RECENZIJA

Testirali smo Huawei Watch GT 3 Pro: Vrhunski materijal, privlačan dizajn i par super noviteta

Sat može pratiti više od 100 aktivnosti

 Ilija Matanović/jutarnji List/Ilija Matanović/jutarnji List
Zaslon sata zaštićen je safirnim staklom, materijalom koji se nalazi na najskupljim ručnim satovima na svijetu

Dok je do prije nekoliko godina Huawei u Hrvatskoj bio sinoniman praktički isključivo s pametnim telefonima s naprednim kamerama, kroz vrijeme su izgradili opsežan portfelj nosivih uređaja poput satova, pametnih narukvica i slušalica, s kojima su uspjeli zahvatiti solidan komad tržišta.

Posebno se to odnosi na pametne satove, kod kojih kineska tvrtka ima vlastiti recept od kojega ne odustaje i koji počiva na dva osnovna stupa - što jednostavnije sučelje i što dugotrajnija baterija. Ti postulati vrijede i za nedavno predstavljenu liniju Huawei Watch GT 3 Pro.

Uz bijeli keramički model promjera 43 milimetra - koji je nedvojbeno namijenjen ženskoj publici - glavna zvijezda obitelji GT 3 Pro svakako je titanijski model od 46 milimetara s pripadajućom titanijskom narukvicom, koji je Jutarnji imao priliku testirati.

Dizajn i izrada

Dizajn modela GT 3 Pro nastavlja se na prethodne satove iz GT serije, uz poneke preinake. Prije svega, kućište je izrađeno od titanija, što satu daje finu matiranu sivu boju i čini ga puno lakšim nego što bi to bio slučaj da je od čelika. Kućište ima dosta oštre linije i "lugovi" se spuštaju prema zglobu, što pridonosi udobnosti nošenja. Osobno nisam ljubitelj nove mode integriranih "lugova" - dakle, gdje je onaj dio sata koji pridržava remen izrađen od jednog velikog komada metala, umjesto da je napravljen od dva manja - ali moram priznati da ovdje to rješenje odgovara vrlo dobro.

image

Promjer kućišta je 46,6 milimetara

Ilija Matanović/jutarnji List/Ilija Matanović/jutarnji List

Testirani model imao je titanijsku narukvicu, koja odiše visokom kvalitetom. Pritom nije riječ o nekoj dosadnjikavoj narukvici s običnim ravnim linkovima nego je njihova trodimenzionalnost podignuta na višu razinu zahvaljujući korištenju pet ploha u izradi svakog linka. Kopča na narukvici je takozvana "butterfly".

image

Takozvana "butterfly" kopča

Ilija Matanović/jutarnji List/Ilija Matanović/jutarnji List

Narukvica ima mogućnost brze izmjene - pritiskom na jedan gumb može se doslovno u sekundi skinuti i zamijeniti drugom. Prilagođavanje duljine je također izvedeno vrlo intuitivno; uz pomoć malenih kukica na linkovima, koje se povuku prema unutrašnjosti narukvice, moguće je idealno podesiti duljinu (u kutiji dolaze i dodatni linkovi, za one s većim zglobovima).

image

Narukvica je titanijska

Ilija Matanović/jutarnji List/Ilija Matanović/jutarnji List
image

Narukvica se lako može produljiti ili skratiti

Ilija Matanović/jutarnji List/Ilija Matanović/jutarnji List

Zaslon sata zaštićen je safirnim staklom, materijalom koji se nalazi na najskupljim ručnim satovima na svijetu i koji je praktički potpuno otporan na ogrebotine (ali mu je mana to što je nešto krhkiji od, recimo, mineralnog stakla). Sve u svemu ovo je - meni osobno - dosad najbolje dizajniran Huaweijev sat. Jedino što bih mogao prigovoriti jest veličina - promjer kućišta je točno 46,6 milimetara, što je realno jako veliki sat. Opet, i to je stvar osobne preferencije, a zahvaljujući tome što je od titanija velike dimenzije ne znače i težak sat. Dodatno, kućište je i malo stanjeno u odnosu na prethodnika, pa je i profil nešto diskretniji.

image

Profil je tanji u odnosu na prethodnika

Ilija Matanović/jutarnji List/Ilija Matanović/jutarnji List

Huawei GT 3 Pro je i otporan na vodu do dubine od 50 metara, barem na papiru, a kineska tvrtka obećava da je moguće zaroniti do 30 metara sa satom na ruci. Taj segment, doduše, nisam imao prilike testirati. Zaslon dijagonale 1,43 milimetra je izuzetno svijetao i oštar te vidljiv iz svih kuteva. Osim na vrlo jarkom suncu dovoljno je svjetlinu držati na manje od polovice.

Baterija

Dugotrajnost baterije je značajka koja se dosad pokazala možda i najvećom kvalitetom Huaweijevih satova. Na papiru bi GT 3 Pro trebao trajati do čak 14 dana uz blaže korištenje, odnosno do 7 dana uz učestalije korištenje GPS-a (koje se aktivira prilikom trčanja, vožnje bicikla, navigacije i slično). U praksi se pokazalo da mi je baterija potrajala 10 dana, tijekom kojih sam više puta koristio GPS, imao uključene sve notifikacije, svjetlina ekrana je bila na automatskom režimu rada, a nosio sam ga i za vrijeme spavanja (postoji razlog za to).

Takva autonomija je prava blagodat, posebno kada se uzmu u obzir satovi koje je potrebno puniti svaki dan. U kutiji uz sat dolazi magnetski punjač, a moguće je i bežično punjenje. Doduše, to je malo kompliciranije uz titanijsku narukvicu i zahtijeva ponešto gimnastike (recimo, da se otkopča jedna strana narukvice pa onda položi poleđina sata na punjač).

image

Huawei Watch GT 3 Pro

Ilija Matanović/jutarnji List/Ilija Matanović/jutarnji List

Sučelje

Novi Huaweijev sat radi na njihovom operativnom sistemu Harmony. Riječ je o vrlo ogoljenom i jednostavnom sučelju, što najvećim dijelom i pridonosi dugotrajnosti baterije. Osim predinstaliranih aplikacija, moguće je instalirati još poneke, ali taj broj je ograničen. Sat je naprosto vrlo fokusiran: praćenje zdravlja i fitness aktivnosti te osnovne notifikacije. Sve ostalo je luksuz. Inače, iako u trgovini Google Play postoji aplikacija Huawei Health, preporučljivo je skinuti na svoj telefon i Huaweijevu trgovinu App Gallery, jer se tamo mogu naći najsvježije verzije svih aplikacija potrebnih za sat.

Naravno, omogućeno je praćenje svih najvažnijih zdravstvenih parametara - otkucaji srca, zasićenost krvi kisikom, prijeđeni koraci, potrošene kalorije i ostalo, ali novitet na ovom satu je i EKG. Predinstalirane su opcije za praćenje više od 100 sportova i fitness aktivnosti. Kroz aplikaciju na telefonu moguće je podesiti 10 odgovora na notifikacije koje dolaze s, recimo, WhatsAppa kako bi ih se moglo poslati direktno sa sata i to funkcionira odlično.

Nadalje, preko telefona mogu se obavljati telefonski pozivi dok je spojen Bluetoothom na telefon (premda je diskrecija nemoguća u takvoj situaciji). Kroz sučelje se surfa uz pomoć digitalne krunice, koja se rotira i omogućuje brži prolazak kroz menije. Jedan od najboljih dijelova svih Huaweijevih satova jest mogućnost praćenja kvalitete sna.

image

Huaweijeva digitalna krunica

Ilija Matanović/jutarnji List/Ilija Matanović/jutarnji List

Postoji još nekoliko noviteta: primjerice, opcija Route Back, koja vam pomaže da se vratite na početnu točku kada se krećete u nepoznatom okruženju i potencijalno izgubite, ili mogućnost upozoravanja o iznenadnim promjenama vremenskih prilika.

Zaključak

Sve u svemu, Huawei Watch GT 3 Pro jako je dobar evolucijski pomak ove obitelji pametnih satova, s vrhunskim materijalima i privlačnim dizajnom te nekoliko novih i zanimljivih značajki, među kojima se posebno ističe EKG. U Hrvatskoj je 46-milimetarski model dostupan s titanijskom narukvicom po cijeni od 3699 kuna, dok verzija s gumenim remenom košta 2699 kuna.

Razlika u cijeni je, kao što se da primijetiti, ogromna i nisam siguran da spomenuta narukvica vrijedi 1000 kuna, koliko god atraktivna i kvalitetna bila. Osobno bih bez ikakve dvojbe kupio verziju s gumenim remenom. Što se tiče verzije sata od 43 milimetra - koju nisam testirao - cijena mu je 4299 kuna za model s keramičkom narukvicom te 3299 kuna za inačicu s kožnim remenom.

image

Postoji i manja verzija od 43 mm

Ilija Matanović/jutarnji List/Ilija Matanović/jutarnji List
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:49