MRAČNA STRANA

TABU TEMA IZ SVIJETA INFLUENCERA O KOJOJ ONI GOTOVO NIKADA NE GOVORE JAVNO 'Istina je, nude nam se enormne svote za seks. To je elitna prostitucija'

 Profimedia, Cultura RM
 

Zvijezde društvenih mreža svaki dan od stranaca dobivaju novčane ponude za seks, a jedna je rekla da su društvene mreže postale "katalog", piše BBC.

"To je elitna prostitucija. Zastrašujuće je pomisliti na poruke kakve su slali meni i shvatiti da su ih vjerojatno i poslali tisućama drugih djevojaka na Instagramu", rekla je reality zvijezda serije Love Island Tyne-Lexy Clarkson za televizijsku emisiju voditeljice Victorije Derbyshire.

Clarkson je rekla da su je prvi puta nudili kada je imala 19 godina. Tada su joj za večeru i piće nudili 20 tisuća funti (blizu 175 tisuća kuna). Nakon emitiranja druge sezone reality serije Love Island, Clarkson je dobila poziv od jedne agencije koja joj je za pet noći u Dubaiju nudila 50 tisuća funti (437 tisuća kuna). Ponuda je sadržavala i ugovor o tajnosti u kojem je stajalo da o tome što se od nje tražilo da radi ne smije nikada govoriti.

Clarkson je rekla da je odbila ponudu, ali da se boji da bi "utjecajne osobe" koje se bore za svoje mjesto pod suncem i koje ne dobivaju besplatne luksuzne predmete mogle prihvatiti takvu ponudu kako bi održale "imidž" koji promoviraju na društvenim mrežama. "Za neke je ljude to jako puno novca. Takav iznos i može promijeniti život", rekla je.

Zvijezda treće sezone Love Islanda Rosie Williams rekla je da joj je jednom ponuđena godišnja plaća od 100 tisuća funti (blizu 875 tisuća kuna) te novac za pokrivanje troškova odijevanja i kupovine modnih dodataka kako bi bila partnerica jednom muškarcu u Dubaiju. Williams je BBC-ju pokazala poruke koje joj je poslao navodni muškarac iz Dubaija. "Možda ti je čudno što ti se javljam, ali s tobom želim podijeliti važnu transakciju", piše u poruci, a Williams kaže da je "važna transakcija" uobičajena fraza koja se koristi u takvim porukama.

Williams kaže da nikad nije poželjela prihvatiti ponudu, unatoč tome što joj je ponuđen velik iznos novca. Dodala je da to nije aspekt slave kojem se nadala. "Upozore vas na trolanje, upozore vas da će vam se život drastično promijeniti, ali nikad vas ne upozore da bi vas muškarci mogli kupovati", rekla je.

Williams kaže da se o tome u 'influenserskim' krugovima ne govori. "Ili nismo u poziciji da takve ponude moramo prihvatiti pa o njima ne govorimo ili smo prihvatile ponudu i sramimo se", dodala je.

Ekipa emisije Victoria Derbyshire vidjela je nekoliko poruka koje su primile utjecajne osobe. U njima su im muškarci nudili seks, a tu su i poruke agenata koji navodno djeluju po nalogu bogatih klijenata. Iz emisije kažu da im je osoba koja tvrdi da je zvijezda britanske reality televizije pokazala pisani dokaz da joj je jednom prilikom nuđeno 10 tisuća funti (87 tisuća kuna) za seks tijekom ljetovanja.

Izabela (pseudonim, op. a.) je rekla da joj se na Instagramu prvo obratio 10 godina stariji muškarac i to nakon što se natjecala u jednoj reality emisiji.

"Ispočetka mi je nudio dizajnerske torbice. Imao je fetiš na financijsku dominaciju pa ga je uzbuđivalo to što je na mene trošio stotine funti", objasnila je Izabela. "Mučila sam se sa zadržavanjem pažnje svojih pratitelja pa sam zato prihvatila ponudu."

Izabela i muškarac su se dopisivali 18 mjeseci prije nego što su se susreli. Rekla je da je bila uzbuđena prije susreta. "Bio je ugodan kada smo se susreli. Tijekom večere smo pili, a on me ispitivao o mojim financijama. Objasnila sam mu da imam dug od pet tisuća funti. On mi je ponudio dati duplo ako se poseksam s njim", rekla je. "Prihvatila sam. Poslije sam se osjećala pomalo degradirano. Bila sam jako ljuta na sebe, osjećala sam se povrijeđeno."

Izabela je, međutim, rekla da to nije prostitucija. "To je ciljani odnos koji se razvija tijekom vremena... Prostitucija je kada se s nekom osobom, najčešće strancem, unaprijed dogovorite oko iznosa", dodala je.

Iz feminističke skupine Object, koja se bori protiv pretvaranja žena u seksualne objekte, kažu da razumiju zašto žene prihvate takve "primamljive" ponude. "Žene koje su u to uključene ne žele čuti za prostituciju, međutim istina je da prodaju svoje tijelo za novce. Te im osobe nude sve što im treba da budu uspješne 'utjecajne osobe', ali riječ je o eksploataciji", rekla je Heather Brunskell-Evans.

Agent poznatih osoba Rob Cooper kaže da se takve ponude daju i muškarcima, a dodao je da smatra da bi društvene mreže i slične platforme trebale aktivno raditi na prevenciji ovakvog ponašanja. Iz Facebooka su rekli da osobama koje opetovano krše pravila korištenja zabrane pristup platformi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:14