DRUGI U SVIJETU

Prvi kineski trag na Marsu: Svemirska letjelica Tianwen-1 uspješno sletjela na Crveni planet

Tehničko osoblje u Zrakoplovnom centru u Pekingu nadzire slijetanje na Mars
 Jin Liwang/Xinhua News/Profimedia
Kina je druga država nakon SAD-a koja je sletjela na Mars. Pet tona teška svemirska letjelica lansirana je s otoka Hainan

Besposadna kineska svemirska letjelica uspješno je sletjela na površinu Marsa u subotu, izvijestila je državna novinska agencija Xinhua, čime je Kina postala druga država nakon SAD-a koja je sletjela na Crveni planet.

Svemirska letjelica Tianwen-1 (Nebesko pitanje) sletjela je na južnom dijelu velike ravnice poznate kao Utopia Planitia, "prvi put ostavivši kineski trag na Marsu", navela je agencija.

image
Tehničko osoblje u Zrakoplovnom centru u Pekingu nadzire slijetanje na Mars
Jin Liwang/Xinhua News/Profimedia

Pet tona teška svemirska letjelica lansirana je s južnog kineskog otoka Hainan u srpnju prošle godine, a nakon više od šest mjeseci putovanja, Tianwen-1 je u veljači stigao do Crvenog planeta gdje je od tada bio u orbiti.

Rover na solarni pogon Zhurong, koji ima šest znanstvenih instrumenata, uključujući topografsku kameru visoke rezolucije, sada će proučavati površinu tla i atmosferu planeta.

Zhurong, nazvan po mitskom kineskom bogu vatre, također će tražiti znakove života, uključujući bilo koju podzemnu vodu i led, koristeći zemaljski radar.

Kineski predsjednik Xi Jinping uputio je čestitku svima koji su sudjelovali u misiji.

"Bili ste dovoljno hrabri za izazov, težili izvrsnosti i smjestili našu zemlju u napredne redove planetarnih istraživanja. Vaše izvanredno postignuće zauvijek će se urezati u sjećanja na domovinu i ljude", rekao je.

image
Svemirska letjelica Tianwen-1 na Marsu
Jin Liwang/Xinhua News/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2022 03:58