BUG

U APPLEU SE CRVENE OD SRAMOTE Dobrohotni istraživači s uglednog sveučilišta ukazali im na skandalozan propust koji egzistira već godinama!

 Michaela Rehle/Reuters

Istraživači na Sveučilištu Johns Hopkins otkrili su “bug” u enkripcijskom sustavu Appleova iMessagea, koji omogućava hakerima da dekriptiraju fotografije i video isječke poslane preko te usluge. Znanstvenici nisu otkrili nikakve daljnje detalje, to će učiniti večeras nakon puštanja nove verzije Appleova mobilnog operativnog sustava iOS 9.3, što će se pak dogoditi nakon večerašnjeg Appleova predstavljanja novih uređaja. Apple je izdao priopćenje u kojemu tvrdi da je problem djelomično popravljen već s verzijom iOS 9, a da će 9.3 u potpunosti riješiti problem (koji, očito je, postoji već vrlo dugo).

“Apple stalno radi na tome da naš softver postane sve sigurniji sa svakom novom verzijom. Cijenimo tim istraživača koji je otkrio ovaj bug i skrenuo nam pažnju na njega kako bismo mogli popraviti tu ranjivost”, procijedio je Apple u priopćenju.

Voditelj tima s Johns Hopkinsa Matthew D. Green dodao je da ova “buba” vjerojatno ne bi pomogla FBI-ju u istrazi iPhonea 5C terorista iz San Bernardina. Dodao je da stoje na strani Applea u njihovom okršaju sa saveznom vladom, rekavši da propust u iMessageu samo naglašava činjenicu da postoje i drugi načini da vlada provali u mobilne uređaje i bez Appleove pomoći.

“Čak ni Apple, sa svim svojim vještinama - a imaju fantastične kriptografe - nije uspio tu aplikaciju baš sasvim pogoditi. Stoga me plaši ovaj razgovor o dodavanju stražnjih vrata u enkripciju, kada ne možemo dobro napraviti čak ni osnovnu enkripciju”, rekao je Green.

Sigurnosni stručnjaci su neprestano hvalili sigurnosni protokol Apppleova iMessagea kao vrlo pouzdan, ponekad stvarajući probleme snagama zakona. iMessage, inače, je usluga pokrenuta 2011. i šalje šifrirane poruke između Appleovih uređaja - iPhonea, iPada, čak i Mac računala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:10