NAJVEĆI MEĐUGENERACIJSKI SKOK

SAMSUNG PREDSTAVIO TRI MODELA GALAXYJA S20! Najveća promjena vidljiva je na poleđini telefona, a evo koliko telefoni koštaju

 

Samsung je u utorak navečer po hrvatskom vremenu u San Franciscu predstavio novu generaciju svoje flagship obitelji pametnih telefona Galaxy S20, kao i novi preklopni telefon sa savitljivim ekranom Galaxy Z Flip.

Serija Galaxy S20 sastoji se od tri modela i za razliku od prethodnih godina, kada se možda moglo malo cjepidlačiti oko toga što je južnokorejska tvrtka odlučila uključiti u svoje top-modele, ovaj su put odabrali dosta jednostavan pristup - ako je neka komponenta najjača na tržištu, ubacimo je unutra, i to predstavlja dosad vjerojatno najveći međugeneracijski skok u Samsungovoj liniji Galaxy S.

Dizajnerske intervencije su minimalne, "punch-hole" prednja kamera je smanjena do minimuma i prebačena u sredinu, telefoni su i dalje blago zaobljeni, a jedina doista vidljiva promjena je na poleđini gdje su moduli kamere smješteni u poveće pravokutne grbe. Što se tiče razlika između telefona, one se svode na funkcionalnosti kamere, razlike u veličini baterije i memorijski kapacitet.

Tako 6,2-inčni Galaxy S20 ima najmanje moćnu kameru i nema mmWave tehnologiju za 5G povezivost, 6,7-inčni Galaxy S20+ ima bolju kameru i dodaje mmWave (koji donosi bolju kvalitetu povezivosti u 5G), dok 6,9-inčni Galaxy S20 Ultra ima jedan od najkompleksnijih sustava kamere na današnjem tržištu. Usput, verzija Ultra dolazi isključivo u 5G varijanti, dok se druga dva modela mogu dobiti u 5G te 4G LTE verzijama.

Ostale komponente telefona su manje-više identične. Prije svega, na papiru bi najveći spektakl trebao biti ekran. Telefoni su opremljeni AMOLED zaslonima s podrškom za HDR+ te podrškom za frekvenciju osvježavanja slike od 120 Hz. To znači da se slika na ekranu osvježava 120 puta u sekundi i u praksi bi to trebalo donijeti neupitnu glatkoću prikaza animacija, posebno kod igara i drugih multimedijalnih sadržaja. Svi uređaji imaju Quad HD rezoluciju (3200 x 1440 piksela).

Obitelj Galaxy S20 ima najnoviji Qualcommov sistemski čip Snapdragon 865 - odnosno Exynos 990 na pojedinim tržištima kao što je hrvatsko - te brojne memorijske konfiguracije: može se birati u rasponu od 8 do čak 16 gigabajta RAM-a te od 128 do 512 GB interne memorije. Baterije su različite: S20 ima ćeliju od 4000 mAh, S20+ od 4500, a S20 Ultra od 5000 mAh (usput rečeno, Ultra je zbog svega navednog dosta težak telefon - 220 grama). S20 i S20+ imaju brze punjače od 25 W, a S20 Ultra od 45 W. Tu su i svi ostali korisni detalji - Bluetooth 5.0, otpornost na vodu i prašinu, AKG stereo zvučnici, nova generacija senzora za otisak prsta ispod ekrana, reverzibilno punjenje drugih uređaja, Android 10...

Samsung je ove godine, čini se, odlučio ozbiljnije nego ikad zaigrati na kartu kamere. Kada se pogleda na papiru, tu su svakojake brojke megapiksela - 108, 64, 48 - ali stvar je u načelu nešto jednostavnija od toga. Iz kutije će svi telefoni snimati fotografije u rezoluciji od 12 megapiksela, no nakon toga dolaze razne varijacije. Galaxy S20 Ultra ima četverostruki modul čija je zvijezda Samsungov vlastiti senzor od 108 megapiksela. Iako korisnici mogu koristiti sve te piksele, po "defaultu" će uređaj spajati 9 susjednih piksela u jedan kako bi se dobila 12-megapikselna fotografija s puno detalja, dinamičkog raspona itd.

Dodatno, uz taj senzor dolazi "presavijena" leća, nalik periskopskoj leći poznatoj iz Huaweija P30 Pro, zahvaljujući kojoj S20 Ultra postiže optički zum od 4X. Samsung tvrdi da se potom na to može dodati "hibridni optički zum bez gubitka kvalitete" koji ide do uvećanja od 10X, što se postiže kombinacijom spajanja više piksela u jedan te "cropanja" na senzoru. Na to se još dodaje i relativno klasični digitalni zum koji donosi uvećanje od 100X. Na Galaxyju S20 Ultra tu su još i ultraširoka kamera od 12 MP, telefoto leća od 48 MP te dubinski senzor. Galaxy S20 ima trostruku kameru: glavnu od 12 MP, ultraširoku također od 12 MP i telefoto kameru od 64 MP, dok S20+ tom postavu dodaje još i dubinski senzor pa je, tehnički gledano, riječ o četverostrukoj kameri. Za pravu ocjenu sposobnosti ovih kamera trebat će pričekati testiranja, ali vrijedi napomenuti da serija Galaxy S20 ima mogućnost snimanja 8K videozapisa koji se može stopirati kako bi se iz njega izvukla 33 MP fotografija.

Prednarudžbe u maloprodajnim lancima i kod operatera su u Hrvatskoj za seriju Galaxy S20 počele već u utorak, a službena prodaja počinje 13. ožujka. Cijene su sljedeće: Galaxy S20 koštat će od 6999 kuna nadalje, Galaxy S20+ počinjat će od 7799 kuna, dok će Galaxy S20 Ultra startati od 10.499 kuna. Što se tiče boja, S20 će dolaziti u svemirski sivoj, plavoj i rozoj, S20+ u svemirski sivoj, crnoj i plavoj, a S20 Ultra u svemirski sivoj i svemirski crnoj.

Samsung Galaxa Z Flip i Galaxy Buds+

Na istom događaju Samsung je predstavio i svoj drugi preklopni telefon sa savitljivim ekranom, Galaxy Z Flip, koji se konceptualno potpuno razlikuje od njihova prvog preklopnog uređaja Galaxy Fold i bliži je nedavno predstavljenom konkurentu Motorola RAZR.

Galaxy Z Flip je, dakle, duhovni nasljednik starih preklopnih mobitela koji, kada se rasklopi, ima OLED ekran dijagonale 6,7 inča. Kada je sklopljen, Z Flip postaje, za današnje doba, minijaturni uređaj veličine dlana. Samsungov uređaj ima prvi preklopni zaslon od stakla jer je njegov "Infinity Flex" ekran izrađen od stakla koje Samsung zove Ultra Thin Glass (UTG). Omjer stranica ekrana je vrlo izduljenih 21.9:9. Šarka telefona je dizajnirana tako da bude što diskretnija, zbog čega je i dobila marketinški naziv "Hideaway Hinge". Štoviše, napravljena je tako da uređaj može ostati otvoren pod različitim kutovima, otprilike kao kod laptopa.

U suradnji s Googleom Samsung je razvio takozvani Flex način rada kod kojeg se zaslon uređaja može podijeliti na dvije odvojene cjeline od po 4 inča, što omogućava, primjerice, gledanje fotografija ili videa na gornjoj polovici i istodobno upravljanje telefonom na donjoj polovici ili, pak, gledanje YouTubea na gornjoj polovici uz tipkanje komentara na donjoj. S vanjske strane, pokraj otvora za kameru nalazi se potpuno simetričan pomoćni ekran koji pokazuje vrijeme, notifikacije, stanje baterije i slično. Galaxy Z Flip bit će dostupan samo u pojedinim zemljama od 28. veljače u crnoj i ljubičastoj nijansi (još nema informacija o dostupnosti u Hrvatskoj). Cijena u Americi bit će 1380 dolara, dok će u Hrvatskoj koštati 11899 kuna.

Korejska je kompanija izbacila i nove "true wireless" slušalice Galaxy Buds+. Nova generacija njihovih bežičnih slušalica, napravljenih u suradnji s AKG-om, sada ima trajanje baterije od čak 11 sati (za razliku od 6 kod prve generacije), uz još 11 sati u kutijici za punjenje. Kutija se i dalje može puniti bežično, a navodno će samo tri minute punjenja dostajati za jedan sat reprodukcije. Aplikacija za Galaxy Buds+ sada je kompatibilna i s Appleovim uređajima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:03