KONTROVERZE

Popularni znanstveni podcast provjeravat će dezinformacije na Spotifyju: ‘Podrška Roganu je šamar za sve nas‘

The Joe Rogan Experience

 Lionel Bonaventure
Odbija snimati daljnje epizode sve dok Spotify ne primijeni snažnije metode koje će pridonijeti sprečavanju širenja dezinformacija...

Izvršna producentica i voditeljica znanstvenog podcasta Gimlet Media Science Vs rekla je da će svoju emisiju, koja se bavi provjerom činjenica posvetiti isključivo kontradiktornim dezinformacijama na drugim podcastima koje prenosi matična tvrtka Spotify.

Najava Wendy Zukerman uslijedila je pošto su glazbenici na čelu s Neilom Youngom, poput Joni Mitchell i ostalih od usluge streaminga zatražili da ukloni njihovu glazbu i izbaci podcast Joea Rogana nakon poziva medicinskih stručnjaka da se spriječi njegovo širenje laži o cjepivima protiv covida-19.

Istodobno Neil i njegovi istomišljenici smatraju da Spotify ne čini dovoljno da spriječi širenje dezinformacija o covidu-19.

Zukerman je objavila e-mail koji je poslala izvršnom direktoru Spotifyja Danielu Eku u kojemu kaže kako podršku platforme Roganu smatra "šamarom", nakon što već mjesecima potiče svoje slušatelje da prijeđu na ovu streaming uslugu upravo zbog potpore koju ona pruža njezinu znanstvenom podcastu utemeljenom na činjenicama.

Spotify je Gimlet Mediju kupio 2019. godine.

image

Daniel Ek

Mitsuru Tamura

Zukerman je napisala da je Rogan u intervjuu s dr. Robertom Maloneom, specijalistom za zarazne bolesti koji je postao dobro poznat među američkim antivakserima, "u više navrata izvlačio informacije o cjepivu iz konteksta" te da mu nedostaju znanstveni dokazi. Tom će se temom uskoro baviti sljedeći Science vs.

"Sve dok Spotify ne primijeni snažnije metode koje će pridonijeti sprečavanju širenja dezinformacija na platformi, više nećemo snimati nove epizode Science Vs, osim onih kojima je cilj pobiti dezinformacije koje se šire na Spotifyju", napisala je Zukerman u e-mailu Eku, koji je objavila na Twitteru.

Roganov intervju s Maloneom potaknuo je rock zvijezdu Neila Younga da se pobuni. On je kazao da više ne želi emitiranje njegove glazbe na platformi koja promovira "lažne informacije o cjepivima".

"Mogu imati Rogana ili Younga. Ne obojicu." Poduprla ga je Joni Mitchell koja je također zatražila uklanjanje svoje glazbe s ove streaming usluge.

Rogan (54) potiče mlade da se ne cijepe i promiče upotrebu lijeka protiv parazita ivermektina koji nije dopušten za upotrebu za liječenje virusa.

On ima višegodišnji ekskluzivni ugovor sa Spotifyjem vrijedan 100 milijuna dolara.

U nedjelju se ispričao na Instagramu, obećavši više ravnoteže i pristup široko prihvaćenim informacijama iz medicinske i znanstvene zajednice u svojoj emisiji. Spotify je najavio da će svakoj epizodi s raspravom o covidu dodati savjetodavni sadržaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. ožujak 2024 18:22