‘ROSSGRAM‘

Rusi pronašli rješenje za svoje očajne influencere: Pokrenuli su diskontnu verziju Instagrama!

Rossgram, ruska zamjena za Instagram 

 Rafael Henrique/Zuma Press/Profimedia
Dizajn aplikacije kopira originalnu verziju društvene mreže. Rossgram pruža sve mogućnosti za komunikaciju

Nakon što je državni regulator zabranio korištenje zapadnih društvenih mreža i usluga, poput Facebooka, Instagrama ili Apple Paya, tehnološki stručnjaci u Rusiji osmišljavanju nove načine komunikacije.

Tako je u Rusiji 28. ožujka započela s radom društvena mreža "Rossgram" koja bi trebala zamijeniti blokirani Instagram. Pokretanje Rossgrama najavljeno je na službenom kanalu društvene mreže Telegram.

Revidirana politika

Dizajn aplikacije kopira originalnu verziju društvene mreže. Rossgram pruža sve mogućnosti za komunikaciju, poslovanje, bloganje, objavljivanje vijesti ili stvaranje vlastitog projekta, rekli su na svojoj stranici. Alexander Zobov, suosnivač aplikacije, napisao je na društvenoj platformi VKontakte: "Naša grupa programa već je bila spremna na takav razvoj događaja, i odlučili su ne propustiti priliku stvoriti ruski analog popularne društvene mreže koju vole naši sunarodnjaci".

No, ruskoj inačici društvene mreže koja je u originalnom vlasništvu Meta Platforms Inc., kompanije ranije poznate kao Facebook, nedostaju mnoge značajke Instagrama. Pristup Rossgramu u početku će biti otvoren za blogere i investitore. U travnju će društvena mreža biti dostupna i ostalim korisnicima.

Nakon invazije na Ukrajinu, poslovanje s Rusijom prekinulo je na stotine poduzeća i organizacija. Ranije ovog mjeseca Meta je revidirala svoju politiku o nasilnom govoru, te je dopustila proturuske objave usmjerene na čelnike, poput predsjednika Vladimira Putina. Meta je kasnije rekla da će se blaža pravila primjenjivati samo na ljude koji objavljuju poruke iz Ukrajine.

Što s influencerima?

Ruski državni regulator za komunikacije Roskomnadzor zabranio je Instagramovu matičnu tvrtku Meta u Rusiji 14. ožujka. Zabrana je uslijedila nakon što je Rusija pokrenula kaznenu istragu protiv Mete, a tužitelji su zatražili od suda da američkog tehnološkog diva proglasi "ekstremističkom organizacijom". Ruska sigurnosna služba FSB optužila je Metu za stvaranje "alternativne stvarnosti", u kojoj je "raširena mržnja prema Rusima".

Zabrana Instagrama odsjekla je oko 80 milijuna korisnika u Rusiji. Mnogi su se influenceri na društvenim mrežama s tugom pozdravljali od svoji pratitelja. Među najupečatljivijim je bila reality TV zvijezda Olga Buzova (36), koja je objavila sedmominutni video u kojem plače za gubitkom svojih 23,3 milijuna pratitelja.

"Osjećam da se veliki dio mog srca i mog života oduzima od mene". Kako će influenceri reagirati na mrežu Rossgram, i koliko će ona nadomjestiti gubitak zapadnih tehnoloških divova, valja pratiti u idućim mjesecima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:01