IDU U KRAJNOST?

Rakar o najavi da će Rusija izaći iz globalne internetske mreže: ‘Teoretski je to izvedivo...‘

Marko Rakar

 Neja Markicevic/CROPIX
Državni servisi, odnosno sve agencije od državnog interesa, trebali bi biti prebačeni na domenu ru i ruske DNS-ove

Najavu koju je prenijelo nekoliko medija, među ostalim talijanski Corriere i Nexta TV, da u poruci ruskog ministra digitalnog razvoja, koju su presrele zapadne obavještajne službe, stoji da Rusija do 11. ožujka izlazi iz globalne internetske mreže pa svi poslužitelji i domene moraju biti prebačeni na ruski internet, za Jutarnji list prokomentirao je Marko Rakar, stručnjak za informatičku sigurnost.

- Riječ je zapravo o tome da bi državni servisi, odnosno sve agencije od državnog interesa, trebali biti prebačeni na domenu ru i ruske DNS-ove i da bi trebali funkcionirati na toj domeni. Osim toga, tražili su da im svi provideri dostave podatke gdje im je tehnička infrastruktura, a većina nje je izvan Rusije, u oblaku, cloudu. Nedavno je Rusija nacionalizirala jedan provider koji bi bio pandan našem APISU ili FINI, a drugi ruski provider je Yandek.

Također, tražili su da se sa svih web stranica i ključnih resursa skinu java skriptovi koji se downloadaju sa stranih zapadnih servera jer se tako može vidjeti svaki korisnik, kojem je serveru i naslovu pristupio te da se to downloada s ruskih servera - objašnjava Rakar.

O tome je li moguće da se Rusija skine s internetskih servisa, Rakar kaže:

- Teoretski bi to bilo izvedivo, ali praktički nitko ne zna kakve bi bile posljedice, kao što je moguće da i Rusiju netko isključi s interneta. Rusija može ograničiti pristup nekim servisima, ali kad bi si onemogućili pristup, to bi moglo paralizirati državu, ali ne samo nju. Ne vidim da je to tek tako izvedivo, to mi se više čini kao blef jer bi im postalo nedostupno na stotine tisuća sustava i aplikacija i ne bismo mogli ni zamisliti kakve bi to posljedice moglo imati za njih i njihova računala. Primjerice, onemogućili bi svojim računalima sigurnosne downloade i bili bi meta za svakog hakera na planeti - zaključuje Rakar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:14