POŠTOVAT ĆE ODLUKU

PRIOPĆENJE FRANCUSKOG REGULATORA Google mora medijskim kućama platiti objavu sadržaja: 'Njihova praksa nanijela im je ozbiljnu i izravnu štetu'

 Ilustracija / AFP

Google mora platiti francuskim izdavačkim kućama i novinskim agencijama objavu sadržaja koji su kreirale, odlučio je u četvrtak regulator za zaštitu tržišnog natjecanja.

- Googleova praksa nanijela je ozbiljnu i izravnu štetu medijskom sektoru, a ekonomska je pozicija izdavača i novinskih agencija ionako krhka - stoji u priopćenju francuskog regulatora Autorite de la Concurrence.

Regulator je pokrenuo postupak na temelju žalbe udruženja francuskih izdavača, a Google je priopćio da će poštovati njegovu odluku.

Američka tehnološka kompanija obećala je prošle godine da u skladu s novim europskim zakonima o autorskim pravima više neće Francuzima u rezultatima pretraživanja prikazivati isječke vijesti europskih izdavača.

- Otkako je prošle godine u Francuskoj na snagu stupio europski zakon o autorskim pravima, razgovaramo s izdavačima o većoj podršci i ulaganjima u kreiranje vijesti - tvrdi potpredsjednik Newsa u Googleu Richard Gingras.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:09