NOVO OTKRIĆE

Tim iz Kalifornije otkrio kako ubrzati računalo bez ikakve nadogradnje hardvera!

Ilustracija

 /Profimedia
Istraživači vjeruju da će njihovo otkriće povećati performans hardvera, učinkovitost uređaja i smanjiti potrošnju energije

Prijenosno računalo koje radi brže bez ikakve nadogradnje hardvera, već samo uz primjenu pametnijih softverskih algoritama - upravo na toj tezi temelji se novo otkriće istražitelja koji tvrde da bi mogli promijeniti način na koji današnja tehnologija funkcionira, prenosi ScienceAlert.

Tim sa Sveučilišta Kalifornija, Riverside (UCR) vjeruje da njihov rad ima ogroman potencijal, ne samo za povećanje performansi hardvera, već i za povećanje učinkovitosti i značajno smanjenje potrošnje energije.

Pomoću inovativnog procesa nazvanog “simultan i heterogen multithreading” (SHMT) iskorištavala bi se činjenica da se moderni telefoni, računala i drugi uređaji najčešće oslanjanju na više od jednog procesora.

- Ne morate dodavati nove procesore jer ih već imate - kaže računalni inženjer Hung-Wei Tseng iz UCR-a.

Iako se pojam procesor još uvijek koristi za opisivanje “mozga” modernih uređaja, obično postoji kombinacija više procesora koji rade zajedno - jedan za grafiku (GPU), jedan za strojno učenje (TPU) i centralna procesorska jedinica (CPU) za rukovanje općim računalnim izračunima.

Oslanjanje na specijalizirane procesore ima svoje prednosti jer se mogu konstruirati za specifične zadatke, ali se podaci istovremeno miješaju između različitih jedinica, što utječe na brzinu i učinkovitost kojom se mogu dovršiti.

Istraživači se nadaju da će pokretanjem više podzadataka na nekoliko procesora istovremeno, povećati učinkovitost i smanjiti potrošnju energije.

Hipotezu su testirali pomoću ARM Cortex-A57 CPU, Nvidia GPU i Google Edge TPU. Korištenjem simultanog i heterogenog multithreadinga, izvođenje uzorka koda bilo je 1,95 puta brže, dok je potrošnja energije smanjena za 51 posto.

- Programski modeli se fokusiraju na korištenje samo najučinkovitijih procesorskih jedinica za svaku regiju koda, nedovoljno iskorištavajući procesorsku snagu unutar heterogenih računala - navode u istraživanju.

Važno je napomenuti da je još rano za ovu tehnologiju, predloženi sustav je tek test potencijala njihove ideje i ne može se uskoro postaviti na pametne telefone ili satove.

Istraživači također priznaju da postoje značajni izazovi koje treba prevladati u smislu usitnjavanja računalnih poslova kojima bi se bavili različiti tipovi procesora, a zatim ponovnog kombiniranja svega bez ikakvog usporavanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 16:59