REPORT GOJKA DRLJAČE

Što bi se dogodilo kada bi asteroid udario u Sljeme? Posljedice bi bile katastrofalne, provjerite u aplikaciji

Web aplikacija Asteroid Launcher

 Neal.fun/Screenshot
Kreatori te aplikacije predvidjeli su mogućnost odabira asteroida i kometa različitih vrsta i sastava, kao i brzine i kuta udara

Stranica neal.fun izbacila je pomalo morbidnu web aplikaciju pomoću koje svatko može istražiti hipotetske posljedice udara nekog tijela iz svemira na bilo koju lokaciju na Zemlji.

Kreatori te aplikacije predvidjeli su mogućnost odabira asteroida i kometa različitih vrsta i sastava, kao i brzine i kuta udara. Na radoznalima je da odaberu dijametar tijela i sve druge ponuđene karakteristike te u trenu mogu dobiti podatke o katastrofalnim posljedicama udara.

Mi smo, primjerice, odabrali asteroid dijametra 560 metara, kojemu je željezo pretežiti sastav, te smo zamislili da stiže brzinom od 17 km/s, pod kutom od 45 stupnjeva i udara u zagrebačku goru Medvednicu tj. njezin najviši vrh, Sljeme. Rezultati koji smo dobili istodobno su bili grafički i brojčano impresivni te još više zastrašujući.

Svatko tko želi može, kao i mi, isprobati web aplikaciju Asteroid Launcher.

Naš asteroid, veći od pola kilometra, stvorio je krater širine 4 kilometra koji je dosegao dubinu od 446 metara ispod površine mora iako je udario u Sljeme te je proizveo snagu eksplozije TNT-a od 16 gigatona, što je više energije nego što planet potroši u godini dana.

Aplikacija nas je izvijestila da se slična kataklizma dešava zapravo često - svakih 213.000 godina - te da bi udar stvorio 16 kilometara široku vatrenu kuglu. Ta vatrena lopta ubila bi nešto manje od milijun ljudi, dok bi ih 278 tisuća zadobilo opekline trećeg stupnja, a 996 tisuća opekline drugog stupnja.

Nakon udara zapalila bi se odjeća svih koji bi se našli u krugu od 71 kilometra, a drveće bi gorjelo u krugu od 142 kilometra. Od snage udarnog vala poginulo bi pak 442 tisuće ljudi, a u krugu promjera 49 kilometara svi bi imali neku vrstu oštećenja pluća.

Kuće i zgrade bi se srušile u krugu promjera do 47 kilometara. Domovi koji se nalaze unutar radijusa od 54 kilometara od udara bili bi sravnjeni, a unutar 33 kilometra puhali bi vjetrovi kakvi inače postoje samo na Jupiteru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:36