STRAH

PROPALO ODRŽAVANJE NAJVEĆEG SAJMA MOBILNE TEHNOLOGIJE NA SVIJETU Razlog je koronavirus: ' Naše misli sada su sa svima onima koji su pogođeni virusom'

Mobile World Congress
 AFP
 

Najveći svjetski sajam mobilne tehnologije Mobile World Congress, koji se svake godine održava u Barceloni i trebao je početi 24. veljače, otkazan je zbog koronavirusa COVID-19.

Službena potvrda došla je večeras od udruženja GSM Association (GSMA), koje organizira sajam, nakon što je u prethodnim tjednima veliki broj važnih izlagača otkazao dolazak upravo zbog bojazni od virusa. Riječ je o teškom udarcu za cijelu mobilnu industriju, jer je MWC najsjajniji i najveći izlog za novitete koje su tvrtke planirale izbaciti u ovoj godini.

“S nužnom brigom za sigurnost i zdravo okruženje u Barceloni i zemlji domaćinu, GSMA je otkazao MWC Barcelona 2020 zbog globalne bojazni oko širenja zaraze koronavirusom, situacije s putovanjima i drugim okolnostima. Sve nabrojano održavanje sajma čini nemogućim. Grad domaćin poštuje i razumije ovu odluku. GSMA i grad domaćin će nastaviti zajednički raditi i podržavati jedni druge za MWC Barcelona 2021 i sva naredna izdanja. Naše misli sada su sa svima onima koji su pogođeni virusom u Kini i drugdje”, poručio je u izjavi za tisak John Hoffman, CEO udruženja GSMA, tijela koje zastupa više od 1200 kompanija iz mobilne sfere.

Mobile World Congress je daleko najvažniji sajam za industriju mobilne tehnologije, poglavito pametnih telefona, i kroz godine se etablirao kao mjesto na kojemu se održavaju brojne premijere i prezentacije novih proizvoda. Također je riječ o događaju na kojemu se susreću tisuće i tisuće poslovnih ljudi, novinara i predstavnika kompanija te sklapaju nebrojene važne poslovne dogovore.

MWC ima i vrlo veliki efekt na grad Barcelonu, jer generira ekonomski učinak od skoro pola milijarde eura i donosi više od 14 tisuća privremenih poslova.

MWC 2020 trebao je, kao i uvijek, imati veliki kontingent kineskih kompanija na sajmu i većina proizvođača telefona i popratne opreme iz te zemlje planirala je izlagati u Barceloni.

Međutim, početkom mjeseca sa sajma se povukao južnokorejski div LG, zatim je kineski ZTE otkazao svoju zakazanu tiskovnu konferenciju, a potom je krenula lavina: odustali su Ericsson, Nvidia, Intel, Vivo, Sony, Amazon, Cisco, TCL, Facebook, Amazon, HMD Global (proizvođač Nokije), BT…

Za očekivati je da će većina planiranih prezentacija i otkrivanja novih proizvoda sada u narednim tjednima dolaziti putem PR objava za javnost ili na ponekom manjem samostalnom eventu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:05