KONTROVERZNI IZUM

Švicarska legalizirala ‘kapsulu smrti‘: ‘Prvo anketa, pa ulazak u kapsulu i sve je gotovo za 30 sekundi‘

Sarco Suicide Pod

 Exit International
Stroj se može aktivirati iznutra, a osoba prethodno bira gdje želi umrijeti jer je proizvođači mogu dovesti gdje god treba.

Švicarska je legalizirala novi način umiranja potpomognutim samoubojstvom nakon što je državni medicinski zavod odobrio korištenje "Sarco Suicide Poda", 3D printane prijenosne kapsule nalik lijesu s prozorima, piše Daily Beast.

Do sada, konvencionalne metode potpomognutog samoubojstva su uključivale kemijsku tvar, no Philip Nitschke, izumitelj iz Exit Internationala, rekao je da njegova "kapsula smrti" nudi drugačiji pristup.

- Želimo ukloniti svaku vrstu psihijatrijskog pregleda iz procesa i omogućiti pojedincu da sam kontrolira metodu - rekao je.

- Naš cilj je razviti sustav umjetne inteligencije kako bi se utvrdila mentalna sposobnost osobe. Naravno, ima dosta skeptika, pogotovo od strane psihijatara - tvrdi Nitschke.

Stroj se može aktivirati iznutra, a osoba prethodno bira gdje želi umrijeti jer je proizvođači mogu dovesti gdje god treba.

- To može biti u idiličnom okruženju na otvorenom ili u prostorijama organizacije za asistirano samoubojstvo - pojasnio je izumitelj kapsule. Kako bi se kvalificirala za korištenje kapsule, osoba koja želi umrijeti mora ispuniti online anketu čiji je cilj dokazati donose li odluku po vlastitom izboru. Ako prođu spomenutu anketu, bit će im rečeno gdje se nalazi kapsula i dobit će kod za pristup, odnosno, aktivaciju kapsule.

Nakon ulaska u kapsulu, osoba koja namjerava okončati svoj život morat će odgovoriti na unaprijed snimljena pitanja i pritisnuti tipku koja će pokrenuti proces ispunjavanja unutrašnjosti dušikom, što će brzo smanjiti razinu kisika unutra s 21 posto na 1 posto.

- Osoba će ući u kapsulu i leći - rekao je i dodao da je vrlo udobno.

Rekao je da će se osoba vjerojatno osjećati dezorijentirano ili euforično.

- Cijela procedura traje oko 30 sekundi - rekao je.

- Smrt se događa zbog hipoksije i hipokapnije, nedostatka kisika i ugljičnog dioksida. Nema panike, nema gušenja - objašnjava Nitschke.

U Švicarskoj je 2020. godine oko 1300 ljudi umrlo od potpomognutog samoubojstva, a gotovo su svi uzeli tekući natrijev pentobarbital, koji pacijenta dovodi u duboku komu prije nego što ih ubije. Potpomognuto samoubojstvo također je legalno u Nizozemskoj, Njemačkoj, Belgiji, Luksemburgu i Kanadi. Očekuje se da će Sarco Suicide Pod biti u funkciji već 2022. godine. Tvrtka je napravila tri prototipa, ali jedan od izrađenih nije bio “estetski ugodan” pa se neće ni koristiti, kažu. Tvrtka još nije objavila koliko će koštati korištenje usluge.

*Savjetodavnu pomoć suicidalne i depresivne osobe mogu dobiti na više mjesta. U Republici Hrvatskoj postoji nekoliko brojeva telefona za psihološku pomoć:

Centar za krizna stanja i prevenciju suicida: 01/2376470 (radi od 0 do 24 sata)

Plavi telefon: 01/4833888 (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.)

Psihološki centar TESA: 01/4828888 (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 08:55