USTUPILI IH ISTRAŽIVAČIMA

STATISTIKA KOJA NAJBOLJE SVJEDOČI KOLIKO SE HRVATSKA PROMIJENILA U POSLJEDNJA DVA TJEDNA Google objavio podatke o kretanju stanovništva

U smjeru kazaljke na satu: Tokio, San Francisco, Casalpusterlengo u Italiji, Edinburgh
 KAZUHIRO NOGI, ANDY BUCHANAN, Justin Sullivan/Getty Images, MIGUEL MEDINA / AFP
 

Google je u četvrtak objavio izvještaje iz 131 države o tome jesu li se smanjili posjeti trgovinama, parkovima i drugim mjestima okupljanja u ožujku, nakon što su mnoge vlade naredile ostanak kod kuće kako bi spriječile širenje koronavirusa.

Googleova analiza podataka o lokaciji milijardi korisnika pametnih telefona najveći je set podataka dostupan zdravstvenim vlastima o tome poštuju li ljudi mjere karantene.

Izvještaji prikazuju grafikone s posjetama podzemnoj željeznici, autobusnim ili željezničkim postajama, trgovinama i drugim mjestima između 16. veljače i 29. ožujka ove godine.

U Italiji su posjeti trgovinama i mjestima za razonodu, uključujući i restorane i kina, pali 94 posto, dok su odlasci na radna mjesta pali za 63 posto. Posjeti trgovinama sa živežnim namirnicama i ljekarnama pali su za 85 posto, dok su posjeti parkovima pali za 90 posto, piše Reuters.

Police officers control a mother and her child in Piazza del Popolo, on April 2, 2020 in Rome, during the country's lockdown aimed at curbing the spread of the COVID-19 infection, caused by the novel coronavirus. (Photo by Filippo MONTEFORTE / AFP)
Filippo MONTEFORTE / AFP
Rim
A woman takes her dog out in Piazza del Popolo on April 2, 2020 in Rome, during the country's lockdown aimed at curbing the spread of the COVID-19 infection, caused by the novel coronavirus. (Photo by Filippo MONTEFORTE / AFP)
Filippo MONTEFORTE / AFP
Rim

Za neke države poput Sjedinjenih Država Google je objavio i regionalne podatke. Tako su, primjerice, u saveznoj državi Kaliforniji posjeti trgovinama i mjestima za razonodu pali za 50 posto. Za razliku od Kalifornije, u Arkansasu, jednoj od rijetkih saveznih država u kojima nije uvedena sveobuhvatna karantena, posjeti spomenutim lokacijama pali su za svega 29 posto.

MUIR BEACH, CALIFORNIA - APRIL 01: An aerial drone view of a closed Muir Beach due to the Coronavirus (COVID-19) on April 01, 2020 in Muir Beach, United States. Officials in seven San Francisco Bay Area counties have extended the shelter in place order until May 1 in an attempt to slow the spread of the virus.   Ezra Shaw/Getty Images/AFP
== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
Ezra Shaw/Getty Images / AFP
Plaža Muir kod San Francisca
An interstate sits empty in San Francisco, California on April 1, 2020 during the Covid 19 crisis. - All 40 million residents of California were Thursday ordered to stay at home indefinitely in a bid to battle the coronavirus pandemic in the nation's most populous state. (Photo by Josh Edelson / AFP)
Josh Edelson / AFP
San Francisco
(FILES) In this file photo taken on March 17, 2020, a man closes up his shop at Fisherman's Wharf in San Francisco, California. - Another 6.65 million US workers filed for unemployment benefits last week, the most ever recorded, as the coronavirus forces businesses to shut down nationwide, the Labor Department reported on April 2, 2020. (Photo by Josh Edelson / AFP)
Josh Edelson / AFP
San Francisco

Googleovi podaci pokazuju koliko je izazovno ljude udaljiti jedne od drugih. Odlasci u trgovine živežnim namirnicama u Singapuru i Velikoj Britaniji u tom su se intervalu povećali jer su u tim zemljama mjere poput karantene tek stupale na snagu. Posjeti parkovima u okruzima oko San Francisca u ožujku su drastično skočili, što je vlasti natjeralo da te lokacije privremeno zatvori.

A notice signage, as a preventive measure against the COVID-19 novel coronavirus, is posted on a restaurant table as authorities implement social distancing in Singapore on March 28, 2020. (Photo by Catherine LAI / AFP)
Catherine LAI / AFP
Restoran u Singapuru

Podaci za Japan, koji nije uveo toliko stroga ograničenja kretanja, kažu da su tamo odlasci u trgovine i mjesta za razonodu pala tek 26 posto, dok su odlasci na posao pali za samo devet posto.

In this picture taken on April 1, 2020 office employees use cardboard partitions to separate their desks amid concerns over the COVID-19 coronavirus, at the prefectural government office in Tottori, western Japan. - As of April 1, Japan had registered 2,178 cases of the new coronavirus, with 57 deaths. (Photo by STR / JIJI PRESS / AFP) / Japan OUT
STR / JIJI PRESS / AFP
Ured lokalne vlasti u mjestu Tottori na zapadu Japana

Što se tiče Hrvatske, u razdoblju od 16. veljače do 29. ožujka, posjeti trgovinama i mjestima za razonodu pali su za 82 posto, trgovinama živežnim namirnicama, supermarketima, tržnicama i ljekarnama za 57 posto, parkovima za 45 posto, putničkim terminalima za 74 posto i radnima mjetima za 50 posto. Istovremeno, boravak o domovima porastao je za 15 posto.

Podatke je s nevladinim istraživačima u nekoliko država podijelio i Facebook koji, kao i Google, ima nekoliko milijardi korisnika. No ta ih društvena mreža nije objavila javno.

Koronavirus je diljem svijeta zarazio više od milijun ljudi, a od bolesti COVID-19 je prema podacima Reutersa preminulo 52 tisuće ljudi.

Epidemiolozi ističu kako bi analiza kretanja po dobi, prihodima i drugim demografskim podacima mogla prilagoditi obraćanja vlasti javnosti.

Google, koji prikuplja demografske podatke tijekom korištenja svojih usluga, tvrdi da ne izvještava o demografskim podacima, no da je otvoren za pružanje dodatnih informacija u narednim izvještajima.

„Ovi izvještaji razvijeni su kako bi bili od pomoći, a da poštuju naše stroge protokole i politike oko privatnosti“, napisale su doktorica Karen DeSalvo, čelnica Googlea za zdravlje, te Jen Fitzpatrick, potpredsjednica Google Gea, u objavi na blogu.

Google ističe kako je objavio izvještaje da bi izbjegao bilo kakve nejasnoće o tome što predaje vlastima, u vrijeme dok svijetom traje rasprava o ravnoteži između privatnosti i potencijala korištenja tehnologija za borbu protiv koronavirusa.

Države poput Kine, Singapura i Južne Koreje od svojih državljana traže da koriste aplikacije i druge tehnologije kako bi kontrolirali njihovo poštivanje karantene, no aktivisti tvrde kako to može ugroziti njihove individualne slobode.

Googleovi izvještaji koriste podatke od korisnika koji su omogućili „povijest lokacija“ na svojim mobitelima. Korporacija naglašava kako je usvojila tehnološke mjere koje osiguravaju da se u izvještajima ne može identificirati niti jedan pojedinac.

Tvrtka nije htjela otkriti je li primila ikakav pravni zahtjev za detaljnijim informacijama radi borbe protiv širenja zaraze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 20:48