APPLE EVENT

PREDSTAVLJEN NAJIŠČEKIVANIJI MOBITEL GODINE Evo čime je sve Apple odlučio pomesti konkurenciju

 REUTERS

Apple je danas u San Franciscu predstavio dugoočekivanu novu generaciju iPhonea, nazvanu iPhone 7 i iPhone 7 Plus, te novi Apple Watch Series 2.

Kao što se i nagađalo, ima aluminijsko kućište koje je gotovo bešavno spojeno sa staklom zaslona. Dolazit će u novoj boji - “Jet Black” je naziv koji je Apple dao metalik crnoj, postojat će i mat crna, bijela, zlatna i ružičasta. Tipka “Home” je redizajnirana tako da je sada osjetljiva na snagu dodira, a mogu joj se dodati i druge funkcije. Napokon, iPhone 7 i 7 Plus su otporni na vodu i prašinu po standardu IP67, što znači da može izdržati do 30 minuta na dubini do 1 metra. iPhone 7 i dalje ima zaslon od 4,7 inča, a 7 Plus 5,5 inča.

Kamera na iPhoneu 7 je potpuno redizajnirana, napokon ima optičku stabilizaciju, ima veći otvor blende od f/1.8 i propušta 50 posto više svjetla nego dosad, leću koja se sastoji od 6 elemenata, 12-megapikselni senzor s većim pikselima. “True tone” bljeskalica ima 4 LED-a i daje 50 posto više svjetla i kompenzira svjetlucanje umjetnog svjetla. Procesor za obradu slika ima dvostruku snagu od prethodnika. “Live Photos” se sada mogu uređivati, mogu im se dodavati filteri. iPhone 7 može snimati i RAW. Prednja kamera - FaceTime HD Camera - ima 7 megapiksela.

Kamera na iPhoneu 7 Plus sastoji se od dvije kamere, jedna je širokokutna, a druga, 56-milimetarska, ima mogućnosti teleobjektiva. Moguće je snimati s optičkim zumom do 2X, a nakon toga se uključuje softverski zum sve do 10X. Dodana je opcija snimanja portreta, koja automatski podešava telefon na najbolje postavke za portrete, posebice žarišnu duljinu (no to će biti besplatna softverska nadogradnja sljedeće godine).

Retina HD zaslon nije dobio veću razlučivost, ali je, kaže Apple, 25 posto svjetliji i ima vjerniju paletu boja. Po prvi put iPhone ima stereo zvučnike, jedan na dnu, drugi na vrhu uređaja. Dvostruko su glasniji od iPhonea 6S.

Appleove slušalice EarPods će se spajati s iPhoneom preko Lightning utora jer, kao što se i nagađalo, iPhone 7 i 7 Plus su ostali bez 3,5-milimetarskog utora za slušalice. Svi koji koriste stare slušalice s telefonom će dobiti adapter za njih. Apple je poručio da je utor za slušalice maknuo jer želi forsirati Lightning konekciju, zatim zbog uštede prostora te zbog kvalitete zvuka. Nadalje, iPhone 7 će značajno gurati bežično spajanje sa slušalicama te su predstavljene i nove Bluetooth bežične slušalice nazvane AirPods. U sebi imaju Appleov čip W1, infracrvene senzore koji detektiraju kada su u uhu, imaju akcelerometar, optičke senzore, mikrofon, mogu komunicirati sa Sirijem i daju 5 sati slušanja po jednom punjenju. Mogu se spajati sa svim Appleovim uređajima. S Appleovim uređajima će se spajati tako da se njihova kutija približi uređaju, otvori i slušalice su spojene. Njihova kutija je ujedno i punjač, koji daje 24 sata rada. Koštat će 159 dolara. Najavljeno je i da će Beats izbaciti nekoliko slušalica - Solo3 Wireless, Beats Workout, Beatsx, koje također koriste Appleov čip W1.

Što se tiče performansi, iPhone 7 radi na Appleovom čipu A10 Fusion, četverojezgrenom čipu s 3,3 milijarde tranzistora. Njegove dvije jezgre rade 40 posto brže od čipa A9 i dvostruko brže od čipa A8. Druge dvije jezgre pak rade odvojeno za aplikacije koje zahtijevaju visoke performanse, a kako će se posao razdjeljivati između jezgri određuje Appleova nova tehnologija.

Phil Schiller, Senior Vice President of Worldwide Marketing at Apple Inc, discusses the redesigned home button on the iPhone7 during an Apple media event in San Francisco, California, U.S. September 7, 2016.  REUTERS/Beck Diefenbach
REUTERS

Grafički čip ima 6 jezgri, 50 posto je brži od A9-ke i 240 puta je moćniji od originalnog iPhonea.

Baterija navodno ima najdugotrajniji rad od bilo kojeg iPhonea, dva sata više u odnosu na iPhone 6s. Model Plus ima sat više od modela 6 Plus. Što sve skupa ne zvuči posebno obećavajuće.

iPhone 7 će u SAD-u koštati kao što je koštao i iPhone 6S, od 649 dolara, a napokon je početna količina memorije podignuta na 32 gigabajta, Postoje i verzije od 128 i 256 gigabajta, a ova najskuplja koštat će 849 dolara. iPhone 7 Plus će počinjati od 769 dolara za 32 gigabajtni model, a onaj sa 256 GB će stajati 969 dolara.

Prednarudžbe počinju od petka, isporuke od 16. rujna u 28 zemalja, a Hrvatska će biti u drugoj rundi, od 23. rujna.

Količina memorije na iPhoneu 6S također će biti povećana na 32 gigabajta u početnoj varijanti.

- iPhone je standard u industriji, telefon po kojemu se mjere svi ostali. Dotaknuli smo toliko ljudi u svijetu i postoji razlog zbog kojeg smo prodali više od milijardu primjeraka. To ga čini najprodavanijim proizvodom svoje vrste u povijesti - poručio je CEO Applea Tim Cook.

Za novi operativni sustav iOS 10, koji će postati dostupan 13. rujna, Tim Cook je rekao da je najveća nadogradnja sustava u povijesti. Aplikacija Maps je redizajnirana, Siri je integriraniji u ostale aplikacije, baš kao i aplikacija Home Kit za upravljanje uređaja u domu, a iPhone će se buditi čim ga se podigne. Ponajveće promjene doživjela je aplikacija iMessage.

Apple Inc. COO Jeff Williams discusses the Apple Watch during a media event in San Francisco, California, U.S. September 7, 2016.  REUTERS/Beck Diefenbach
REUTERS

Predstavljen je i novi pametni sat - Apple Watch Series 2, koji je vodootporan do 50 metara. Apple je, navodno, po prihodima od sata skočio na drugo mjesto na svijetu, odmah nakon Rolexa, unaoč tome što su samo 8 mjeseci prodavali u 2015. godini. Postali su broj 1 u smartwatchevima. Uz nove grafike i promjene u korisničkom sučelju, sat je značajno ubrzan i dobio je učinkovitiji dvojezgreni procesor koji trošli manje energije, ima GPS i vodootporan je do dubine od 50 metara. Oprativni sustav Watch OS3 već ima brojne aplikacije, igre, fitness aplikacije, aplikacije za vijesti te - možda najzabavnije od svega - Pokemon GO koji dolazi na Apple Watch.

Ima zaslon od 1000 nita, dolazit će i u novom materijalu od bijele keramike koji je četiri puta čvršći od nehrđajućeg čelika. Postojat će ponovno i verzija u suradnji s Hermesom koji će izrađivati remene. Osim toga, predstavljen je i Apple Watch Nike+, namijenjen trkaačima. Ima crno aluminijsko kućište i perforiranu gumenu narukvicu.

Koštat će od 369 dolara nadalje, a u prodaji će ostati i Apple Watch Series 1, koji će koštati 269 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 22:18