PODLI POKUŠAJ OBMANE

PREVAROM PUTEM WHATSAPPA KORISNICIMA KRADU BANKOVNE PODATKE Raste broj korisnika koji su od prevaranata dobili sumnjivu poruku

 AJEL / Pixabay

Korisnici servisa za slanje poruka WhatsApp opet su na udaru prevaranata, piše The Independent. Određeni je broj korisnika naime počeo dobivati poruke putem kojih ih se traži da otkriju svoje bankovne podatke.

'Naši podaci nagovješćuju da će vaš probni rok za korištenje WhatsAppa od godine dana ubrzo isteći', stoji u prevarantskoj poruci.

'Kada probni rok istekne, WhatsApp više neće moći primati i slati poruke. Kako biste nastavili neometano koristiti WhatsApp, morat ćete se pretplatiti na jedno od ponuđenih vremenskih razdoblja.'

U poruci je priložena i poveznica za 'korisnički portal' gdje bi se korisnici trebali prijaviti uz pomoć svog telefonskog broja.

Ovaj konkretni pokušaj prevare oslanja se na činjenicu da se korištenje WhatsAppa prije naplaćivalo. WhatsApp se naime prestao naplaćivati 2014. godine kada ga je kupio Facebook.

Britanski nacionalni centar za prijavljivanje prevara i cyber kriminala Action Fraud izdao je uputu u kojoj opisuju zašto je ovakav pokušaj prevare problematičan.

'Ljudi koji koriste WhatsApp od samih početaka znaju da se servis prije plaćao pa bi po primitku ovakve poruke mogli pomisliti da se servis ponovno počeo naplaćivati. Korisnici koji su se tek nedavno priključili servisu znaju da je besplatan pa će njima ta poruka automatski biti sumnjiva', stoji u upozorenju.

Action Fraud nadalje kaže da se linkovi iz poruka koje korisnik dobije od nepoznatog broja nikada ne smiju otvarati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:18