TEHNOLOGIJA NA OLTARU

Sveta aplikacija: Svećenik napravio elektronski molitvenik za iPad

SAN FRANCISCO - JANUARY 27: An event guest plays with the new Apple iPad during an Apple Special Event at Yerba Buena Center for the Arts January 27, 2010 in San Francisco, California. CEO Steve Jobs and Apple Inc. introduced its latest creation, the iPad, a mobile tablet browsing device that is a cross between the iPhone and a MacBook laptop. Justin Sullivan/Getty Images/AFP== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
 AFP
Sam papa Benedikt XVI smatra kako tehnologiju treba koristiti kako bi se došlo do mladih pa neće biti čudno ako se pokoji iPad i nađe na oltarima

RIM - Talijanski svećenik razvio je aplikaciju koja će omogućiti svećenicima da predvode misno slavlje koristeći iPad.

Otac Paolo Padrini, savjetnik vatikanskog vijeća za socijalne medije, rekao je kako će besplatna applikacija biti lansirana u srpnju na engleskom, francuskom, španjolskom, talijanskom i latinskom jeziku.

Prije dvije godine Padrini je razvio i iBreviary, aplikaciju koja je dnevne molitve donosila katolicima koji koriste iPhone. Do danas je ta aplikacija 'skinuta' preko 200 tisuća puta.

Aplikacija za iPad je slična, no sadrži cijelu misu, sve što se izgovara i pjeva tijekom bogoslužja kroz liturgijsku godinu.

Eventualni dodaci koji bi se mogli očekivati vjerojatno će sadžavati audio zapise dijelova mise, kao i komentare i objašnjenja uz glazbu.

'Papirnate knjige neće nikad nestati, no ne bismo se trebali skandalizirati mogućnošću da na oltaru imamo uređaj koji nam pomaže pri molitvi', izjavio je Padrini.

Svećenik developer očekuje da će aplikaciju zbog praktičnosti najčešće koristii svećenici koji često putuju.

'Meni je iPad praktičniji od ove malene crne knjižice', priznao je.

Poznato je kako je još papa Ivan Pavao II. koristio masovne medije za osnaživanje komunikacije prema vjernicima, a papa Benedikt XVI. odlučio je otići korak dalje i preko socijalnih mreža i novih medija posegnuti prema mladim ljudima.

Uostalom, kao ljubitelj klasične glazbe, već od 2006. je sluša na svom iPodu.

Na temelju iBreviaryja, Vatikan je regrutirao Padrinija koji bi se trebao brinuti i o novom projektu za mlade http://www.pope2you.net.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:16