Unpacked

Samsung predstavljanjem Galaxyja S23 Ultra otvorio ovogodišnju utrku za kralja pametnih telefona

Obitelj na okupu - S23 Ultra, S23+ i S23

 Samsung/
Samsungova flagship obitelj sadrži tri modela - standardni S23, zatim gotovo jednaki i nešto veći S23+ te S23 Ultra

Samsung je u srijedu navečer u San Franciscu otvorio ovogodišnju utrku za kralja pametnih telefona, predstavivši novu generaciju svoje top linije - Galaxy S23.

Kao i dosad, Samsungova flagship obitelj sadrži tri modela - standardni S23, zatim gotovo jednaki i nešto veći S23+ te S23 Ultra, koji je nakrcan svim najnovijim tehnologijama i komponentama koje je moguće naći na tržištu.

Kada je riječ o dizajnu, S23 Ultra ostao je praktički nepromijenjen u odnosu na svog prethodnika. Ima ogromni 6,8-inčni ekran koji je i dalje zaobljen na rubovima, ali puno manje nego dosad. Južnokorejska tvrtka iz godine u godinu sve više odustaje od zaobljenih ekrana, koje su upravo oni svojedobno i popularizirali, ali i shvatili da osim estetske nema neku posebno korisnu funkciju.

image

Samsung Galaxy S23 ima zaslon od 6,1 inča

Samsung/

Ako nas povijest ičemu uči, bit će to vjerojatno najbolji zaslon koji će se moći pronaći na tržištu - izrađen je u AMOLED tehnologiji, ima Quad HD rezoluciju i frekvenciju osvježavanja slike od 120 herca. Poleđina je također lagano zaobljena i u gornjem lijevom kutu nalaze se velike leće za sustav kamera.

Ultra ima glavnu kameru sa senzorom od 200 megapiksela koja koristi tehnologiju spajanja piksela (pixel-binning), pri čemu se susjedni pikseli spajaju u jedan veći kako bi uhvatili više svjetlosti. Upravo se u fotografiji u slabijim svjetlosnim uvjetima trebaju očekivati najveća poboljšanja. Najsnažniji predstavnik obitelji ima još ultraširoku kameru te dvije telefoto kamere - jednu s optičkim zumom od 3 puta, a drugu od 10 puta. Na cijeloj seriji S23 unaprijeđena je prednja kamera, koja ima brzi auto-fokus i može snimati video između 30 do 60 sličica u sekundi.

image

Fotografiranje i snimanje u slabijim uvjetima osvjetljenja trebalo bi biti poboljšano

Samsung/

Što se tiče unutarnjih komponenti, Galaxy S23 Ultra pogonjen je sistemskim čipom Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2. Baterija ima kapacitet od 5000 mAh, što bi trebalo biti sasvim dovoljno za cijeli dan intenzivnog korištenja. Pomalo je razočaravajuće što Samsung i dalje ne ulazi u utrku s kineskim konkurentima na polju brzine punjenja baterije.

Naime, iako Ultra ima mogućnost korištenja punjača snage 45W koji bi trebao doći do 65 posto kapaciteta u 30 minuta, to je mnogo sporije od onoga što isporučuju brojni drugi konkurenti. Naravno, Galaxy S23 Ultra je otporan na vodu i prašinu te dolazi s dodatkom koji ga najviše ističe u cijelom smartphone univerzumu. Riječ je naravno o olovci S-Pen, koja je i dalje smještena u svojoj "garaži" s lijeve strane uređaja.

image

Telefoni dolaze u četiri boje - zelenoj, boji lavande, krem i fantomskoj crnoj

Samsung/

Za razliku od Ultre, modeli S23 i S23+ dobili su određene dizajnerske intervencije, i to na bolje, barem ako je suditi prema fotografijama. S prednje strane se neće primijetiti skoro nikakva promjena - telefoni imaju sasvim ravne AMOLED panele s minijaturnom "punch-hole" prednjom kamerom i potpuno simetričnim bridovima oko zaslona.

Ali je zato promijenena poleđina, koja više nema prepoznatljivu izbočinu za kameru, nego - u stilu Ultre - ima samo elegantne leće koje samostalno stoje u gornjem lijevom kutu. Ulazni model S23 ima ekran dijagonale 6,1 inča, a S23+ 6,6 inča. Riječ je o Full HD+ rezoluciji s frekvencijom osvježavanja slike do 120 Hz.

image

Telefoni dolaze u četiri boje - zelenoj, boji lavande, krem i fantomskoj crnoj

Samsung/

Modeli se razlikuju i po veličini baterije - 3900 naspram 4700 mAh - te brzini punjenja, jer S23+ ima mogućnost korištenja punjača od 45W (Samsung obećava 56 posto kapaciteta u 30 minuta), dok S23 može iskoristiti maksimalnu brzinu od 25 W (50 posto baterije u 30 minuta).

Pogoni ih isti sistemski čip kao u slučaju Ultre i imaju 8 GB RAM-a. Manji telefon ima početni memorijski paket od 128 GB, a S23+ od 256 GB. Opremljeni su trostrukim kamerama, pri čemu glavna ima 50-megapikselni senzor, uz koji dolaze i ultraširoka te telefoto kamera s 3X optičkim zumom.

image

Sve telefone pokreće sistemski čip Snapdragon 8 Gen 2

Samsung/

Svi telefoni iz serije Galaxy S23 u Hrvatskoj će biti dostupni u zelenoj, krem, fantomskoj crnoj i boji lavande. Što se tiče cijena, Galaxy S23 Ultra koštat će od 1449 eura, S23+ od 1239 eura, a S23 od 979 eura nadalje. U usporedbi s prethodnom generacijom riječ je o povećaju od 50-ak eura u slučaju Ultre, preko 100-tinjak eura kod ulaznog modela te oko 180 eura kada je riječ o Galaxyju 23+.

U promotivnom periodu prednarudžbe od 1. do 16. veljače po cijeni osnovne inačice uređaja kupci će dobivati model s dvostruko većom količinom interne memorije.

image

Model Ultra dolazi sa svojom olovkom S-Pen

Samsung/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:40