SVI IMAJU ŠANSU

Snapchat objavio totalni rat konkurenciji: Baš svakome čiji video postane viralan nude novac

 Michal Fludra/Alamy/Alamy/Profimedia
Objava nekoga tko već ima milijune sljedbenika suočit će se s istim preprekama kao i prvi videozapis novog korisnika, kažu iz tvrtke

Viralna slava pravi je mamac za sve one koji stvaraju internetski sadržaj, a Snapchat se sad nada kako je pronašao idealan način poticanja ljudi da upravo na njihovoj platformi objavljuju fotografije i videozapise - naime, korisnicima nude udio u dnevnoj nagradi od čak milijun dolara!

Kako piše The Guardian, ta aplikacija za razmjenu poruka trebala bi početi plaćati svojim korisnicima za njihove "najviralnije" snimke - tim potezom Snapchat pokušava spriječiti potencijalni egzodus na konkurentski i sve popularniji TikTok.

Novi sadržaj, nazvan Spotlight, najavljen je kao velika promjena u načinu na koji korisnici Snapchata pronalaze sadržaj na platformi - tako će ova tvrtka za društvene medije dijeliti svoj prihod sa svim svojim korisnicima, umjesto fokusiranja na samo vrlo uzak izbor najpoznatijih kreatora sadržaja, što je dosad uglavnom i bila praksa.

- Spotlight će na jednome mjestu prikazati najzabavnije fotografije iz Snapchatove zajednice, a s vremenom će se prilagoditi svakom snapchatteru na temelju njihovih preferencija i omiljenih stavki. Kako bismo proslavili i nagradili kreativnost Snapchat korisnika, svakodnevno ćemo distribuirati više od milijun dolara snapchatterima koji stvaraju vrhunske Snapove i to ćemo raditi barem do kraja godine - stoji u priopćenju tvrtke.

Kompanija je novi sadržaj osmislila nakon što su shvatili da videozapisi stvoreni Snapchat kamerom redovito postaju viralni na drugim platformama poput TikToka i YouTubea, jer su kreatori istih imali vrlo malo mogućnosti za povećanje svoje publike na samom Snapchatu.

Platforme poput Twitcha i YouTubea imaju ugovore o podjeli prihoda s vrhunskim kreatorima, ali sve one od svojih popularnih korisnika prvo zahtijevaju određenu razinu viralne slave. Snapchat umjesto toga obećava da će svaki video koji postane viralan - u početku je dovoljno imati oko 100.000 pregleda dnevno - dobiti svoj dio kolača.

Korisnici željni slave i novca videozapise moraju objavljivati isključivo u Spotlightu, ali prema unaprijed zadanim postavkama - naime, njihovi profili neće biti javno vidljivi kad "uploadaju" sadržaj, a ta anonimnost omogućuje i Snapchatu da promovira svoj feed kao meritokraciju - točnije, nečija prijašnja slava na platformi u ovom slučaju neće se uopće računati.

Također, na videozapise koje korisnici vide u svom Spotlight feedu neće moći utjecati osobe koje oni sami slijede na platformi, a nova objava nekoga s milijunima sljedbenika suočit će se s istim preprekama kao i prvi videozapis novog korisnika - u lovu na viralnu slavu svi će biti ravnopravni. Tvrtka se nada da će ovakvim pristupom spriječiti već poznate korisnike u napadanju osrednjosti, ali i potaknuti "obične" ljude da proizvode što zabavnije videozapise.

A prije nego što korisnici uopće završe u Spotlight feedu, njihov sadržaj morat će proći provjeru ljudskih moderatora - osim što će kategorizirati videa, oni će se pobrinuti i da sadržaj odgovara smjernicama tvrtke - primjerice, zabranjeni su kršenje autorskih prava, maloljetnička konzumacija alkohola ili objavljivanje političkog sadržaja.

Unatoč jakoj konkurenciji TikToka i Instagrama, Snapchat je i dalje jedna od najvećih svjetskih aplikacija za društvene medije. Prema najnovijem tromjesečnom izvješću, Snap ima 249 milijuna dnevnih korisnika, s 18% rasta na godišnjoj razini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:32