MOBILE WORLD

REPORTER JUTARNJEG NA IMPRESIVNOM PREDSTAVLJANJU MOBILNIH ADUTA U BARCELONI Pojavio se Mark Zuckerberg glavom i bradom i otkrio detalje o virtualnoj stvarnosti...

 Reutar

Dan uoči službenog početka Mobile World Congressa (MWC) u Barceloni neki od najvećih igrača mobilne industrije - Samsung, Huawei i LG - već po običaju održali su danas spektakularna predstavljanja svojih glavnih aduta u namjeri da se njihovi noviteti ne zagube među tisućama drugih koji će biti prikazani tijekom četiri dana ponajvećega svjetskog sajma mobilne tehnologije.

Kao i prethodne dvije godine, najviše interesa izazvao je Samsung, koji je danas održao svoj tradicionalni događaj Unpacked, na kojemu su predstavili svoj novi flagship pametni telefon Galaxy S7 i Galaxy S7 Edge, ali su pravu bombu sačuvali za kraj. Naime, na pozornici dvorane CCIB pojavio se Mark Zuckerberg glavom i bradom kako bi održao predavanje o virtualnoj stvarnosti, budući da je Samsung u suradnji s Facebookovom tvrtkom Oculus razvio svoj uređaj za virtualnu stvarnost Gear VR.

- Virtualna stvarnost je tu i nema povratka. Više od milijun sati videa pogledano je na Gear VR-u. Trudimo se da Facebook postane glavna platforma za 360 video. Oni su mnogo impresivniji, nemate osjećaj da nešto gledate, nego da stvarno surfate na Tahitiju, ili hodate na Marsu. Više od 20 tisuća 360 videa podignuto je na Facebook, stotine se podižu svaki dan. Naravno, ovo su još rani dani, ali mogućnosti su uistinu neograničene - rekao je šef Facebooka.

Samsung Galaxy S7 i S7 Edge fizički izgledaju gotovo jednako kao njihovi prethodnici, ali su još dorađeniji i djeluju još luksuznije nego njihovi prethodnici. Galaxy S7 ima Super AMOLED ekran od 5.1 inča s razlučivošću od 1440 X 2560 piksela i gustoćom od 577 piksela po inču i zaštićen je Corning Gorilla Glassom 5.

Oba uređaja imaju procesor Qualcomm Snapdragon 820, 4 gigabajta RAM-a, 32 ili 64 gigabajta interne memorije i, za razliku od prethodnika, utor za SD kartice. Kamera ima 12 megapiksela i otvor blende od f/1.7 i oba uređaja su otporna na vodu do 30 minuta na dubini od 1.5 metara. Baterija opet nije izmjenjiva i ima kapacitet od 3000 mAh. Već brat S7 Edge ima zaslon od 5,5 inča, identičnu razlučivost, ali manju gustoću prikaza od 534 ppi. Dolazit će u crnoj, bijeloj, zlatnoj i srebrnoj boji, a na tržištu će se pojaviti sredinom ožujka. Najavljen je i dolazak usluge Samsung Pay u Europu.

LG je svoj događaj održao u nedjelju popodne i predstavio iznimno inovativna rješenja za svoj top model smartphonea G5. Prije svega, LG G5 omogućava odabir između standardne i širokokutne kamere od 135 stupnjeva, ima "always-on", odnosno uvijek uključen zaslon koji prikazuje obavijesti o datumu, vremenu i slično, bez buđenja uređaja, a troši 0,8 posto baterije na sat. 5,3-inčni QHD IPS Quantum zaslon ima značajku 3D Arc Glass koja stvara blagu zakrivljenost, a kućište je izrađeno od aluminija. Najzanimljivije od svega je međutim to što je G5 modularan telefon pa se može transformirati u u digitalni fotoaparat, Hi-Fi player i druge uređaje, zadržavajući svoju izmjenjivu bateriju. Modul LG CAM Plus je modul kamere koji se s uređajem povezuje kroz utor za bateriju i daje fizičke tipke za uključivanje, okidanje, snimanje, zumiranje, nudi intuitivni autofokus i zaključavanje ekspozicije, a kad se poveže s uređajem pruža dodatan kapacitet baterije od 1200 mAh. Modul LG Hi-Fi Plus uz B&O PLAY je prijenosni Hi-Fi audio reproduktor.

LG G5 dodatno ima dvije kamere na pozadini uređaja: jednu sa standardnom lećom od 78 stupnjeva i drugu sa širokokutnom lećom od 135 stupnjeva, najširom kad je riječ o pametnim telefonima koja daje 1,7 puta veći kut vidljivosti 15 stupnjeva veći od vidnog polja ljudskog oka.

Predstavljen je i ekosustav LG Playground, u sklopu kojega se nalaze brojni uređaji: naočale za virtualnu stvarnost LG 360 VR koje se s LG-jem G5 spajaju putem kabela i simuliraju gledanje TV-a dijagonale 130 inča i imaju razlučivost od 639 piksela po inču. Tu je i LG 360 CAM, kompaktna kamera koja snima svih 360 stupnjeva, opremljena dvjema širokokutnim kamerama od 200 stupnjeva i 13 megapiksela te baterijom od 1200 mAh i internom memorijom od 4 GB proširivom microSD karticama. Može snimati u 2K razlučivosti. LG Rolling Bot je uređaj nalik na loptu koji se kotrlja i snima fotografije i videozapise kamerom od 8 megapiksela.

Kineski Huawei, predstavio je uređaj MateBook, odnosno 2-u-1 laptop i tablet u kojem se nalazi 6. generacija Intel Core procesora M-serije. Na njemu je ugrađen Windows 10 operativni sustav sa 12-inčnim IPS multi-touch ekranom, 8GB LPDDR3 memorije, te hard drive kapaciteta do 512GB. Baterija na uređaju traje 9 sati, a puni za dva i pol sata.

Uz MateBook moguće je nabaviti i tipkovnicu koja ima posebno dizajnirane tipke od 1.5 milimetara kojima je osigurana veća površina tipkovnice i smanjena mogućnost pogrešaka pri tipkanju.

Također, ima ugrađenu touchpad površinu koja podržava precizne pokrete prstiju, a kao dodatna opcija uz uređaj se nudi i MatePen stylus podupire matematičke i grafičke funkcije te se može koristiti kao laserski pointer za prezentacije.

MateBook će biti dostupan u Aziji, Europi i Sjevernoj Americi u nadolazećim mjesecima, a cijena osnovnog uređaja sa 4GB RAM-a i 128 GB diska biti će otprilike 800 eura.

Naravno, glasine obilno kruže već mjesecima i za ostale kompanije koje će svoje novitete prikazati na MWC-u koji starta danas. Odmah u ponedjeljak svoju izdvojenu konferenciju održat će Sony; upućeni sumnjaju da će japanski div predstaviti novi pametni telefon, nego da će se prije posvetiti novom tabletu te pametnom satu, budući da je prošlo već godinu i pol otkako su izbacili Sony Smartwatch 3.

Microsoft je nedavno izbacio svoje top modele Lumia 950 i Lumia 950 XL tako da će se u Barceloni vjerojatno posvetiti srednjoj klasi svojih telefona, dok se od HTC-a ne očekuje, zapravo, ništa posebno.

Naravno, uvijek treba biti spreman na neka iznenađenja. Recimo, dosta se priča o pravom savitljivom telefonu ili barem telefonu koji puno bolje koristi zakrivljenu formu od Samsungova Edgea. Upravo se za Samsung pričalo da priprema savitljivi uređaj za početak 2016. Mnogo se očekuje i od kineskih kompanija koje izrađuju izvrsne uređaje po prihvatljivim cijenama, kao što su OnePlus, ZTE, Oppo, Meizu, Xiaomi…

Od općenitih trendova očekuje se značajnija posvećenost dugotrajnosti baterija (pa makar nauštrb debljine uređaja), zatim uvođenje USB-C utora (koji se može ukopčati s obje strane), odustajanje od procesora Snapdragon 810 koji je bio sklon pregrijavanju i, naravno, nastavak navale nosivih tehnologija, poglavito satova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 10:51