TAJNA JE U NAMA

RAČUNALOM POTEKLA 'ELEKTRONIČKA KRV' Po uzoru na mozak, nova računala će hraniti tekućina

Kako bi približili računala mogućnostima mozga, stručnjaci moraju postignuti istovremeno napajanje i hlađenje pomoću tekućine, kao što to radi krv u ljudskom mozgu

Ljudski mozak je 10 tisuća puta zgusnutiji i efikasniji od bilo kojeg računala na svijetu. Poučeni prirodom, stručnjaci u IBM-u razvili su prototip novog računala kojeg napaja i hladi tekućina, baš kao što to u ljudskom mozgu radi krv.

Prošlog tjedna u laboratoriju IBM-a u Zürichu predstavljen je prvi model takvog računala. Najpametnije računalo koje su do sada napravili u IBM-u bio je slavni 'Watson', koji je pobijedio dvojicu šampiona američkog tv-kviza 'Izazov'. No, pritom valja imati na umu da je to raunalo trošilo 85 tisuća watta, dok ljudski mozak troši 20 watta.

Energetska učinkovitost nova je misao vodilja računalne industrije, koja utroši energije u vrijednosti 30 milijardi dolara. Hlađenju i napajanju posvećeno je 99 posto obujma jednog računala, a samo 1 posto koristi se za procesiranje informacija. S druge strane, mozak funkcionalno koristi 40 posto svog volumena, dok je samo 10 posto posvećeno napajanju i hlađenju.

IBM se odlučio za integrirano tekuće hlađenje, pri čemu su mikročipovi okruženi slojem sićušnih cijevi s tekućinom. No, kako bi približili računala mogućnostima mozga, stručnjaci moraju postignuti istovremeno napajanje i hlađenje pomoću tekućine, kao što to radi krv u ljudskom mozgu.

Za sada koriste ne pretjerano novu tehnologiju koja funkcionira poput baterije - tekućina se nabije putem elektroda, te se upumpa u kompjuter, gdje čipu preda energiju.

IBM vjeruje da će optimizacijom tehnologije "elektroničke krvi" sljedećih desetljeća uspjeti doći do računarstva na "zetta" nivou - 10 na 21.-potenciju instrukcija u sekundi. Uz postojeću tehnologiju, napajanje takvog računala trošilo bi više struje nego što se proizvede u cijelom svijetu.

Izlaz računarstva iz silicijske ere traži se na više strana, u kvantnom računarstvu ili u fotonici, ali IBM-ovci u Zürichu vjeruju da se izlaz skriva u - mozgu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:19