije 20 godina otvorio je svoj prvi coworking i odmah ga počeo puniti tvrtkama i ljudima s kojima je dotad surađivao u drugim poslovima. No, veliki uspjeh uslijedio je kad je prije četiri godine na prostoru veličine 10.000 kvadrata otvorio Rent 24 u Berlinu, uređen otkačeno i šminkerski, u čemu mu je pomogla supruga koja se bavi uređenjem interijera. Kod njih u svijetu svoja zastupstva imaju Tesla, Amazon, Mercedes, Amazon u Berlinu...

S Elonom Maskom, vizionarom i osnivačem Tesle, zadnji se put sastao prije pola godine kad je bio u Berlinu, i to u uredu u Rentu 24. Pitam ga o čemu su razgovarali.

- U gradnji je trenutačno njegova tvornica u Berlinu koja zapošljava brojne ljude koji su članovi naših coworking prostora već godinama. PSastanak s njim u Berlinu posebno me inspirirao za daljnje poslovanje. Razgovarali smo o trenutačnoj situaciji na tržištu u svijetu i kakav je ona utjecaj imala na naše poslovanje. Dotaknuli smo se i novih prilika koje svaka promjena nudi, tj. kako prepoznati potencijal gdje ga drugi ne vide. Elon je vizionar ispred svog vremena i svakako primjer koji treba slijediti. Svaki njegov savjet zasigurno će nam koristiti u budućim poslovima - kaže.

image
Coworking prostor Square One
Tomislav Kristo/Cropix

No, koliko se njihov način poslovanja općenito unutar coworking ureda u svijetu promijenio s obzirom na nove okolnosti? I koje planove ima za daljnji razvoj biznisa?

- Zbog iznenadne situacije u kojoj smo se svi našli prošle godine, usredotočili smo se na rast postojećih lokacija te optimizaciju procesa. Početkom ove godine otvorit ćemo dvije nove lokacije, uz ovu u Zagrebu na 1500 kvadrata, otvaramo još jednu lokaciju u Berlinu na 9200 kvadrata. Do kraja sljedeće godine planiramo otvoriti još 15 novih lokacija - kaže Bukvić.

Pandemija kojom je nažalost pogođen cijeli svijet, poljuljala je globalno poslovanje.

- Srećom, imamo puno velikih klijenata, kao što su Amazon i Tesla, koji su profitirali u ovoj krizi pa se to izbalansiralo. Ova situacija donijela je sa sobom još jedan trend koji nam ide u korist, a to je da se sve više velike kompanije odlučuju za najam coworking prostora jer su izdaci za poslovne prostore postali znatan, a često nepotreban trošak, jer mnogi rade od kuće - objašnjava. Potražnja je stabilna, a očekivanja za budućnost su im, kako kaže, velika.

- Naš novi prostor u Zagrebu, osim ureda i stolova, u ponudi ima sobe za sastanke, prostorije za održavanje raznih evenata, konferencija, radionica, sastanaka, restoran, teretanu, krovnu terasu i mnoge druge popratne sadržaje. Promjene koje je donijela pandemija najviše se odnose na održavanje razmaka. U skladu s tim povećali smo ponudu ureda za manji broj osoba u odnosu na veće urede, veći su razmaci između stolova u skladu s preporukama, postavljeni su punktovi sa sredstvima za dezinfekciju, a pojačano je i svakodnevno profesionalno čišćenje ureda - objašnjava Bukvić.

Pročelje zgrade na Trgu žrtava fašizma 1 je obnovljeno, zgrada je uređena izvana, a unutra su još u tijeku građevinski radovi, koji se približavaju kraju. SquareOne coworking prostor bit će slobodan i za dovođenje ljubimaca, otvoren 24 sata te će imati sigurnosni nadzor. Interijer će biti uređen kreativno nalik na njihov Rent24 u Berlinu, u kombinaciji industrijskog stila, ali i komada namještaja koji su udobni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 11:55