Aleksandar Lazinica

Pokrenuo je Netflix za znanstvenike i medicinare. Sada je dobio važno priznanje

Aleksandar Lazinica

 Promo
Tvrtku IntechOpen je Delta Think proglasio najzastupljenijim izdavačem u najvažnijoj svjetskoj bazi open access knjiga

Tvrtku IntechOpen je Delta Think, jedna od vodećih svjetskih kompanija za poslovne analize, u svom godišnjem izvještaju proglasila je najzastupljenijim izdavačem u najvažnijoj svjetskoj bazi open access knjiga DOAB (Directory of Open Access Books). IntechOpen je desetu godinu za redom vodeći izdavač znanstvenih e-knjiga, s 9,6% tržišta.

Hrvatska tvrtka u vlasništvu poduzetnika iz Rijeke Aleksandra Lazinice, nastala je kao odgovor na neadekvatne sustave koji su postojali na tržištu. "Pronaći znanstvene podatke tijekom istraživačkog rada na doktoratu nije bilo jednostavno, a kako uvijek razmišljam iz ugla poduzetnika, prepoznao sam taj nedostatak na tržištu i riješio mu sve mane. IntechOpen je tvrtka koja promiče i popularizira znanost, a znanstvene teme smo učinili globalno dostupnima kroz e-knjige." rekao je osnivač IntechOpen-a, Aleksandar Lazinica.

IntechOpen djeluju iz svojih ureda u Rijeci i Londonu. Znanstvenu građu koju nude su izgradili vrhunski znanstvenici, dobitnici Nobelove nagrade i znanstvenici koji spadaju u posto posto najcitiranijih u svijetu. Građa sadrži recenzirane znanstvene sadržaje i objavljene knjige akademskih istraživanja.

"Cilj nam je omogućiti brže širenje i napredovanje znanja koje je temeljeno na znanstvenim izvorima, istraživanje i napredak Open Access sustava je proces koji nema kraja, i iznimno mi je drago da moj tim predvodi svjetsku znanstvenu zajednicu te kako omogućujemo vrhunsku uslugu svima koji traže provjereni znanstveni sadržaj. Znanje smo učinili dostupno svima." dodao je Lazinica.

"Biti vrhunski u bilo kojem području je uspjeh, biti svjetski vrh je izvanredno. Biti svjetski vrh i tržišni lider u znanstvenom izdavaštvu, a pri tom dolaziti iz male Hrvatske, za nas je samo dokaz koliko smo svi posvećeni našem krajnjem cilju. A on je da znanost i znanje moraju biti dostupni svima. S tolikim tržišnim udjelom na dobrom smo putu." rekla je Sara Uhač, CEO IntechOpen-a.

Prije tri godine objavili smo intervju s njim pod naslovom "kako sam pokrenuo Netflix za znanstvenike i medicinare‘". Rođen 1977. godine, bacio se u poduzetničke vode još na doktorskom studiju na tehničkom sveučilištu u Beču. Uočio je problem koji je mučio tisuće mladih znanstvenika, studenata i doktoranata diljem svijeta, nemogućnost uvida u znanstvene časopise, čija je godišnja pretplata stajala nekoliko tisuća, čak i nekoliko desetaka tisuća eura, pa si ih nisu mogli priuštiti čak ni dobrostojeća sveučilišta, poput bečkog. Bilo je to vrijeme rađanja weba 2.0 i izdavači su tražili nove, isplative modele kako putem interneta dostići što širi doseg do korisnika pa su se Lazinica i njegov tadašnji partner uključili u taj novi, uzbudljivi svijet koji će suvremenu znanost učiniti dostupnu svima. Riječ je o tzv. open access modelu, izdavaštvu znanstvene literature na internetu, gdje se sva izdanja nude na besplatni download, a objavljivanje znanstvenih radova naplaćuje se autorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:37