UTRKA S VREMENOM

Prvo ga je htio zabraniti, a sada Trumpov bliski suradnik postaje novi gazda TikToka!?: ‘Želi obogatiti sebe i saudijske prijatelje‘

Zabrana TikToka, ilustracija

 David Talukdar/Zuma Press/Profimedia/David Talukdar/zuma Press/profimedia
Prema stručnjacima, još uvijek nema očitog konsenzusa, ali neki se kandidati čine vjerojatniji od drugih

Službeno je počela utrka s vremenom za pronalazak novog vlasnika TikToka. Američki predsjednik Joe Biden u srijedu je potpisao zakon kojim se aplikacija zabranjuje u SAD-u, ako je trenutni kineski vlasnik ByteDance u roku od godinu dana ne proda novom američkom vlasniku. ByteDance planira osporiti zakon na sudu, ali ako ne uspije, tvrtka će morati brzo pronaći kupca.

Američke vlasti već se duže brinu o TikToku i nacionalnoj sigurnosti - dužnosnici su više puta upozoravali da bi ga kineska vlada mogla koristiti za špijuniranje ili utjecati na američku javnost manipuliranjem i promoviranjem određenog sadržaja. Također, ByteDance kao tvrtka sa sjedištem u Kini podliježe brojnim zakonima o sigurnosti podataka i kibernetičkoj sigurnosti.

image

Američki predsjednik Joe Biden

Andrew Caballero-reynolds/Afp
image

Shou Zi Chew, izvršni direktor Tiktoka

Bonnie Cash/Upi/Profimedia/Bonnie Cash/upi/profimedia

Postavlja se pitanje koga bi američka vlada mogla smatrati kao prikladnim novim vlasnikom platforme koja ima 170 milijuna korisnika u SAD-u i postaje sve veći konkurent gigantskim tvrtkama kao što je Meta, u čijem su vlasništvu Facebook i Instagram. Kako prenosi CNN, prodaja platforme mogla bi privući mnoge investitore - od tehnoloških kompanija do privatnih dioničkih tvrtki i investicijskih bankara.

Još jedan problem za potencijalne kupce je što će se kinesko Ministarstvo trgovine, kako su ranije potvrdili, “čvrsto usprotiviti” bilo kakvoj prisilnoj prodaji. Prema stručnjacima, još uvijek nema očitog konsenzusa o omiljenom investitoru, ali neki kandidati se čine vjerojatniji od drugih.

Paradoks situacije

Meta, tvrde, nije jedan od njih. Tvrtka se već bori protiv tužbe Savezne komisije za trgovinu u kojoj tvrde da je kupnja WhatsAppa i Instagrama prekršila američke zakone. Google se također bori protiv tužbi Ministarstva pravosuđa na dva fronta, koje su povezane s njihovom tehnologijom pretraživanja i oglašavanja. Stoga, stručnjaci smatraju da su zbog tolike negativne pažnje loši kandidati za kupnju TikToka.

- Ako je u pitanju Amazon, Microsoft, Google ili Meta, mislim da ćemo samo vidjeti značajnu antimonopolsku zabrinutost. Za Intel ili Cisco, možda i Oracle, nisam siguran. Verizon ili AT&T vjerojatno ne bi imali takve probleme - rekao je Gene Kimmelman, bivši antimonopolski dužnosnik Ministarstva pravosuđa.

image

Mark Zuckerberg, izvršni direktor tvrtke Meta

Str/Afp/Profimedia/Str/afp/profimedia
image

Sundar Pichai, izvršni direktor tvrtke Google

Justin Sullivan/Getty Images/Profimedia/Justin Sullivan/getty Images/profimedia

Jasmine Enberg, glavna analitičarka u Emarketeru, istaknula je paradoks situacije - samo najveći, najdominantniji tehnološki divovi mogu imati resurse za kupnju TikToka, ali oni bi privukli najviše skepticizma.

- Svaki potencijalni kupac mora imati duboke džepove i jak želudac. Iako bi se mnogi htjeli dočepati TikTokovog algoritma, većina onih koji bi si mogli priuštiti kupnju aplikacije ne bi mogli prijeći antimonopolske prepreke - objasnila je Enberg.

Microsoft je nedavno privukao gomilu antimonopolskih nadzora kada je pokušao kupiti izdavača videoigara Activision Blizzard, ali naposljetku su prevladali tužbu FTC-a i uspješno zaključili prodaju. Zbog tog uspjeha, tvrde stručnjaci, potencijalno bi se mogao naći u prilici da sklopi ugovor s ByteDanceom. Iako već posjeduju LinkedIn, poslovnu društvenu mrežu, u svom portfelju nemaju aplikaciju poput TikToka.

Bivši kritičari postaju kupci?

Microsoft je također bio jedan od nekolicine kandidata za kupnju TikToka tijekom 2020. godine, kada je bivši predsjednik Donald Trump prvi put zatražio prodaju aplikacije. U pregovorima je sudjelovao i maloprodajni div Walmart, koji je tada rekao da je Microsoftov partner tijekom dogovora.

Obje su tvrtke odustale nakon što je TikTok pristao raditi s tvrtkom Oracle na “projektu Texas”, inicijativi za pohranjivanje američkih podataka koja je trebala zadovoljiti zabrinutosti o nacionalnoj sigurnosti. Četiri godine kasnije, sudbina aplikacije je ponovno upitna, stoga stručnjaci vjeruju da oni koji su ranije iskazali interes možda imaju još jednu priliku.

image

Bivši američki predsjednik Donald Trump

Jeenah Moon/Afp
image

Satya Nadella, izvršni direktor Microsofta

Fabrice Coffrini/Afp/Profimedia/Fabrice Coffrini/afp/profimedia

Prošli mjesec je i bivši Trumpov ministar financija Steven Mnuchin iznenadio mnoge objavom da sastavlja tim investitora za kupnju TikToka. Točni detalji nisu jasni, ali je sugerirao da prodaja ne bi uključivala moćni algoritam na kojem se temelji popularnost platforme, već zapravo samo kupnju brenda.

Mnuchin je prethodno pomagao Trumpovoj administraciji u nastojanju zabrane aplikacije, a zatim izjavio da mu je to iskustvo dalo duboko razumijevanje platforme, načina na koji funkcionira i kako prikuplja podatke o korisnicima. Kritičari tvrde da takve informacije sada može iskoristiti za vlastitu dobit, čime bi došlo do sukoba interesa.

image

Kevin O‘Leary, kanadski biznismen

Cq-roll Call/Ddp Usa/Profimedia/Cq-roll Call/ddp Usa/profimedia
image

Steven Mnuchin, bivši američki ministar financija

Jerod Harris/Getty Images/Profimedia/Jerod Harris/getty Images/profimedia

- Bila bi sramota da se Mnuchinu dopusti da upotrijebi te povjerljive informacije kako bi dodatno obogatio sebe i svoje saudijske prijatelje - rekao je Ron Wyden, demokratski senator iz Oregona.

Interes je izrazio i Kevin O‘Leary, kanadski predsjednik privatne tvrtke O‘Leary Ventures koji je predložio početnu ponudu između 20 i 30 milijardi dolara. Njegova akvizicija platforme, rekao je, također vjerojatno ne uključuje TikTokov algoritam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 13:02