'TO ĆE SVIMA POMOĆI'

ROBOTI POČINJU PISATI VIJESTI, GOOGLE ISKEŠIRAO NOVAC ZA TAJ PROJEKT Novinari ne ostaju bez posla, ali ovo predstavlja revoluciju u stvaranju sadržaja

 REUTERS
Kolege novinari, ne bojte se. Roboti nam neće oteti radna mjesta

Tehnološki manijak Google počeo je financirati projekt koji nastoji postići automatizirano pisanje vijesti. Ukratko, vijesti će pisati i ljudi, ali i sama računala.

Press Association iz Ujedinjenog Kraljevstva dobilo je financijsku podršku od 807.000 dolara iz Googleove inicijative "Digital News". Plan je da reporteri u kombinaciji s robotima i podacima zajednički proizvode dnevni sadržaj vezan uz vijesti. Zovu to "RADAR", kao kombinacija riječi Reporter, Data i Robot.

Sadržaj bi se proizvodio za manje news portale, javlja The Next Web.

Urednik s Press Associationa Pete Clifton novinarima ipak poručuje da se ne brinu da će im "roboti preoteti posao". Automatizacija koju će osigurati računala samo će pomoći vještim urednicima i novinarima da brže generiraju i stvaraju sadržaj. Ovo će najviše pomoći lokalnim medijima koji se godinama financijski bore za opstanak, a velik dio je već ugašen.

- Novinari će i dalje biti vitalan dio procesa, ali RADAR će nam omogućiti da počnemo koristiti umjetnu inteligenciju kako bi dobili količinu lokalnih priča koje inače ne bi mogli fizički toliko proizvoditi - pojasnio je Clifton.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:21