NEŽELJENE TRUDNOĆE

Stručnjaci upozoravaju: Nemojte koristiti aplikacije kao kontracepciju, nisu pouzdane!

 Ivo Ravlić / CROPIX

Premda bi i zdrav razum trebao biti dovoljan, istraživanje je pokazalo da su žene, koje aplikacije za menstrualne cikluse koriste kao metodu kontracepcije, u velikom riziku od neželjene trudnoće.

Aplikacije za plodnost primarno su namijenjene parovima koji pokušavaju začeti pa ženama pružaju informacije o razinama plodnosti ovisno o menstrualnom ciklusu. U obzir se pritom uzima prvi i zadnji dan menstruacije, tjelesna temperatura i drugi simptomi koji određuju plodnost, piše Independent.

No umjesto da aplikaciju koriste za ono čemu je namijenjena, žene je često koriste za upravo suprotno - kontracepciju.

Istraživanje provedeno na Medicinskom fakultetu u Georgetownu ispitalo je gotovo sto aplikacija za plodnost, njihovu pouzdanost i znanstvenu utemeljenost metoda koju koriste. Većina se, pokazalo se, oslanja na uobičajene metode koje najčešće nisu dovoljne da bi se izbjegla neželjena trudnoća. Od svih testiranih aplikacija samo ih je šest dalo ‘savršen rezultat’, bez lažnih negativnih ili pozitivnih testova.

Učinkovitost uvelike ovisi o dobrom zapažanju žene i točnom upisivanju biomarkera.

‘Aplikacije za pametne telefone sve su popularnije jer je sve više žena zainteresirano za neki oblik prirodne kontracepcije. Ipak, preporučamo ženama da se prvo konzultiraju s doktorom ili nekim drugim stručnjakom pa onda potraže aplikaciju koja ima viši stupanj točnosti’, rekla je Marguerite Duane koja je vodila istraživanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:26