PRODAJA U PARIZU

Prvi SMS ide na aukciju kao dio digitalne povijesti, očekivana cijena penje se do 200.000 eura

Maximillien Aguttes, voditelj razvoja u aukcijskoj kući, pokazuje prvi SMS

 Alain Jocard/Afp/Profimedia
Vodafoneov programer Neil Papworth u prosincu 1992. kolegi koji je bio na božićnoj zabavi tvrtke napisao je: ‘Sretan Božić‘

Prva kratka tekstualna poruka na svijetu, popularnije znana kao SMS, u utorak će biti ponuđena na aukciji kao dio digitalne povijesti.

Taj SMS bit će ponuđen u pariškoj aukcijskoj kući Aguttes kao nepromjenjivi token (NFT), što znači da ima digitalni certifikat o autentičnosti i smatra se originalom.

Vodafoneov programer Neil Papworth poslao je poruku u prosincu 1992. kolegi koji ju je primio dok je bio na božićnoj zabavi tvrtke. Poruka glasi "Sretan Božić".

"Ova prva tekstualna poruka primljena 1992. povijesni je dokaz ljudskog i tehnološkog napretka", rekao je voditelj razvoja u aukcijskoj kući Maximilien Aguttes.

Aukcijska kuća očekuje da će prihod od aukcije biti u rasponu od 100.000 do 200.000 eura. Aguttes se nada i višoj konačnoj ponudi.

Vodafone je prodavač NFT-a i planira donirati prihod UN-ovoj agenciji za izbjeglice UNHCR.

Iz pravnih razloga, najbolji ponuditelj će zajedno sa SMS-om dobiti materijalnu imovinu, uključujući digitalni okvir u kojemu će moći biti prikazan.

Takvi digitalni certifikati sve više dobivaju na popularnosti. Primjerice, NFT osnivača Twittera Jacka Dorseyja prvi je "tvit" koji je prodan za 2,9 milijuna dolara na aukciji početkom ove godine, dok je prvi izvorni kod World Wide Web Tima Bernersa Leeja postigao cijenu od 5,4 milijuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. ožujak 2024 22:18