MINI HRVATSKA PREMIJERA

SAMSUNG PREDSTAVIO KVALITETAN 'JEFTILEN' KOJI HRVATI OBOŽAVAJU Stigla nova generacija niskobudžetnog Galaxyja, evo što sve može i koliko košta

Samsung Galaxy J7
 promo
 

Samsung je danas u svom Experience Storeu Arena u Zagrebu održao mini hrvatsku premijeru svojih niskobudžetnih pametnih telefona iz linije Galaxy J - J5 i J7 - kao i uređaje iz ekosustava koji su nazvali Phone+: riječ je o novim naočalama za virtualnu stvarnost Gear VR skupa s kontrolerom, zatim o novoj generaciji kamere za virtualnu stvarnost Gear 360 te o sasvim novoj kategoriji uređaja, Samsung DeX, koji omogućava pretvaranje Samsugovih top modela pametnih telefona u svojevrsna računala.

Samsung Galaxy J, inače, uvjerljivo je najprodavanija serija telefona tog proizvođača u Hrvatskoj, baš kao i u Europi. Modeli za 2017. godinu dodatno su poboljšani u odnosu na prijašnje, dizajnom sprijeda neodoljivo nalikuju Samsungovom lanjskom flagshipu Galaxy S7.

Samsung J5 i J7 su identični po svemu, osim po veličini. Metalne poleđine su im blago zaobljene i odlično pristaju u ruci, a na stražnjem dijelu vrlo su jednostavno dizajnirani. Ističu se tek plastične trake antene (izvedbeno rješenje tih traka vjerojatno se neće svidjeti baš svima), a leća kamere i bljeskalica su potpuno uklopljene u kućište, tako da ništa ne strši iz uređaja.

Dolaze u crnoj, plavoj i zlatnoj boji, postoje i dual SIM verzije, a ladice za SIM kartice i SD kartice se nalaze na lijevoj strani uređaja i prilično su impozantnih dimenzija. J7 je donekle otporan na prskanje i prašinu po certifikatu IP54. Ispod zaslona nalazi se ovalna fizička tipka s čitačem otiska prsta, a lijevo i desno od nje su kapacitivne funkcijske tipke.

Zahvaljujući operativnom sustavu Android 7.1 Nougat sa Samsungovom najnovijom nadogradnjom, u tu najpovoljniju liniju uvedeni su izgled, ikone i animacije poznate s aktualnog Samsungovog top modela Galaxy S8, pa tako izgledaju vrlo moderno i svježe. Sve u svemu, telefoni izgledaju vrlo privlačno i kvalitetno izrađeno.

promo
Samsung Galaxy J5

Galaxy J7 ima Super AMOLED zaslon dijagonale 5,5 inča i Full HD razlučivosti, dok J5 ima HD rezoluciju te nešto manji Super AMOLED panel s dijagonalom od 5,2 inča. Što se tiče unutrašnjosti, Galaxy J7 ima Samsungov procesor Exynos 7870, 3 gigabajta RAM-a i solidno veliku bateriju kapaciteta 3600 mAh. Galaxy J5 ima identičan procesor, ali 2 gigabajta RAM-a te bateriju od 3000 mAh.

Oba modela su opremljena kamerama od 13 megapiksela i naprijed i straga, s time da glavne kamere imaju blendu s otvorom f/1.7, a selfie kamere f/1.9. Postoji i model Galaxy J3 koji tek treba doći u Hrvatsku početkom kolovoza, a riječ je o telefonu s HD zaslonom od 5 inča, s nešto slabijim procesorom, 2 gigabajta RAM-a i manjom baterijom od 2400 mAh. Samsung Galaxy J7 u slobodnoj prodaji košta 2599 kuna, a Galaxy J5 2199 kuna.

promo
Samsung Galaxy J7

Kada je riječ o portfelju Phone+ Samsung je podsjetio na uređaje koji su predstavljeni što na sajmu Mobile World Congress u Barceloni, što u New Yorku i Londonu prilikom premijere Galaxyja S8. Pa je tako prikazan unaprijeđeni Samsungov uređaj za virtualnu stvarnost Gear VR s kontrolerom. Predstavljena je i nova kamera Gear 360, koja sada ima nešto drugačiji, moderniji dizajn (ali, nažalost, ne i ugrađeni stativ) i omogućava snimanje u 4K rezoluciji, opremljena je 8,4-megapikselnim senzorima i lećama Bright Lens s blendom f/2.2 na oba fisheye objektiva. Snimke se mogu izravno učitavati na Facebook, YouTube ili Samsung VR, a Gear 360 sada je kompatibilan i s iPhoneom.

promo
Samsung Gear 360

Naposljetku, prikazan je i Samsung DeX, uređaj koji Galaxy S8 pretvara u svojevrsno stolno računalo bazirano na Androidovom sučelju. DeX izgleda otprilike kao Samsungov bežični punjač; kada se rastvori u njega se umetne telefon, može se spojiti s monitorom, tipkovnicom i mišem i početi raditi na desktopu. Može se pristupiti aplikacijama, uređivati dokumente, surfati internetom, gledati i uređivati fotografije i video zapise, pisati mailove…

promo
Samsung DeX

Suradnja s Microsoftom i Adobeom omogućila je kompatibilnost s Office i Adobe aplikacijama. Naravno, za ocjenu funkcionalnosti DeX-a trebat će pričekati opsežnije testove. Nabrojani uređaji već su dostupni hrvatskim kupcima po sljedećim cijenama: 1179 kuna za Samsung Dex, 2799 kuna za kameru Gear 360 i 999 kuna za novi Gear VR s kontrolerom.

promo
samsung gear vr 2017

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:32