VIDEOKONFERENCIJE

TEHNOLOŠKE KOMPANIJE BILE SU NESPREMNE TIJEKOM PANDEMIJE Googleov konkurent Zoomu sada je besplatan za sve korisnike, nitko nepozvan neće moći upadati

 

U eri u kojoj su videkonferencije postale jedan od primarnih poslovnih alata neke od najvećih svjetskih tehnoloških kompanija kao što su Google i Microsoft uhvaćene su pomalo nespremne i jedna od njih sada to pokušava ispraviti: Google, naime, pretvara svoj videokonferencijski servis Google Meet u besplatnu uslugu. Dosad je za Google Meet trebalo plaćati u sklopu poslovnih ili edukacijskih paketa preko G Suitea, a ubuduće će bilo tko s Googleovim računom moći otvoriti besplatne video sastanke za najviše 100 sudionika koji neće imati ograničenje trajanja (premda će nakon 30. rujna vjerojatno postojati limit od 60 minuta).

Ono što je bitno naglasiti jest da korisnici moraju imati otvoren Googleov račun kako bi se mogli priključiti sastanku. Iako je to gnjavaža za ljude koji ne koriste Google, to ima svoju sigurnosnu svrhu, jer organizatori sastanaka bolje ih mogu kontrolirati i - u teoriji - eliminirati mogućnost neželjenih upada u razgovore (ono što je u najuspješnijoj konkurentskoj aplikaciji tog tipa postalo poznato kao Zoombombing). Google navodi da će uvesti i dodatne sigurnosne mjere, piše Verge - primjerice, osobe koje nisu dodane na sastanak preko pozivnice u Google kalendaru automatizmom će biti prebačeni su svojevrsni “green room” te će se moći priključiti sastanku tek kada ih unutra pusti domaćin.

Meteorski rast broja korisnika

Svrha tih sigurnosnih postavki jest da se Google Meet izdigne iznad konkurenata kao što je spomenuti Zoom, koji je doživio sumanut rast u trenutku kada je cijeli svijet ušao u manju ili veću samoizolaciju. Međutim, s meteorskim rastom broja korisnika Zooma na vidjelo su izašli brojni sigurnosni problemi s tom aplikacijom, koje sada kreatori Zooma ubrzano pokušavaju popraviti. Ni Google dosad nije imao previše sreće s videokonferencijskim aplikacijama. Google Meet je postao Google Meet tek nedavno, kada je prestao biti Hangouts Meet. Tvrtka je probala konkurirati i Slacku s proizvodom Hangouts Chat (koji se sada zove Google Chat), a unutar kojeg je postojala i opcija Hangouts Video. Prema Googleu, sve te stare aplikacije s vremenom će se utopiti u Google Meet, tako da će postojati jedna jedinstvena platforma korisnike.

Google Meet od Zooma je preuzeo popularnu opciju koju su nazvali “Gallery View”, u kojoj je moguće sve sudionike sastanka staviti na mrežu preko cijelog zaslona i sve ih vidjeti odjednom. Ta je opcija dostupna i na mobilnim platformama i na desktopu. Osim zakazivanja videokonferencija, Google Meet ima i opcije dijeljenja zaslona, komuniciranja porukama u stvarnom vremenu, prilagodljiv dizajn ekrana… Meet će biti integriran i unutar Gmaila, što će zasigurno pogurati još više korisnika tog najpopularnijeg email servisa prema novoj Googleovoj usluzi.

Dostupnost usluge Google Meet će se postupno širiti na sve veći broj korisnika od sljedećeg tjedna (tvrtka u objavi navodi da je implementacija postupna kako bi korisnici imali što sigurnije i ugodnije iskustvo korištenja). Svi oni koji ne mogu već sada zakazati i održavati sastanke na meet.google.com mogu se prijaviti na adresi landing.google.com/googlemeet/ kako bi bili obaviješteni o dostupnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 03:16