NOVI MODEL

REPORTER JUTARNJEG MEĐU PRVIMA TESTIRAO GALAXY FOLD Samsungov preklopni telefon kao magnet privlači poglede, ali cijena je uistinu paprena

Put Samsunga Galaxy Fold od prvog predstavljanja do hrvatskog tržišta bio je doista dug i mukotrpan, ali sada je i taj prvi masovno dostupni preklopni telefon sa savitljivim ekranom napokon došao i do nas, a Jutarnji list imao je priliku među prvima testirati uređaj koji će se prodavati u domaćim trgovinama.

Ako ste tip osobe koja voli privlačiti pozornost, ovo je idealan uređaj za vas: faktor noviteta je toliko dramatičan da praktički nema čovjeka koji neće biti gotovo magnetski privučen Foldom kada ga vidi u vašim rukama. Svi ga žele uzeti i barem jednom rasklopiti i sklopiti, pogledati kako video izgleda na tom velikom ekranu. Galaxy Fold je, dakle, Samsungova vizija preklopnog telefona, kod kojeg se glavni ekran s dijagonalom od 7,3 inča presavije na polovici i ostaje skriven u unutrašnjosti. S prednje se strane nalazi drugi Super AMOLED ekran od 4,6 inča, koji obavlja sve funkcije kao i glavni.

Golemi ekran

Ideja je iza ovog koncepta da na raspolaganju imate golem ekran kada ga želite, ali ostatak vremena u ruci, džepu ili torbi ipak nosite puno manji paket. I taj koncept na papiru je sasvim zdrav i logičan, barem dok se ne susretne s ograničenjima današnje tehnologije. A ta ograničenja diktiraju da Galaxy Fold, u osnovi, ima dimenzije dva regularna telefona stavljena jedan na drugi i zalijepljena na rubovima. Kada se preklopi, telefon je vrlo debeo i dolazi na 15,5 milimetara (za razliku od 6,9 milimetara u rasklopljenom stanju). Samsungovi inženjeri stoga su pametno suzili te dvije polovice uređaja po visini i njime se zato vrlo lako manipulira dok je sklopljen, a vanjski ekran (samo HD rezolucije, nažalost) je idealnih dimenzija za korištenje jednom rukom.

Dodatno, zbog složenog preklopnog mehanizma unutarnje stranice ekrana nisu potpuno prislonjene jedna na drugu, nego Fold poprima oblik klina kada je sklopljen i u unutrašnjosti ostaje rupa solidne veličine. Rezultat je toga da će gotovo svaki put kada ga otvorite, na vrhu i dnu ekrana biti solidna količina prašine. Kvaliteta izrade inače se čini vrhunskom i izgleda da su svi oni nedostaci koji su mučili Samsung prilikom prvog lansiranja Folda otklonjeni. Mehanizam otvaranja je čvrst i djeluje pouzdano, klik magneta, kada se stranice spajaju, jak je i neopisivo zadovoljavajućeg zvuka.

Naravno, prava magija leži u unutarnjem ekranu. Za većinu aplikacija vrijedi softverska praksa da ono što radite na vanjskom ekranu samo nastavite raditi na unutarnjem kada ga rasklopite.

Zapinje u radu

U svakodnevnom korištenju ideja se pokazala fenomenalnom i više je nego zahvalno rasklopiti Galaxy Fold te, umjesto na ekranu pametnog telefona, sadržaj gledati zapravo na tabletu. Zaslon je AMOLED s plastičnim pokrovom i premda je mjesto pregiba ekrana jasno vidljivo, smetat će samo najžešćim picajzlama.

Uočljivo je na bijelim podlogama i ustvari se primijeti samo onda kad se s namjerom potraži. Zbog neuobičajenog omjera stranica od 4:3 rezolucija je 2152 x 1536 piksela, što daje vrlo oštru i kvalitetnu sliku s odličnom svjetlinom. Takav omjer znači i da će većina videosadržaja biti prikazana s crnim crtama s gornje i donje strane. Fold je odličan i kao čitač e-knjiga, kao alat za surfanje i uređaj za produktivnost: moguće je aplikacije otvoriti u “split screenu” i raditi istodobno na dvije ili tri aplikacije.

Iako ima moćni sistemski čip Snapdragon 855 i čak 12 GB RAM-a, u više se navrata pokazalo da telefon malo zapinje u radu i sporo izvodi animacije i tranzicije između ekrana, to ne bi trebalo biti tako. Baterija je kod uređaja s ovako velikim ekranom, pa još i s dva ekrana, uvijek potencijalni razlog za brigu, ali ćelija od 4380 mAh drži se dosta dobro i jedan cijeli dan korištenja ne bi trebao biti problem.

Na Foldu je ukupno šest kamera: trostruka glavna s ultraširokokutnom, regularnom i 2x telefoto lećom, zatim dvostruka “selfie” kamera u urezu u glavni ekran te još jedna selfie kamera na vanjskom ekranu. Kamere otprilike odgovaraju rezultatima koji se mogu dobiti na Samsungovim top-modelima otprije 6 do 12 mjeseci, što je i više nego dobra stvar.

Što se tiče najbolnijeg dijela - cijena je 15.499 kuna. Prednarudžbe počinju danas, u Hrvatskoj će biti dostupna samo crna boja, a prodaja kreće od 20. prosinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:33