ŠIRENJE USLUGE

TOKENIZACIJA - BUDUĆNOST MOBILNOG PLAĆANJA Do 2020. svaka peta osoba sve će plaćati mobilnim telefonom

Europska divizija kartičnoga giganta Vise pokrenula je širenje svoje usluge tokenizacije kako bi ojačala svoju postojeću mrežu potpore plaćanjima putem mobilnih uređaja. Tokenizacija pojednostavljuje potrošačima povezivanje njihove kreditne kartice s digitalnim platnim servisima te detalje o njihovim računima i transakcijama čini mnogostruko sigurnijima prilikom plaćanja u fizičkim i online trgovinama. Riječ je o procesu koji, u osnovi, omogućuje stavljanje osjetljivih podataka na vlasnikov uređaj tako što ih "obezvrijedi", učini ih beskorisnim u slučaju da padnu u krive ruke.

Program pod nazivom Visa Europe Payment Tokenisation Service (VEPTS) omogućuje financijskim i drugim institucijama integraciju tokenizacije kod usluga u kojima su osjetljivi podaci o plaćanju spremljeni u "oblaku" (to su, primjerice, mobilne aplikacije za plaćanje pojedinih banaka te nosivi i drugi povezivi uređaji koji omogućuju plaćanje), zatim kod "digitalnih novčanika" koji funkcioniraju preko internetskih preglednika ili platnih servisa pojedinih trgovaca (primjerice, Visa Checkout) te naposljetku za opcije plaćanja na online trgovinama pri čemu su podaci o karticama spremljeni sustavom 'card on file'. Ova platforma omogućuje financijskim institucijama i njihovim tehnološkim partnerima da razviju nove ili poboljšaju postojeće digitalne proizvode kako bi što kvalitetnije odgovorili na rastuće potrebe korisnika za sigurnošću i praktičnošću.

Proširenje VEPTS-a omogućit će nove načine plaćanja, u skladu s rastućim trendovima razvoja prema praktičnim, inovativnim iskustvima plaćanja koja se mogu lako integrirati u aplikacije i sve oblike povezanih uređaja. Visa Europe je u istraživanju provedenom tijekom 2015. godine otkrila da je 62 posto ispitanika zabrinuto za sigurnost svojih podataka prilikom mobilnih i digitalnih plaćanja. Sugurnosni stručnjaci poručuju da je upravo tokenizacija plaćanja 'najbolje trenutno dostupno rješenje za značajan rast sigurnosti vezane uz podatke o kartičnom plaćanju, bez potrebe da vlasnik kartice pritom išta mora mijenjati'. Tokenizacija pomaže držati podatke o vlasnikovoj kartici potpuno sigurnima, bez obzira na to kako obavljaju plaćanje, tako što stvarne informacije o računu mijenja serijom brojeva - tokenom - pa se kod korištenja usluge drugoj strani pokazuju samo ti brojevi, dok sami detalji o računu ostaju sakriveni.

Dakle, kada korisnik plaća tokeniziranom platnom uslugom, u platni proces uvodi se token umjesto kartičnih podataka. Budući da za svaku karticu može biti stvoreno više tokena, tokenizacija omogućava financijskim institucijama fleksibilnu kontrolu i upravljanje okolinom u kojoj se pojedini token koristi, pa tako svojim korisnicima mogu ponuditi nove načine plaćanja s njihovom preferiranom karticom. Primjerice, token koji je uspostavljen samo za jedno specifično mobilno ili unutaraplikacijsko plaćanje ne može se koristiti nigdje drugdje za plaćanje neke druge online usluge ili proizvoda. Za korisnike postoje i druge pogodnosti - ako izgube mobilni uređaj ili im ga netko ukrade, token se može odmah deaktivirati, a to može učiniti sam vlasnik računa ili, na njegov zahtjev, banka.

Pritom nije nužno otkazivati Visa karticu povezanu s tim tokenom, jer na izgubljenom ili ukradenom uređaju nema nikakvih podataka o njoj. Jednako tako, ako je sama Visa kartica izgubljna ili ukradena, korisnik i dalje može koristiti tokenizirani pametni telefon za plaćanje dok čeka zamjensku karticu: - Korisnici širom Europe susreću se s inovativnim novim tehnologijama koje nude brze i praktične načine plaćanja bilo kad, bilo gdje i na bilo kojem uređaju koji odaberu. Naše projekcije pokazuju da će do 2020. godine jedan od pet korisnika na dnevnoj bazi plaćati proizvode koristeći se pametnim telefonom, a da će plaćanja mobitelom ili tabletom činiti više od 50 posto Visa transakcija, rekla je Sandra Alzetta, izvršna direktorica za uvođenje proizvoda u Visa Europe:

- A ako pritom pogledamo beskontaktno plaćanje kao rani indikator, gdje se usvajanje udvostručilo, a potrošnja utrostručila u prošloj godini, vjerujemo kako bi ovo predviđanje moglo biti konzervativna procjena. Proširenjem naših usluga kako bi tokenizacija postala dostupna našima bankama klijentima kroz veliki broj novih tehnoloških partnera, konzumenti će imati pristup cijeloj paleti fantastičnih novih oblika plaćanja dostupnih preko mobitela, tableta i svih ostalih povezivih uređaja, dodala je Alzetta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 14:50