GLAVNI NOVITETI S CES-A

Svi su ludi za savitljivim tabletima i novim TV-ima

Više od 150 tisuća posjetitelja prodefiliralo je tijekom proteklog tjedna kroz 176.000 kvadratnih metara izložbenog prostora vjerojatno najvažnijeg sajma potrošačke elektronike na svijetu - CES (Consumer Electronics Show) - koji se tradicionalno održava u Las Vegasu.

Među 3250 izlagača bila su uistinu sva najveća imena industrije, ako izuzmemo Apple, Google i Amazon, koji preferiraju nove proizvode predstavljati na vlastitim događajima. Najviše zanimanja ove su godine pobudili televizori ogromnih ekrana i zadivljujuće rezolucije zasnovane na tehonologijama, zatim pametni telefoni i tableti sa savitljivim zaslonima, a jedan od lajtmotiva bila je evolucija smartphonea i tableta sa zaslonima osjetljivima na dodir u uređaje koji upravljaju svim drugim napravama: televizorima, autima, sigurnosnim i audiosustavima, termostatima, robotima, bespilotnim letjelicama - čak i priborom za jelo.

Najznačajniji igrači

Kad je riječ o televizorima, nove adute predstavili su svi najznačajniji igrači - Sony, Samsung, Panasonic, LG, a za razliku od prethodnih godina, 3D je gotovo sasvim pao u drugi plan. Riječi dana sada su neke druge tehnologije - 4K i OLED (organic light-emitting diode) - koje pružaju rezoluciju čak četiri puta bolju od standardnih HD televizora i o kojima smo već pisali na ovome mjestu.

Samsung je, primjerice, pokazao svoj 85-inčni 4K model, proglašen najboljim televizorom sajma, ali i 110-inčni Ultra-HD model iz iste serije S9. Toshiba je zadivila posjetitelje mamutskim uređajem s ekranom dijagonale 115 inča (koji vjerojatno neće biti u prodaji), dok je Panasonic pokazao cijelu paletu novih Smart TV-a za ovu godinu. Konkretno, riječ je o 16 plazmi i 16 LED televizora iz linije Smart Viera. LG je ponosno predstavio svoj OLED model od 55 inča, koji tanak nevjerojatna 4 milimetra. Jedina mana svih tih televizora je, naravno, cijena, koja bi trebala biti astronomska, vjerojatno viša od 50 tisuća kuna.

Kod računala i tableta, jedan od najzanimljivijih proizvoda bio je Panasonicov 20-inčni tablet s 4K rezolucijom (dakle, četiri puta gušćim pikselima u odnosu na standardni HD), namijenjen prvenstveno arhitektima i grafičkim dizajnerima. Trendu sve većih tableta priključio se i Lenovo s uređajem dijagonale 27 inča, koji može raditi i kao tablet i kao desktop računalo. Na CES-u je Lenovo demonstrirao i verziju sa zaslonom od 39 inča.

Ove su godine na svoje došli i gejmeri: igraći tablet Razer Edge proglašen je u anketi CNET-a najboljim proizvodom sajma; riječ je o uređaju koji, u osnovi, objedinjava mobilnost tableta s upravljačkim sučeljem stacionarnih konzola i cilja na tvrdokorne gejmere. Cijena u SAD-u kretat će se od 999 dolara nadalje.

Proizvođač čipova Nvidia prikazao je koncept svoje mobilne igraće konzole, Nvidia Shield, koji će biti opremljen njihovim Tegra 4 procesorom, imat će bateriju za 10 sati igre i izgledat će kao mini kontroler za Xbox s flip-up ekranom.

Pametni telefoni

Pametnih telefona nije bilo puno; ponajboljim je proglašen 5-inčni Sony Xperia Z, a mnogo se pričalo i o predstavniku kineskoga Huaweija pod nazivom Ascend Mate, sa 6,1-inčnim zaslonom, kao i o Blackberryju 10, novom operativnom sustavu uz koji će kanadski RIM ove godine izbaciti šest novih modela Blackberryja. Najviše pozornosti ipak su privukli savitljivi zasloni, kao što je, primjerice, PaperTab, koji u suradnji s Intelom razvija kompanija Plastic Logic. Riječ je o tabletu s dijagonalom od 10,7 inča, tankom kao list papira i savitljivom, pri čemu se savijanjem i upravlja uređajem. Fleksibilne OLED zaslone nazvane Youm predstavio je i Samsung.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 13:58