NAJBOLJI ZVUK OD SVIH SMARTPHONEA

TESTIRALI SMO ZTE AXON 7 i AXON 7 MINI Izvanredni premium telefoni koji po znatno nižoj cijeni daju sve što imaju uređaji etabliranijih proizvođača

 promo

Među nebrojenim kineskim proizvođačima pametnih telefona, ZTE je jedan od rijetkih koji pokušava izvesti značajniji prodor na zapadna tržišta. Posebno su puno pozornosti privukli s modelom Axon 7, koji je bio možda i najveći hit među smartphoneima na posljednjem sajmu IFA u Berlinu i koji smo imali priliku testirati.

U eri u kojoj 90 posto pametnih telefona, uz male varijacije, liči jedan drugome kao jaje jajetu, ZTE Axon 7 prilično se razlikuje od ostalih. Ponajprije to može zahvaliti naprijed postavljenim rešetkama stereo zvučnika na bradi i čelu uređaja (otprilike kao što je to radio HTC). To su ujedno i jedini metalni dijelovi s prednje strane telefona, zbog čega se čini da uređaj gotovo i nema “bezel”.

Zbog svoje neobičnosti, Axon 7 je uređaj za koji sam dobio ponajviše upita o tome koji je to telefon od svih koje sam u posljednje vrijeme testirao. Stražnja strana uređaja također je privlačno dizajnirana, s vrlo zaobljenim metalnim kućištem i simetrično postavljenom lećom kamere, bljeskalicom i senzorom za otisak prstiju na sredini kućišta. Nažalost, kao i kod mnogih drugih Androida, utor za slušalice nalazi se s gornje strane, što nije tako praktično rješenje kao kad je s donje. Uređaj je dual SIM, a umjesto drugog SIM-a može se staviti SD kartica. Unatoč priličnoj veličini i težini, telefonom je lako i ugodno manipulirati. Iznad donje rešetke zvučnika nalaze se fizičke tipke za navigaciju kroz Android.

Što se tiče specifikacija, ZTE Axon 7 ima apsolutno sve ono što ima svaki flagship iz 2016. godine. Ima procesor Snapdragon 820, 4 gigabajta RAM-a, 64 gigabajta interne memorije i AMOLED zaslon dijagonale 5,5 inča, uz rezoluciju od 2560 X 1440 piksela, što daje gustoću prikaza od 538 ppi. Slika je izvanredna, bez one Samsungove prezasićenosti boja koje su ovdje puno vjernije reproducirane.

Sam rad je besprijekoran, tijekom testa nisam doživio rušenje ili blokiranje aplikacija, a sve radi bez ikakvih trzaja ili problema. Kod zahtjevnijih 3D igara, doduše, malo se više zagrijava.

Axon 7 dolazi s Androidom 6.0 Marshmallow, iako bi negdje u ožujku trebao dobiti nadogradnju na Nougat. Kada se to dogodi, Axon 7 će podržavati i Googleovu platformu za virtualnu stvarnost Daydream.

Baterija nije baš ludilo, rijetko će izdržati dulje od jednog dana, što je očekivano s ovakvim komponentama. Postoji Smart power save način rada, gdje se prilagođava rad procesora ovisno o potrebama, kao i Ultra power saving mode, gdje se gasi sve osim poziva i SMS-a, smanjuje se svjetlina i zaslon prebacuje u crno-bijeli.

Kamera ima senzor od 20 megapiksela i otvor blende od f/1.8 te optičku i elektroničku stabilizaciju. Nije najbolja na svijetu, ali nije ni loša, daje izvanredne i vrlo detaljne fotografije u idealnim uvjetima, a kada ima manje svjetlosti pretjerano pozrnjava slike. Pro način rada omogućava rad zatvarača od 1/69.000 do 23,5 sekundi, ali je malčice nespretan za navigiranje jer je teško precizno namjestiti željenu vrijednost. Ima i opciju Live photos, koja radi na principu Appleve identične značajke, ali je izvedba malo manjkava.

Apsolutno najveća vrijednost Axona 7 je zvuk. Stereo zvučnici opremljeni tehnologijom Dolby Atmos daju vjerojatno najjači, najčišći i najkvalitetniji zvuk od svih pametnih telefona na tržištu. Tu je i virtualni 360 surround zvuk, koji daje iznenađujuće dobre rezultate. Zbog superiornog zvuka i izvanrednog ekrana, tijekom testiranja telefona odustao sam od gledanja serija na tabletu, laptopu ili televizoru i gotovo sve gledao na Axonu 7. Ako postoji telefon koji je mašina za “bindžanje”, to je ovaj. Slušalice, nažalost, nisu baš najbolje. Riječ je o gotovo prekopiranim Appleovim slušalicama, uz malu varijaciju u izgledu i vrlo loše sjedaju u uho.

Inače, koliko ZTE vjeruje u svoj proizvod može se vidjeti po garantnim rokovima: na cijeli uređaj dobiju se 3 godine jamstva, unutar 6 mjeseci od kupovine kupci imaju pravo na besplatnu zamjenu ekrana što god mu se dogodi, a postoji i dodatno jamstvo od oštećenja nastalog od tekućine unutar 3 godine.

ZTE je pomalo petljao po stock Androidu (pa tako recimo uređaj u startu nema “app drawer”), ali dobra je vijest da se mogu skinuti drugi takozvani “launcheri”. Senzor otiska prstiju, usput, nije tako dobar kao kod konkurencije, često se treba malo pomučiti da vas prepozna. Postoji opcija da se za 5 prstiju dodijele aplikacije koje se odmah otvaraju čim se uređaj otključa tim prstima, što u teoriji zvuči korisno, ali je u praksi vrlo nespretno zbog senzora postavljenog na poleđini uređaja. Naime, jedini prsti kojima je praktično otključati uređaj senzorom na poleđini su kažiprst i donekle srednji prst. Svi drugi su gnjavaža.

Također, malo je blesavo što ikone aplikacija moraju biti u zaobljenom kvadru, jer je to format nativnih ZTE-ovih aplikacija, pa sve koje nemaju takvu formu izgledaju nakaradno i sve je vrlo nepregledno. Doduše, one koje imaju takvu formu, poput Facebookove i Evernoteove, izgledaju fantastično.

Zaključno, ZTE Axon 7 je izvanredan premium telefon koji po znatno nižoj cijeni daje sve ono što imaju uređaji etabliranijih proizvođača, uz dodatan benefit izvanrednog zvuka i garantnog roka bez premca.

Procesor: Qualcomm Snapdragon 820

RAM: 4 GB

Memorija: 64 GB, proširivo karticama

Zaslon: 5,5-inčni AMOLED, 2560 X 1440 piksela, 538 ppi, Corning Gorilla Glass 4

Kamera: 20 MP, f/1.8, optička stabilizacija

Baterija: 3250 mAh

Cijena: 3799 kuna

Axon 7 Mini samo je mrvicu manji od većeg brata, ali i dosta slabiji

ZTE je istodobno izbacio i model Axon 7 Mini, pri čemu se “Mini” ne odnosi toliko na razliku u veličini, koja nije tako dramatična, nego na razliku u komponentama. Mini ima zaslon dijagonale 5,2 inča i samo je mrvicu manji od velikog Axona, ali je nekako puno ugodniji za svakodnevno korištenje. Zbog slabijeg i ekonomičnijeg procesora te ekrana koji ima Full HD rezoluciju baterija kod ovog modela traje i do dva dana. Za razliku od većeg brata nema fizičke navigacijske tipke nego virtualne, koje se po defaultu sakriju kada nisu potrebne kako bi se dobila cijela površina ekrana, a pozovu se natrag jednostavnim povlačenjem prstom od dna ekrana prema gore. Mini također ima i nešto slabiju kameru te 32 GB memorije. Svi garantni uvjeti koji vrijede za Axon 7, vrijede i za model Mini.

Procesor: Qualcomm Snapdragon 617

RAM: 3 GB

Memorija: 32 GB, proširivo karticama

Zaslon: 5,2-inčni AMOLED, 1920 X 1080 piksela, 423 ppi, Corning Gorilla Glass 4

Kamera: 16 MP, f/1.9

Baterija: 2705 mAh

Cijena: 2499 kuna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:33