SHOPPING PATROLA

Trebaju li nam uz superpametne mobitele s hrpom filtera danas uopće akcijske kamere?

 Sergei Gapon
Naš Bernard Ivezić skenirao je domeća tržište i pronašao akcijske 4K kamere sa stabilizacijom slike koje su bolje od kamera na mobitelu

Pored 12 MP trostruke kamere podržane Lidarom na iPhoneu 12 Pro, zatim kamere koja snima 8K video i 108 MP fotografije sa 100x zoomom na Samsungu S20 Ultra 5G-u ili 50 MP kamere s 50x zoomom i 4K video podrškom iza fotografije i za selfije na Huaweiju P40 Prou danas se možete zapitati trebaju li vam akcijske kamere. Riječ je o kamerama koje se koriste za snimanje sporta na kopnu i u vodi, outdoor aktivnosti i općenito akcije. Međutim, za sve one koji su ikad probali snimiti takve scene dvojbe zapravo nema.

Pametni mobiteli dakle imaju dobre kamere, ali su prije svega i dalje mobiteli, a ne kamere. Nadalje, to nisu uređaji koji su napravljeni uz pretpostavku da će ih se uranjati u vodu, valjati po snijegu, da će nehotice odskakutati po kamenju i udariti skupa s vama u stablo kad promašite stazu na biciklu. Garmin, primjerice, za svoju VIRB Ultra 30 kameru navodi da može izdržati ubrzanje od 16G. Usporedbe radi, Space Shuttle je pri polijetanju i slijetanju bio pod silom od najviše 3G, vozači formule 1 su izloženi ubrzanju do 6G-a, piloti F-16 do 8G-a, a ako se izbacuju sa sjedalom iz kokpita dosegnu silu od 15 G-a.

K tome, akcijske kamere su u prosjeku barem dvostruko jeftinije od top mobitela, a snimanje videa rade daleko bolje od mobitela. GoPro je postavio nedostižan industrijski standard u stabilizaciji slike i videa što se inače postiže samo mnogo skupljim specijaliziranim, filmskim kamerama. Akcijske kamere koje smo izdvojili podržavaju 4K snimanje s kvalitetnim zvukom, a pri tome se njima može i udaljeno upravljati, bilo preko posebnih modula, mobilnih aplikacija ili glasom.

NA NAŠEM TRŽIŠTU

Svi najpoznatiji brendovi akcijskih kamera, kao što su GoPro, Garmin i Sony, prisutni su u Hrvatskoj, iako ne u tako širokoj ponudi kao vani. No, izbor je, kako po mogućnostima i opremi tako i po broju trgovina koje ih nude prilično raznolik i zadovoljit će i one s prilično istančanim afinitetima.

SANCTA DOMENICA

GoPro HERO8 Black

Cijena: 2.999 kn

Američka kompanija GoPro prije 18 godine počela je razvijati nišu akcijskih kamera pretvorivši se u biznis koji godišnje okreće više od milijarde dolaru. U Hrvatskoj se nudi i noviji model HERO9, ali osmica je trenutačno pruža bolji odnos cijene i dobivenog.

Fotografije/Video: 12 MP / [email protected], [email protected]

Upravljanje: tipke, Bluetooth, Wi-Fi, glasovno upravljanje, touchscreen

Povezivanje: microSD, USB-C, GPS

www.sancta-domenicaHR

SMARTSON

Garmin VIRB Ultra 30

Cijena: 2.699 kn

Ovo je kamera za dokazivanje. Ima ugrađeni ultra-precizni GPS, koji u kombinaciji s drugim senzorima, bilježi brzinu, nadmorsku visinu, G-silu i puls te omogućuje da se automatski svi ti podaci dodaju u obliku grafikona na snimku.

Fotografije/Video: 12 MP / [email protected], [email protected]

Upravljanje: tipke, ANT+, Bluetooth, Wi-Fi, glasovno upravljanje, touchscreen

Povezivanje: Micro-HDMI, mini-USB, Composite, microSD, GPS

www.smartson.hr

CANOSA

Sony FDR-X3000 4K Ultra

Cijena: 3.899 kn

Sonyjeva kamera za one je koji vjeruju starijim brendovima, a po mogućnostima u vrhu je u kategoriji. Vodonepropusna je, ima ultra širokokutni objektiv sa stabilizatorom slike, stereo mikrofon i mogućnost daljinskog upravljanja za puno iskustvo sa sportskih terena ili divljine.

Fotografije/Video: 12 MP / [email protected], [email protected]

Upravljanje: tipke, Wi-Fi, glasovno upravljanje, touchscreen

Povezivanje: Micro-HDMI, Composite, USB Micro-B, Memory Stick micro, microSD/HC/XC, GPS

www.canosa.com.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2022 02:06