UTRKA NA MARS

U samo tjedan tri države šalju tri misije na Crveni planet, a sve imaju isti cilj

Lansiranje rakete u sklopu misije na Mars ”Tianwen-1”
 Noel CELIS/AFP
Kineska sonda zove se „Pitanja nebu“, UAE su izabrali ime „Nada“, Amerikanci spremaju „Izdržljivost“

Tisuću kilograma teško vozilo namijenjeno kretanju po površini Marsa zove se Perseverance – istrajnost. Na društvenim mrežama ga predstavljaju kao svestranu mašinu s puno hobija – fotografiranje, skupljanje kamenja, vožnja izvan uređenih putova. Američka svemirska agencija NASA je već pet puta bila uspješna u slanju sličnih vozila na Mars, piše Deutsche Welle.

Kinezi su poslali u Svemir svoju misiju pod nazivom „Pitanja nebu". Amerikanci šalju svoju misiju 30. srpnja, također u smjeru Crvenog planeta.

U isušenoj delti

Cilj američke misije je Jezero, krater promjera 45 kilometara koji je rezultat udara meteora. Znanstvenici smatraju da je bio ispunjen vodom. A gdje je bilo vode, bilo je možda i života. NASA se po riječima Michaela Watkinsa, direktora laboratorija, nada novim odgovorima na stara pitanja. „U krateru je bila riječna delta, koja se isušila prije skoro tri milijuna godina. Tu ćemo tražiti indicije za nekadašnje postojanje života na Marsu. U tom predjelu ima mnogo gline koja je mogla dobro konzervirati tragove života."

Novi marsovski rover jako liči na prethodni koji se zvao „Radoznalost" (Curiosity), koji već osam godina istražuje planet. Naravno, novi svemirski rover je snabdjeven usavršenom tehnikom slijetanja, suvremenijim računalima i kamerama. On je otprilike veličine manjeg automobila. Znanstveni instrumenti na njemu imaju cilj da ispitaju je li moguć život čovjeka na Marsu. Rover će uzeti uzorke tla i stijena, spakirati ih u cjevčice i odložiti spremne da ih preuzme sljedeća planirana misija.

Rover ima u utrobi i jedan mali helikopter, nešto veći od lopte za bejzbol. To će biti prva upotreba helikoptera na drugom planetu. Mali je ali okretan – rotor se okrene do 3.000 puta u minuti, deset puta brže nego helikopteri na Zemlji.

Prva arapska misija

Dok Amerikanci budu skupljali podatke na površini Marsa, misija Ujedinjenih Arapskih Emirata ostat će na distanci. Sonda „Al amal" – u prijevodu „Nada“ – počet će već 20. srpnja. Sonda će dvije godine kružiti oko planeta, promatrajući gornje slojeve atmosfere i klimatske promjene.

Thomas Zurbuchen, švicarsko-američki znanstvenik koji radi za američki svemirski program, je čestitao arapskim kolegama uspješan početak misije, rekavši da su i „Istrajnost" i „Nada" nezamjenjivi dijelovi istraživanja. Po njemu je ovo veoma uzbudljiva dekada: „Cijeli svijet šalje misije na Mars da bi naučili što više o tom planetu."

Dugoročno svi imaju isti cilj – da jednom ljudi zakorače na Mars.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2023 01:18