ŠIRI SE

Sve više aplikacija koristi umjetnu inteligenciju, bolje su od ChatGPT-a: Evo kako to funkcionira

Ilustracija

 Iryna Khabliuk/Alamy/Alamy/Profimedia/Iryna Khabliuk/alamy/alamy/profimedia
AI koriste i aplikacija za učenje stranih jezika Duolingo, alat za ispravljanje gramatike Grammarly i mnogi drugi

Jezični model OpenAI-ja - ChatGPT - još uvijek je najpoznatiji chatbot umjetne inteligencije. No, svakim danom gubi na popularnosti jer nudi prilično uvjerljive odgovore prepune pogrešaka. ChatGPT ponekad krivo odgovara na matematička pitanja na osnovnoj razini, ne može odgovoriti na jednostavne logičke zagonetke, a ide toliko daleko da argumentirano iznosi potpuno krive činjenice.

Wall Street Journal zato je odlučio testirati druge aplikacije koje koriste OpenAI tehnologiju, kako bi provjerili rade li iste greške kao i ChatGPT. Njihovo istraživanje pokazalo je da pojedine aplikacije koriste GPT tehnologiju začuđujuće bolje nego što to čini chatbot "opće prakse" ChatGPT.

Testirane aplikacije usredotočene su na specifične zadaće, a teme kojima se bave definiraju stručnjaci u pojedinim područjima. Svaka od tih aplikacija ima upozorenje za korisnike u kojim ih se obavještava da bi model AI mogao ponuditi pogrešne odgovore.

Primjerice, kad je WSJ koristio ChatGPT za planiranje putovanja, ponudio mu je kao jednu od opcija za opuštanje plažu koja uopće ne postoji. Aplikacija Expedia, koja koristi OpenAI tehnologiju, za sada još nije pogriješila.

Najpoznatija aplikacija za učenje stranih jezika, Duolingo, također je iskoristila mogućnosti GPT-4 da ponudi svojim korisnicima nove značajke. Duolingov Roleplay tekstualni chatbot, dostupan učenicima francuskog i španjolskog jezika na iOS-u, dinamičniji je od vježbi prevođenja koje se često ponavljaju u aplikaciji za učenje jezika. Roleplayov bot ispravlja pogreške i daje prijedloge za poboljšanje vokabulara. Duolingovi stručnjaci su programirali jezični model AI da razgovara s korisnikom kao instruktor jezika, a razgovor postaje sve napredniji kako učenik napreduje. Roleplay je dostupan kao dio Duolingo Max pretplatničkog plana, koji košta 30 američkih dolara mjesečno ili 168 dolara godišnje.

Neprofitna organizacija Khan Academy, koja proizvodi kratke videolekcije i popularni je alat za učenje programiranja, odnedavno nudi značajku virtualnog učitelja Khanmiga, koji nudi personaliziranu pomoć za rješavanje domaće zadaće i kvizova. No, Khanov virtualni učitelj neće, poput ChatGPT-a, napisati cijeli esej umjesto učenika ili riješiti njegovu zadaću. Umjesto toga, ponudit će prijedlog ili savjet koji bi učenika trebao navesti da razmisli o mogućem rješenju ili ga usmjeriti prema odgovoru. Treba napomenuti i da je Khan Academy poboljšao GPT-4 u matematici, ali postoji mogućnost da ponekad još uvijek daje krive odgovore. Zainteresirani za korištenje Khanmiga mogu se prijaviti na listu čekanja, nakon čega će se od njih tražiti da mjesečno doniraju oko 20 dolara.

Alat za ispravljanje gramatike Grammarly već 14 godina koristi AI za uređivanje teksta. A od prošlog mjeseca lansiran je i GrammarlyGO, koji također sastavlja tekstove. Zasad je GrammarlyGO najkorisniji za sastavljanje i odgovaranje na elektronsku poštu. Korisnik može izabrati "ton" odgovora na e-mail, birajući između duhovitog, izravnog ili diplomatskog, a AI će mu ponuditi personalizirani prijedlog. Korisnici koji aktiviraju značajku AI u sklopu aplikacije Grammarly dobivaju 100 besplatnih upita mjesečno. Više od toga se mjesečno plaća 30 dolara, odnosno 144 dolara godišnje.

Mobilna aplikacija Snapchat je krajem veljače lansirala chatbot My AI, koji u suštini djeluje kao sustav za davanje preporuka. Snapchat je programirao svog chatbota da moderira dijalog i da ima prijateljski ton. Primjerice, u slučaju da napišete psovku, dobit ćete odgovor: "Radije bih da razgovor vodimo s poštovanjem". A tijekom razgovora o tjeskobi ili depresiji My AI će ponuditi informacije i izvore o mentalnom zdravlju. Snapchatov AI chatbot ima kao opciju i hrvatski jezik.

Od navedenih aplikacija, Snapchat se suočio s najviše kritika zato što je odlučio prikvačiti svoj chatbot na vrh stranice bez opcije brisanja. Samo korisnici koji su preplaćeni na Snapchat+ mogu ukloniti chatbot s početne stranice aplikacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 19:10