NAPAD UOČI NAPADA

Procurili detalji o drami koja se odvijala sat vremena prije početka invazije na Ukrajinu: ‘Imamo dokaze!‘

Viasat je ranije rekao da su im u napadu uništeni ”deseci tisuća terminala”, ali da im mrežna i satelitska infrastruktura nije oštećena

 Tomas Krist/Česká ilustrační fotografie/Profimedia
Nacionalni centar za kibersigurnost Velike Britanije rekao je da je "gotovo sigurno" da Rusija stoji iza napada na komunikacijsku tvrtku

Podaci britanskih i američkih obavještajaca sugeriraju da Rusija stoji iza kibernetičkog napada na američku komunikacijsku tvrtku Viasat, piše BBC.

Napad je počeo otprilike sat vremena prije nego što je Rusija 24. veljače napala Ukrajinu.

Više tisuća Ukrajinaca zbog njega je ostalo bez interneta, a napad je omeo rad vjetroparkova u središnjoj Europi. Korisnici iz središnje Europe također neko vrijeme nisu mogli na internet.

Tvrtka Viasat omogućuje pristup brzom internetu preko satelita te sigurnim mrežama. Njihovim se sigurnim mrežama koriste i komercijalni i vojni subjekti.

Dužnosnici već neko vrijeme vjeruju da je Rusija izvela taj napad, no nisu imali dokaza koji bi potkrijepili njihove sumnje.

Viasat je ranije rekao da su im u napadu uništeni "deseci tisuća terminala", ali da im mrežna i satelitska infrastruktura nije oštećena.

Europska unija, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države sada su izdale zajedničku izjavu u kojoj su potvrđene sumnje da je ukrajinska vojska bila primarna meta ruskih agenata.

Nacionalni centar za kibersigurnost Velike Britanije (NCK) rekao je da je "gotovo sigurno" da Rusija stoji iza spomenutog napada.

NCK tvrdi da je Glavna uprava Glavnog stožera Oružanih snaga Ruske Federacije (GRU) sudjelovala u napadu na internetske stranice ukrajinske vlade koji se dogodio 13. siječnja ove godine te u siječanjskim napadima u kojima je korišten destruktivni zlonamjerni softver WhisperGate.

Američka Sigurnosna agencija za kibersigurnost i infrastrukturu (CISA) tvrdi da je WhisperGate tijekom mjeseci koji su prethodili ruskoj invaziji na Ukrajini korišten kako bi se "uništavala računala i računalni sustavi" ukrajinskih organizacija.

Britanci su GRU sankcionirali nakon što je jedna osoba poginula, a više njih ozlijeđeno u napadu nervnim agensom novičokom u Salisburyju.

Ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Liz Truss rekla je da su spomenuti obavještajni podaci "jasan i šokantan dokaz da je Rusija namjerno napala Ukrajinu te da je taj napad značajno utjecao na civile i tvrtke u Ukrajini i Europi".

BBC-jev dopisnik za sigurnost Gordon Corera u svojoj analizi ruskog napada na Viasat tvrdi da je jedan dužnosnik britanske obavještajne zajednice rekao da je rat u Ukrajini primjer najdugotrajnije kibernetičke ofenzive jedne zemlje na drugu.

Citirajući tog dužnosnika, Corera piše da ruski kibernetički napadi na Ukrajinu nisu onoliko destruktivni koliko se predviđalo jer su se Ukrajinci za njih pripremali i zato što su mnoge uspjeli detektirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:08