NOVI FLAGSHIP MODEL

Samsung predstavio Novi Galaxy Note20 s plastičnom poleđinom i Full HD ekranom košta 949 €

Samsung Galaxy Note 20 Ultra ima 6,9-inčni ekran s varijabilnom frekvencijom osvježavanja slike od 1 do 120 Hz
Dok Note 20 Ultra, koji će koštati 1299 eura, ima sve što se očekuje od Samsungova top modela, standardni Note 20 je sasvim druga priča

Samsung je danas putem virtualne prezentacije predstavio čitav niz novih uređaja, među kojima su najveće zvijezde svakako njihovi novi top modeli pametnih telefona - linija Galaxy Note 20 te nova generacija preklopnog telefona Galaxy Fold 2.

Linija Galaxy Note 20 sastoji se od dva uređaja, tu su regularni Note 20 te Note 20 Ultra. I dok je model Ultra, koji će koštati 1299 eura, sve ono što bi se moglo očekivati od Samsungova flagshipa u drugoj polovici 2020. godine i nakrcan je svim najsuvremenijim materijalima i komponentama, standardni model je jedna sasvim druga priča.

Naime, Samsung Galaxy Note 20 ima poleđinu od “premium plastike” te 6,7-inčni ekran s Full HD rezolucijom i frekvencijom osvježavanja od 60 Hz (frekvencija osvježavanja ekrana ili "refresh rate" postala je jedan od najvažnijih detalja na ekranima telefona, jer viša frekvencija daje puno ugodnije iskustvo korištenja uređaja i gotovo svaki flagship danas ima najmanje frekvenciju od 90 Hz, idealno 120 Hz).

image
Standardni Galaxy Note 20 dolazi u tri boje

To sve skupa samo po sebi ne bi bilo problem da je riječ o uređaju koji spada u srednju klasu i košta manje od 500 eura. Međutim, pošto je riječ o njihovom flagship modelu, Samsung je cijenu postavio na čak 949 eura, što je pozicioniranje kakvo si tvrtka koja je neprikosnoveni kralj kada je riječ o ekranima na pametnim telefonima u ovom trenutku ne bi trebala dopustiti.

Galaxy Note Ultra pak ima 6,9-inčni Dynamic AMOLED zaslon s “punch hole” prednjom kamerom, ima Quad HD rezoluciju (3200 X 1440 piksela) i - nešto što je novitet na pametnim telefonima - varijabilnu frekvenciju osvježavanja ekrana, koja će se kretati od 1 do 120 Hz.

To znači da će uređaj odlučivati o optimalnoj frekvenciji osvježavanja ovisno o sadržaju koji se nalazi na ekranu. Ako je riječ o čitanju knjige, dovoljan je i 1 Hz. Ako je pak riječ o 3D igri, skočit će na 120 Hz. Takav pristup trebao bi izvlačiti maksimalnu količinu energije iz baterije koja ima kapacitet od 4500 mAh. Standardni Note 20 imat će pak bateriju od 4300 mAh, a maksimalna brzina punjenja će biti 25W, odnosno 15W bežično.

Sistemski čip na liniji Note 20 prenesen je s modela Galaxy S20, što znači da ćemo u Europi imati Samsungov Exynos 990. Standardni Note 20 imat će memorijski paket od 8 GB RAM-a i 256 GB interne memorije, dok će model Ultra imati kombinaciju od 12 GB i 512 GB. Performanse, dakle, ne bi trebale biti problem, a uz 5G povezivost bit će opremljeni i Wi-Fijem 6.

Što se tiče dizajna riječ je o evoluciji lanjskog Notea 10; telefon je prilično pravokutan, bridovi oko ekrana su minijaturni, dok su grbe kamere na poleđini značajno narasle. Note 20 Ultra ima zaobljen ekran, dok Note 20 ima ravan, a senzor za otisak prsta je ispod zaslona.

Naravno, uz Note 20 dolazi i stylus S-Pen koji je dodatno unaprijeđen tako da se dobije iskustvo još više nalik pisanju po papiru. Dodane su i nove geste za upravljanje telefonom pomoću S-pena te poboljšani algoritam za pretvaranje rukom pisanih bilješki u tekst.

Model Ultra ima glavnu kameru od 108 megapiksela, plus još dvije od po 12 megapiksela (telefoto s maksimalnim zumom od 50X te ultraširoka), dok će Note 20 imati također trostruku kameru, ali s kombinacijom od 64-megapikselnog te dva 12-megapikselna senzora.

image
Softver je snažno integriran s Microsoftovim aplikacijama

Samsung je dosta pozornosti posvetio softverskoj strani kamere, posebno kada je riječ o videu, jer će telefoni moći snimati video u 24 fps te sve do 8K rezolucije. Osim toga, uspostavljena je i snažna suradnja s Microsoftom tako da će se Note 20 moći bežično spajati s osobnim računalima te preko PC-ja pristupiti aplikacijama i datotekama koje su na telefonu. Osim toga, Note 20 će se moći bežično spajati s eksternim monitorima i televizorima te pretvarati u desktop iskustvo rada.

Note 20 će dolaziti u zelenoj, crnoj i brončanoj boji, a Note 20 Ultra u crnoj, bijeloj i brončanoj. Točne hrvatske cijene još nisu poznate, ali svi koji od 5. do 20. kolovoza prednaruče Galaxy Note 20 ili Note 20 5G u paketu dobivaju slušalice Galaxy Buds+, dok se uz Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G dobivaju nove slušalice Galaxy Buds Live.

Samsung je ujedno predstavio i Galaxy Z Fold2, novu generaciju svog preklopnog telefona, koji dolazi s dva Infinity-O zaslona, vanjskim od 6,2 inča i unutarnjim preklopnim ekranom od 7,6 inča. Nagađa se da će koštati oko 2000 eura.

image
Dolazi i nova generacija preklopnog modela Galaxy Fold 2

Uz telefone, korejska je tvrtka prikazala i neke druge novitete. Na tržište dolaze dva nova premium tableta, Galaxy Tab S7 i Tab S7+, koji će imati AMOLED ekrane s dijagonalama od 11, odnosno 12,4 inča i s frekvencijom osvježavanja od 12 Hz. S7 će koštati 699 eura, a S7+ 899 eura.

image
Predstavljen je i pametni sat Galaxy Watch 3

Predstavljeni su još i pametni sat Galaxy Watch 3 koji dolazi s novim sustavom aplikacija za praćenje zdravlja i sna, dolazi u dvije veličine - 41 i 45 milimetara - te će koštati 429, odnosno 459 eura. Zaključno, dolaze i nove True Wireless Stereo slušalice Galaxy Bud Live, koje su dizajnirane tako da ne strše iz uha, imaju unaprijeđen sustav poništavanja okolišne buke i koštat će 189 eura.

image
Slušalice Galaxy Buds Live koštat će 189 eura
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:04