LOŠA PRODAJA

Telekomunikacijski div Nokia na rubu ponora: Finski proizvođač mobitela podijelio 10 tisuću otkaza

ZAGREB - Nokia je potkraj proteklog tjedna najavila da će otpustiti dodatnih 10.000 radnika , od toga čak 3500 u Finskoj, što će ukupno činiti brojku od 40.000 manje zaposlenih u odnosu na rujan 2010., kada je na čelo tvrtke zasjeo Stephen Elop. Vrijednost dionice finskog giganta nakon ove objave pala je za 18 posto, ispod vrijednosti od dva eura, prvi put još od 1996. godine.

Loša prodaja

Elop je tom prilikom izjavio kako je plan Nokije ponovno postati profitabilnom tvrtkom “što je moguće prije”, aludirajući na to kako, zapravo, vrh kompanije niti ne može prognozirati kada bi se to moglo dogoditi. Tržištem smartphonea u ovom trenutku u potpunosti dominiraju Samsung i Apple - južnokorejska kompanija u ovoj je godini prvi put svrgnula Nokiju s pozicije najvećeg svjetskog proizvođača mobilnih uređaja.

Još početkom ove godine činilo se da će Nokiji ipak krenuti nabolje, zahvaljujući tome što je na tržište izbacila prve smartphone uređaje s Microsoftovim operacijskim sustavom Windows Phone. Riječ je o seriji uređaja nazvanoj Lumia, čijoj se kvaliteti i impresivnosti doista nema što zamjeriti.

Ipak, do sada je diljem svijeta prodano samo tri milijuna Lumija, što je u odnosu na iPhone, koji je Apple samo u posljednjih šest mjeseci prodao u više od 70 milijuna primjeraka, te Galaxy S III za kojeg je Samsung primio deset milijuna narudžbi prije nego što ga je uopće počeo prodavati - kap u moru.

Razlog za lošu prodaju Lumija jest taj što operacijski sustav Windows Phone još uvijek nije dovoljno raširen među korisnicima - oni i dalje preferiraju Android OS te iOS.

Rok do kraja godine

Elopova ekipa iz Nokije nada se da će se ovo promijeniti u drugoj polovici godine, s obzirom na to da se potkraj ljeta očekuje Microsoftovo službeno predstavljanje Windowsa 8, prvog operacijskog sustava koji će pružati jednako korisničko iskustvo na računalima i na mobilnim gadgetima. Upravo u sličnosti iOS-a, operacijskog sustava na iPhoneu i iPadu, te Mac OS-a, operacijskog sustava na Mac računalima, naime, mnogi vide razlog zašto su korisnici Applea toliko lojalni uređajima iz te kompanije.

Analitičari se slažu s ovim očekivanjima i predviđaju kako će Windows Phone kroz sljedeće tri godine izjednačiti tržišni udio s iOS-om, no jednako tako prognoziraju da će - ako Nokia ne počne ostvarivati dobit do kraja ove godine - to biti kraj ove kompanije kao samostalnog korporativnog objekta te će u tom slučaju jedina razumna opcija biti da Nokiju kupi Microsoft.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 17:02