RECENZIJA

Testirali smo Xiaomi 14: Ovo je pametni telefon s kojim je kineska tvrtka riješila svoj najveći problem

Xiaomi 14 dolazi u tri boje, od kojih je najprivlačnija ova zelena

 Ilija Matanović/Jutarnji List
Uređaj koji je Jutarnji list imao priliku testirati doista je smartphone bez izraženih mana

Xiaomi je tvrtka koja proizvodi nestvarno veliki broj modela pametnih telefona kroz više podlinija i ponekad se zbilja teško snaći u njihovoj nomenklaturi.

Nedavno su međutim izbacili telefon s najjednostavnijim mogućim nazivom i s kojim su - još važnije - definitivno prešli u područje igrača koji proizvode zbilja vrhunske uređaje, bez ijednog "ali". Xiaomi 14 koji je Jutarnji imao priliku testirati doista je smartphone bez izraženih mana, uređaj koji pruža vrhunsko korisničko iskustvo i kojim je kineska tvrtka u potpunosti prevladala i onu posljednju boljku koja ih je predugo držala pod vodom - a to je softver.

image

Ekran Xiaomija 14 ima iznimno tanke bridove, koji su sasvim simetrični

Ilija Matanović/Jutarnji List

Xiaomi HyperOS - kako nazivaju svoju nadogradnju Androida 14 - uglađen je i fino te nenametljivo dizajniran operativni sustav. Nema bombardiranja korisnika nepotrebnim "bloatwareom" ili napadnim aplikacijama proizvođača. Widgeti možda nisu tako dobro razrađeni kao kod Applea ili Samsunga, ali su vrlo solidni, sasvim dovoljno brojni i elegantno dizajnirani.

Always on display ima gomilu opcija za uređivanje po osobnom izboru, a za one koji se osjećaju dovoljno kreativnima postoji i jako puno tema za personalizaciju cijelog korisničkog sučelja. I ono najvažnije - sučelje radi glatko i ne ruši se, sve se otvara brzo i bez komplikacija. U tome definitivno pomaže i najmoćniji sistemski čip izvan Appleovog ekosustava - Snapdragon 8 Gen 3 - kao i 12 gigabajta RAM-a (uz mogućnost dodatka još 6 gigabajta kada se to pokaže potrebnim).

Što se tiče ostalih stvari, Xiaomi već dugo nema problem s hardverom kada je riječ o njihovim top modelima. Ništa drugačije nije ni kod Xiaomija 14. Nije nikakva tajna da je telefon dizajniran po uzoru na suvremeni iPhone. Sve četiri stranice telefona su sasvim ravne, uz zaobljene uglove. Staklena poleđina također je krajnje jednostavna i gotovo potpuno ravna, uz blaga zaobljenja gdje se ploha spušta prema metalnom obrubu, što olakšava držanje u ruci.

Držanje u ruci i upravljanje jednom rukom dodatno je olakšano time što se Xiaomi odlučio na nešto manje dimenzije telefona, s ekranom dijagonale 6,36 inča. Iako na papiru ne djeluje kao značajno smanjenje u odnosu na usporedive flagshipe, itekako se osjeti u svakodnevnom korištenju, koje je pravo uživanje.

image

Trostruka kamera razvijena je u suradnji s Leicom

Ilija Matanović/Jutarnji List

Što se tiče boja u kojima dolazi, na raspolaganju su crna, bijela i zelena. Mi smo na testu imali upravo zelenu, koja i djeluje daleko najbolje. Ekran je također sasvim ravan, s minijaturnim bridovima koji su simetrični na sve četiri strane, što telefonu daje poseban šarm. Na poleđini se definitivno ističe zbilja ogroman otok za modul kamere, s istaknutim logotipom Leice.

Upravo je kamera jedna od najjačih strana ove generacije Xiaomijeva flagshipa (posebno u verziji 14 Ultra koja je također nedavno došal u prodaju u Hrvatskoj). Modul se sastoji od tri kamere koje se mogu pohvaliti Leicinim lećama Summilux. Sve tri kamere imaju senzore od 50 megapiksela, s time da glavna kamera propušta svjetlo kroz blendu s otvorom od f/1.6, telefoto kamera ima optičko uvećanje od 3,2X i optičku stabilizaciju, dok ultraširoka kamera hvata raspon od 115˚.

Fotografije su doista izvrsne u svim uvjetima, uključujući i noćne. Štoviše, Xiaomi 14 je jedini telefon koji smo dosad isprobali a koji ima zasebnu opciju noćnog snimanja videa. Video je generalno također izvanredan, kako za korisnike kojima je važno samo uperiti telefon i snimati, tako i za one koji se žele poigrati s postavkama i namjestiti ih po svojoj volji.

image

U kutiji osim punjača dolazi i odlična silikonska zaštitna maska

Ilija Matanović/Jutarnji List

Zaslon je također besprijekoran, radi se o AMOLED panelu s takozvanom 1,5K rezolucijom (2670X1200 piksela). Potoje četiri razine prikaza zasićenosti boja - sasvim realistična, zatim "vivid", vrlo zasićena te napredna, u kojoj korisnik sam bira opcije. Reprodukcija boja je vrlo vjerna kod osnovne razine, a zahvaljujući vršnoj svjetlini od čak 3000 nita prikaz je vidljiv i kod izravnog sunca.

Frekvencija osvježavanja slike je varijabilna, od 1 do 120 herca, to znači da kod intenzivnijeg sadržaja kao što su igre dobivate glatki prikaz slike, dok se kod nepomičnog sadržaja štedi baterija. Sama baterija inače nije ogromna, ima kapacitet od 4610 mAh, ali je sasvim dovoljna za komotan puni dan intenzivnog rada.

Uz prilično kvalitetnu silikonsku zaštitnu maskicu, u kutiji dolazi i superbrzi punjač od 90W, kojemu je potrebno nešto manje od pola sata za punjenje od 0 do 100 posto. Xiaomi 14 dolazi samo s jednom memorijskom konfiguracijom - 12 GB RAM-a te 512 GB interne pohrane - a cijena u slobodnoj prodaji mu je 1099 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 18:03