do 3. siječnja

Traju prijave za European Leadership Academy, razgovarali smo s polaznicom prošlog izdanja

Dalia Alić na European Leadership Academy

Za sudjelovanje u programu se odabire jedna žena iz svake europske države, a za prijavu je potrebno ispuniti motivacijsko pismo

Do 3. siječnja traju prijave za European Leadership Academy, besplatni program posvećen osnaživanju žena u digitalnom dobu, koji se ovoga puta provodi u zimskom izdanju u Nici od 21. do 25. veljače. Za sudjelovanje u programu se odabire jedna žena iz svake europske države, a za prijavu je potrebno ispuniti motivacijsko pismo te snimiti jednominutni video.

Razgovaramo s Daliom Alić, producenticom koja je sudjelovala u prethodnom izdanju ovoga programa.

- Riječ je o sjajnom programu School for Female Leadership in the Digital Age, u organizaciji European Leadership Academyja, koji je namijenjen mladim ženama željnima novog znanja, razvijanju liderskih vještina te proširenju profesionalne mreže kontakata. Živimo u svijetu novih izazova i nevjerojatno puno znači imati podršku u obliku ovog programa koji prepoznaje, osnažuje i slavi potencijal mladih žena u kreiranju uključive digitalne budućnosti koja nadilazi nejednakosti i diskriminaciju. Biti dio grupe koja se angažira za pozitivne i održive promjene u društvu je nešto zaista neprocjenjivo, s obzirom da je i sam program besplatan – govori Dalia.

Za predstavljanje Hrvatske odabrala ju je nezavisna članica žirija Tamara Tafra, a za ljetno izdanje programa na kojem je sudjelovala Dalia natjecalo se preko 1200 mladih profesionalki. - Program sam pohađala uz 26 izabranih fantastičnih mladih žena koje ne dolaze nužno iz tehničkih područja, ali posjeduju poveznicu s tehnologijom, dolaze iz sfera poput menadžmenta, prava, međunarodnih odnosa, medicine, dizajna i drugih. Stipendija mi je omogućila izvanrednu edukaciju ispunjenu masterclassima, panelima i radionicama vrhunskih mentora i profesionalaca te kontinuiranu podršku pri razvoju karijere uz koju se osjećam hrabrijom krenuti dalje. Iza ove prilike stoji plemenita vizija hrabre žene i direktorice programa, Berte Herrero, kao i iznimna podrška njenog tima te tehnološka tvrtka Huawei s ciljem konkretnog djelovanja za postizanje ravnopravnosti u digitalnom dobu – kaže Dalia.

image

Dalia Alić na European Leadership Academy

Pa, koja su najvažnija iskustva koja je dobila na ovome programu?

- Vjerujem da ujedinjenjem različitosti i raznovrsnosti ljudi, kao i njihovih potencijala, možemo ostvariti divne stvari na ovom svijetu. Samo izdizanjem nad razlikama koji nas razdvajaju, možemo pronaći zajedničke odgovore na izazove, koji su ujedno izazovi svih nas, samo ih vidimo u varijacijama od nacije do nacije. Upravo ovakav program to i pokazuje na jedan način - okupljajući po jednu kandidatkinju različite specijalizacije iz svake zemlje koja zajedno s ostalim izabranim kandidatkinjama, prolazi kvalitetnu edukaciju i radionice te sudjeluje na grupnim projektima čiji je cilj stvoriti inkluzivno i održivo okruženje u digitalnom dobu. Sudionice programa, redom prekrasne osobe s raznolikim talentima i iskustvima, ponosna sam danas nazvati mojim bliskim prijateljicama, rado se prisjećati naših iskustava, ali i sudjelovati u budućim zajedničkim inicijativama i projektima. Takvo međunarodno iskustvo pamti se za cijeli život, a unaprijed se veselim svim odabranim mladim profesionalkama koje će dobiti nova prijateljstva i znanja kroz grupne radove – kaže, dodajući da su među govornicima u programu bili, primjerice, zastupnici i zastupnice Europskog parlamenta, bivši povjerenici EU-a, državni savjetnici, predstavnici internacionalnih organizacija...

image

Dalia Alić i kolegice na European Leadership Academy

Program je orijentiran na pitanja povezana s tehnologijom, tome kako se u toj sferi pozicioniraju žene, ali i manjine.

- Ukupni podaci pokazuju da žene diljem svijeta zaostaju u pogledu sudjelovanja u naprednijim vrstama pristupa digitalnoj ekonomiji: pristupu vještinama, mogućnostima za poduzetništvo i vodećim pozicijama. Prema izvješću Europske komisije iz 2018. godine, time ne propuštamo samo ženski talent koji bi mogao biti ključan za izgradnju boljeg, uključivog digitalnog svijeta za sve, već i porast GDP-a na godišnjoj razini od 16 milijardi eura. Također, podzastupljenost žena, posebno tamnoputih, u digitalnom i ICT sektoru raste s prelazom iz obrazovnog sustava na tržište rada, gdje gubimo nevjerojatan broj. Istraživanja Kantar grupacije iz 2021. godine pokazuju negativan, silazni trend kod mladih muškaraca u odnosu na starije, gdje slabije percipiraju žene kao prikladne za vodeće pozicije, odnosno liderstvo. Nalazimo se na prekretnici bitnoj za kreiranje uključivog digitalnog svijeta, a upravo bi poticanje potencijala kod žena i drugih podzastupljenih skupina moglo biti ključno za ravnopravnije društvo, ujedinjeno u različitosti. To uključuje i poticanje veće zastupljenosti žena i u raznolikim područjima i specijalizacijama povezanih uz tehnologiju i sociotehničke sustave, poput humanističkih, kako bi se spriječio, na primjer, sustav umjetne inteligencije temeljen na rodno pristranim algoritmima – kaže Dalia.

Ova joj je škola, govori, otvorila brojne prilike.

- Stručni žiri odlučio mi je dodijeliti glavnu nagradu pod nazivom Future Leader Award, što moram priznati, nisam očekivala. To je velika čast, ali i dužnost, s obzirom na nevjerojatnu kvalitetu svih kandidatkinja koje su je također zaslužile. Tijekom programa, glavni fokus stavila sam na to da se sudionice oko mene osjećaju ispunjeno u zajedničkom radu i bilo mi je neizmjerno drago saslušati, kao i podržati njihove snove i planove. Ta nagrada bila mi je potvrda da koncept ‘service leadership’, koji prerijetko vežemo uz koncept pravog liderstva, zaista može biti jedna od solucija za stvaranje pozitivnih i održivih promjena. U sklopu nagrade imala sam i priliku otputovati u Italiju kako bih upoznala Formula 3 vozačicu koja uspješno ruši sve stereotipe, Vittoriu "Vicky" Piriu, ali i sudjelovati na petodnevnom programu usavršavanja i networkinga u Bruxellesu pod vodstvom stručnjakinje za liderstvo, Claudie de Castro Caldeirinhe. Zahvaljujući programu, glavnoj nagradi, kontaktima, ali i naučenom, otvorilo mi se nekoliko sjajnih prilika - od raznih projekata do honoriranih prilika, kao i vidljivost u profesionalnoj mreži, zbog čega sam izrazito zahvalna – kaže.

Detaljnije nam otkriva čime se bavi u posljednje vrijeme.

-Nedavno sam diplomirala na pravnom studiju ljudskih prava u Beču na temu regulacije i uloga zaštite podataka te kibernetičke sigurnosti podataka u globalnom upravljanju umjetnom inteligencijom kroz komparativnu analizu propisa i zakonodavstva EU, SAD-a i Kine. Trenutno radim u menadžmentu organizacije Women Political Leaders te sam u procesu završavanja MBA programa. Aktivna sam u više nacionalnih i internacionalnih organizacija, filmskih festivala, inicijativa kao i mreža, s ciljem stvaranja pozitivnih promjena u zajednici. Radim na produkciji dva filmska projekta s fokusom na ljudska prava i podizanje svijesti o globalnim izazovima, a o sličnim temama surađujem i s profesionalnim autorima pri pisanju istraživačkih i akademskih radova – priča Dalia, te poziva sve djevojke koje su željne učenja i novih prilika da se prijave na European Leadership Academy.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 13:56